hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [手機劣攝] ATEE1 @ 299
開啟左側

[手機劣攝] ATEE1 @ 299

da93 發表於 2012-10-3 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 27454466 於 2012-10-3 14:16 發表
閣下(甚至全港乘客)如果一心想將"巴士減到變小巴",甚至的士的話,本人不能阻止
但係要"巴士價錢提供飛機服務"的話,那就免了

好老實講,
冇人同你講過小巴的士不用CS吧...
petcity 發表於 2012-10-3 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 27454466 於 2012-10-3 14:16 發表
閣下(甚至全港乘客)如果一心想將"巴士減到變小巴",甚至的士的話,本人不能阻止
但係要"巴士價錢提供飛機服務"的話,那就免了

如果先請示得到批准,當然冇問題
但而家咁做,真係好彩,有事時大眾傳媒
唔會欣賞你呢個出發點
da93 發表於 2012-10-3 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2012-10-3 14:20 發表

又例如,64K, 51冇車,一樣可以拉架車去清久候
乘客,因為情況要拉車,行完冇事就冇問題,公司
有錢袋,正

人地唔批12米做299當然有理由,而家錯肯定錯
若然大家覺得有問題,去信九巴,唔好用似是而非
藉口去幫人開脫

突然想起一句 ...

總之我都係一句,
無論果個係咪巴士迷都好,
坐得一個位,
你都係打緊佢工,
做番自己咪算囉...
攪咁多野做乜?
YanShing 發表於 2012-10-3 14:33 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-10-3 14:24 發表

總之我都係一句,
坐得一個位,
你都係打緊佢工,
做番自己咪算囉...
攪咁多野做乜?
說得好!
如果九巴每個職員都像你這樣想, 九龍新界巴士服務大躍進之期就不遠矣!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 + 1 大躍進, 三面紅旗

查看全部評分

petcity 發表於 2012-10-3 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-10-3 14:24 發表

總之我都係一句,
坐得一個位,
你都係打緊佢工,
做番自己咪算囉...
攪咁多野做乜?

好少同兄台合咀形

你要行多步冇問題,但要符合規矩同唔好麻煩
同事
nickk 發表於 2012-10-3 14:57 | 顯示全部樓層
做乜忽然間多左咁多潛水已久既老版友上水既?
唔通真係俾某D版友講中左,而家要上嚟撐場解話?

不過四廠權鬥呢樣嘢都唔係第一日架喇,拎架新車踩場仲要踩著最小家既沙廠場,唔俾人打小報告就奇啦...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kiwai + 1 稽查司機喺呢度真係多老友

查看全部評分

OMG
orange 發表於 2012-10-3 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2012-10-3 14:57 發表
做乜忽然間多左咁多潛水已久既老版友上水既?
唔通真係俾某D版友講中左,而家要上嚟撐場解話?

不過四廠權鬥呢樣嘢都唔係第一日架喇,拎架新車踩場仲要踩著最小家既沙廠場,唔俾人打小報告就奇啦... ...

有d野見到開心咪算,要上崗上線為乜,唔通講得跨d有錢分

每間廠都有所謂禁令,早年某廠禁令咪又係因為有其他廠
派過類似車款行走而解除,唔通當日某廠高層又要打電話
叫別廠交個派更車長名,同埋d高層詐型唔一定係關派車事

西貢線盡可能唔用12米車一來某d路程的確會轉彎困難,
二來怕對頭車點讓點避,不過夠膽講如果單程入單程出,只係
得一架大車,其實係行到12米車,特別係黃石線,黃石一帶
唔止一次派過12米車行,而且係早過698R開既年代已經試過
益童學校,全民教育
grantbus 發表於 2012-10-3 15:33 | 顯示全部樓層
唔知點解依家D人有種唔好既心態,吃不到的葡萄是酸的。
我自己得唔到既野,我就用盡一切方法都要令你得唔到,
甚至抹黑,總之要令到大家一鑊熟,咁又何必呢?

仲有邊D野係應該講,咁大個人無理由唔明白掛,胡亂將某些
枱底野爆哂影口好似唔係太好囉,另一方面有樣野唔明
點解有D人咁鐘意用自己果套想法(甚至係幻想)夾硬套落人地度,
令到某些事情變得更古怪同荒謬。

其實今次搵架大車行99,299,我認為唔係玩個人表演,係出自用最快時間去疏導打哂蛇餅既人龍,
前年上河圖年代通天巴士公司咪又搵金巴做E32同S1,果晚S64無喇喇變成哂超級富豪,點解又無人話說三道四?

只係依家我眼見就係一班細路仔響度玩泥沙爭玩具,我得唔件玩具我索性整爛件玩具,大家一拍兩散,
咁既行為同我真係感到慨歎,如果有某堆人能夠影到呢D所謂既特見,大家估下出黎個結果會唔會唔同左樣,
仲唔爭先出黎貼相咩。

多言了。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
smal + 1 + 1 吃不到的葡萄是益的

查看全部評分

點解D人鐘意影到架巴士細細粒
chiukit2001 發表於 2012-10-3 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2012-10-3 15:28 發表

有d野見到開心咪算,要上崗上線為乜,唔通講得跨d有錢分

每間廠都有所謂禁令,早年某廠禁令咪又係因為有其他廠
派過類似車款行走而解除,唔通當日某廠高層又要打電話
叫別廠交個派更車長名,同埋d高層詐型唔一定係關派 ...
698R係邊間公司先得GA如果係個間公司又拎12M去黃石,我諗完全無人會提(前排有單壞車拎左部12M單層MAN入去行698R未又係咁)
KR1691@102 發表於 2012-10-3 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2012-10-3 14:05 發表

我有朋友見到你影299,仲要同車長老死咁款
之後朋友仲俾我睇埋閣下話玩埋全集影99

我唔信一班平日話不問世事既前輩可以咁好彩
影全集喇

究竟當事人有冇做錯公司有決定
但就算為客為公司而override哂規則
大公司一定唔會容許

係呀,你朋友見到我果時o係沙中,咁大架特見
擺o係度點會唔影呀,原來車長識得o既,傾幾句
正常o丫,大把巴迷都識車長,你o地都唔例外。

佢玩唔玩全集,唔到我控制,亦都冇人知,後
來返入西貢見裡面兵荒馬亂,通處都係蛇餅,
乜線都要做,站長叫佢做99,佢照去,呢個唔
存在係咪有心玩,有心玩o既做乜唔玩盡D,入
黃石做96R出鑽鐵收工,真係全集囉,佢最後都
冇做過。

至於12米禁令,我會諗,如果有,92夠有啦,唔
係點解冇12米掛牌又唔會配12米車俾佢,但到大
假日非常時期,乜o野大金巴都照拉去92,咁299
要緊急拉大車,同一道理o者,以前都拉過

點解要上綱上線到話人明知違規都照做,陰謀
論到「公器私用」,好似特登搞個超級特見
俾fd影相,假如今日去西貢鬼影都冇隻,出架
12米行勻92/94/99/299,你咁講,我唔敢駁你,
你想搵位入,揀o岩時間o丫唔該!

299邊段唔行得12米,我唔肯定,我只知大網仔
路有D彎窄些少,正常o既10米車,遇上大車對
頭,大家都會小心禮讓,唔會夾硬過

最後一句,公司點處置員工,公司內部o既事,
我等外人唔應該理,樣樣o野都擺上o黎公開就有
作用?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
edhong + 1 + 1 葡萄ing
smal + 1 + 1 吃不到的葡萄是益的

查看全部評分

"I'm not a plastic guy"