hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) [突發] 南丫島 港九小輪與港燈船隻相撞 百人墮海 ...
開啟左側

[突發] 南丫島 港九小輪與港燈船隻相撞 百人墮海

storylai 發表於 2012-10-2 01:24 | 顯示全部樓層

先救人同搵番D遺體先,
唔好依家就模糊了主題。
作為特首,係應該親自出馬去撐班博緊命的公務員的。
至於李剛,,,,,, 都係表態撐特首撐特區啫!
kwyeung 發表於 2012-10-2 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2012-10-2 01:23 發表
别人主動請纓給予支援,為何要反對?當務之急是救人善後,所有仇乜仇物都應放開先

一句「港府有需要協助, 中方會全力配合」便可以, 說那麼多做甚麼?
代港府做決定, 政治智慧甚低。
Anpretext 發表於 2012-10-2 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2012-10-2 01:23 發表

打撈船目的唔係救人, 係撈返隻船上黎咁解
果時個個都係諗救人, 李剛先生就諗釣返架船,
我真係捉唔住共產黨既諗法...
Quanta 發表於 2012-10-2 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2012-10-2 01:23 發表
别人主動請纓給予支援,為何要反對?當務之急是救人善後,所有仇乜仇物都應放開先

你覺得大陸派員救會好過香港?
香港在救援方面的設備一向都好好, 唔需要大陸幫助,
俾大陸救? 咪隨時好似溫州高鐵意外咁、人都未救就埋車囉
053h4 發表於 2012-10-2 01:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2012-10-2 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2/10/2012 01:26 發表

問題是,他們不是人類,是魔鬼。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
nwfb94A 發表於 2012-10-2 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-10-2 01:26 發表
果時個個都係諗救人, 李剛先生就諗釣返架船,
n年前有次沉船都出過大陸打撈船釣返架船

正常黎講要救晒所有人先可以釣返架船上黎
nwfb94A 發表於 2012-10-2 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-10-2 01:28 發表

記唔記得n年前有次沉船, 因為香港冇大型打撈船, 要call大陸打撈船黎釣返架船

不過港燈果架唔洗出大型打撈船掛

Anpretext 發表於 2012-10-2 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-10-2 01:30 發表
呢到某d人唔知諗緊咩
當年烏克蘭隻沉船都係重型船吊番起身

旪D安排backup唔好?
你而家玩程序正確規章先行?

Anyway,我啱啱澳門番來落船,風浪大我見有人嘔,本身我諗到係增加救援難度
放番係事到啦,少部份義士 ...
鬼唔知要租隻船釣返沉船咩?
但係唔係呢個時候講? 李剛講又適唔適合呀?
orange 發表於 2012-10-2 01:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2012-10-2 01:28 發表

或者李剛以為純粹一個沉船事故,搵隻華天龍(香港無呢種級數海上作業吊機)
吊起,再加廣州打撈局班專家,要打撈搜救的確係易事

但問題係而家唔係要吊起商船,而係載左客既客船,而家最重要係救人上水,而
唔係打撈隻Lamma IV,你叫廣州打撈局救都只係浪費時間
益童學校,全民教育