hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX 105 航班報告
開啟左側

CX 105 航班報告

tristan 發表於 2006-3-3 13:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

航班報告

21/02/06 2340-1045(Adelaide time)
Cathay Pacific CX105 HKG-ADL
A333 B-H?? (好似係HAS, 可能嗎?)

當天全機爆滿地勤曾詢問我願意選乘另外一班航機, 但去ADL直航機要4日之後才有, 所以我拒絕了她的要求.

當到了Gate 67 (每次上落機都要去到60幾70, 腳仔軟啦!)等的期間看見有一位女機組人員坐在jump seat,
等了一會上機了.

上了機發現了是新A333設備上和港龍的A333很相似. 三槍投影機變成一個15吋左右的LCD. 機上娛樂系統也換成新控制器, 收訥設計好正但胖的人會好易碰到上面的制. CX studio也是新板, 板面好靚, 不知是是全機隊也換了? 新坐位好好坐感覺好似比舊那些闊一些, 而且新內壁及行李架設計比舊的好多了. 不過, 我激讚的是此機隔音好好, RR Trent 引擎好smooth 舊A333引擎當加油門時感覺好差 (可能是舊吧!) 靜係無用成程機的引擎聲比一個BB的哭聲蓋過了! 他/她哭了成程只是累的時候休息5分鐘, 他/她左右的乘客直的多得他/她唔少. 反而坐我後面的可愛B女自上機而來都没有哭過. 真乖呢!

食物方面一如往常没有特別, 只是那個中式早餐(豉汁豬肉配米粉) 讓不少人要上厠所.
我回到家也感到肚子痛呢…

最後我在機上破了財, 不是買鎖匙扣比女友是買了一盒三隻Boeing 1:1000模型, 讓她知道她必定罵我罷.

一問新A333的閱讀燈是LED嗎?

謝謝閱讀!!

StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
billlmf 發表於 2006-3-3 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-3-3 13:36 發表
航班報告

21/02/06 2340-1045(Adelaide time)
Cathay Pacific CX105 HKG-ADL
A333 B-H?? (好似係HAS, 可能嗎?)

當天全機爆滿地勤曾詢問我願意選乘另外一班航機, 但去ADL直航機要4日之後才有, 所以我拒絕 ...

國泰既333既Registration係HL-或者LA-系列~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-3-3 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-3-3 13:36 發表
航班報告

食物方面一如往常没有特別, 只是那個中式早餐(豉汁豬肉配米粉) 讓不少人要上厠所.

嘩......唔係嗎?你都幾唔好彩喎.
果份中式飛機早餐令不少人要上厠所,即係份餐有D問題.
不過好彩唔係什麼大型食物中毒, 如果係就大鑊了
因為飛機餐一出現問題, 後果都唔輕.

唉......又令我對CX的飛機餐印象分再減低了
 樓主| tristan 發表於 2006-3-3 15:23 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2006-3-3 15:12 發表

嘩......唔係嗎?你都幾唔好彩喎.
果份中式飛機早餐令不少人要上厠所,即係份餐有D問題.
不過好彩唔係什麼大型食物中毒, 如果係就大鑊了
因為飛機餐一出現問題, 後果都唔輕.

唉......又令我對CX的飛機 ...

因此降落前大家爭用洗手間.
最後, 我等15mins 先可以洗個臉.
Hum 發表於 2006-3-4 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-3-3 13:43 發表

等我分析下先
所有飛機餐都係地面整好o左再冷藏
尤其係第二餐係同第一餐食物唔同
第一餐o既食物係飛機o係地面上餐時已放入oven度
而第二餐係一早o係地面安放入餐車度再用飛機冷氣吹入餐車度一路雪凍
用之前先至人手拎入oven翻熱
可能冷藏問題,至令份餐要咁多人爭廁所用吧...

原帖由 tristan 於 2006-3-3 15:23 發表
因此降落前大家爭用洗手間.
最後, 我等15mins 先可以洗個臉.

但其實會唔會係八個鐘頭o既機中間d 人休息無去洗手間
到第二餐著燈又掛住飲o野同食o野先呢?
好多時都係咁第二餐空姐收o野時d客先至起勢去/等廁所~
有無道理?
kh3118 發表於 2006-3-4 06:24 | 顯示全部樓層
你個架機應該係B-LAC~ CX最新既333
norrislaw 發表於 2006-3-4 08:48 | 顯示全部樓層

LHR 都係咁架啦, D人12個鐘都唔會起身去廁所, 但係一食完早餐就會爭住去架喇。
不過, 飛機餐既處理真係要好小心!
tsoikc 發表於 2006-3-4 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-3-4 08:48 發表
LHR 都係咁架啦, D人12個鐘都唔會起身去廁所, 但係一食完早餐就會爭住去架喇。
不過, 飛機餐既處理真係要好小心!

AKL的情況也是一樣, 每次我都會見到有成
6-7個人圍住個洗手間, 但係我就一於小理,
洗手間如常禁去, 因為坐飛機要多飲水, 多走
動, 要不然我得了DVT便不得了....
樓主真的不幸, 吃完個餐就出事...
用電時請注意安全!
6008-JU1220 發表於 2006-3-4 21:28 | 顯示全部樓層
上了機發現了是新A333設備上和港龍的A333很相似. 三槍投影機變成一個15吋左右的LCD. 機上娛樂系統也換成新控制器, 收訥設計好正但胖的人會好易碰到上面的制. CX studio也是新板, 板面好靚, 不知是是全機隊也換了? 新坐位好好坐感覺好似比舊那些闊一些, 而且新內壁及行李架設計比舊的好多了. 不過, 我激讚的是此機隔音好好, RR Trent 引擎好smooth 舊A333引擎當加油門時感覺好差 (可能是舊吧!) 靜係無用成程機的引擎聲比一個BB的哭聲蓋過了! 他/她哭了成程只是累的時候休息5分鐘, 他/她左右的乘客直的多得他/她唔少. 反而坐我後面的可愛B女自上機而來都没有哭過. 真乖呢!

小弟都係坐CX105返adelaide不過係25/2/06果班....
我坐果架係H-HLW..
內籠同樓主影果架A333係一樣...唔知係唔係同一架...
我坐既係37C係機翼位置...
我覺得A333機中間廁所打後既位置係最嘈....

Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| tristan 發表於 2006-3-4 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 tsoikc 於 2006-3-4 10:47 發表

AKL的情況也是一樣, 每次我都會見到有成
6-7個人圍住個洗手間, 但係我就一於小理,
洗手間如常禁去, 因為坐飛機要多飲水, 多走
動, 要不然我得了DVT便不得了....
樓主真的不幸, 吃完個餐就出事...

起初我都係那麼想的, 但有好幾個人都入了去成半粒鐘, 刷牙洗臉那耐吧. 莫非在入面...z z zz?
真的讓人想入非非耶. 最成個Y class 有成10個人等一邊三個洗手間.(其實係一個至真, 其他兩個由我等到我用完都未出來,排我後一個人都係用番我個吉位)

我都成日問空中服務員姐姐拿水及綠茶飲, 所以我都時不時去洗手間兼行下. 不過今程去少因為
部新A333鬆動個舊那些多位伸腳, 舊那些坐到驚啦! 此機挽回了不少空巴在我心中的分數.

基本上我係過關時初發, 回到家爆發...