hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) [日本三菱FOILCAT] DREAM(請注意:本文已吉,內有聲明 ...
開啟左側

[日本三菱FOILCAT] DREAM(請注意:本文已吉,內有聲明)

關閉 [複製鏈接]
小roy 發表於 2012-10-15 19:59 | 顯示全部樓層

原帖由 GR614 於 2012-10-15 19:57 發表

Sorry,我唔認同Foilcat只係 Norway 間船廠其中一個產品名

起碼佢都係叫FOILCAT
http://ships-for-sale.com/high_speed_ferry_for_sale.htm

多謝你既資料,原來唔只一間廠有產品叫 Foilcat

你呢個例子真係好,不妨睇下入面有一句"Type of vessel;  Hydrofoil Catamaran"
足以證明 "Foilcat" 唔係船既一種,唔可以當係 Type of vessel

原帖由 barca_399 於 2012-10-15 19:55 發表
歉我已道過~~
你唔接受我也沒有法子.
你係當發它皮,當睇唔到,我管唔到...
但的的確確係一句道歉.
你唔好當冇發生過,再不停地說'有人錯左唔認".
再有類似#23的"有人錯左唔認",就不是我的問題了 ...

要人接受好簡單。
只要你係向所有受影響人士道歉,而唔係單單我一個既話
我唔會再追究。

老豆 發表於 2012-10-15 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2012-10-15 19:32 發表
根本就係好小事,
完全唔覺得有咩可以挑剔囉
個名只係比你參考,唔鍾意可以唔理架
如果用Super shuttle 400/SuperFast 42, 我鬼知係咩黎我又唔係專家

我唔覺佢有咩錯囉.. ...

如果用你呢種態度方式去玩討論區...
大家就可以膚淺得多了~~
唔需要知道太多内容
有D相睇下~~ 好靚呀就click返出去睇第2個POST~~
講真你要比一個對船隻毫無認識既人去睇
話知你單體船雙體船飛翼船又好... 人地都可以唔識分同唔明
你呢種態度就係將對象SET死左一個框框, IN THIS CASE你EXPECT所有睇呢個POST既人都明白FOILCAT一詞何解?
至少你比我幾年前未識船之前我都只係識快船同慢船~~~
我唔評論呢個POST發文者用呢個詞有無誤導成分or what ever
我只係想指出你呢種態度係不可取的
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
SMP 發表於 2012-10-15 20:10 | 顯示全部樓層
有foil 的cat 咪叫 foilcat 羅,你明我明大家明就得
駛咩好似讀law 寫論文甘 precise吖
真系煩。
小roy 發表於 2012-10-15 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 SMP 於 2012-10-15 20:10 發表
有foil 的cat 咪叫 foilcat 羅,你明我明大家明就得
真系煩。

有 foil 既 monohull 咪叫 Foilmono 羅。

有啲好基本既野,唔執著係唔得既
老豆 發表於 2012-10-15 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 SMP 於 2012-10-15 20:10 發表
真系煩。

你D assumption 真係VERY GOOD~~
好一句"你明我明大家明"
我唔排除好多人睇到呢個POST都明FOILCAT一詞何解
但我同時亦都唔排除有人睇到呢個POST唔明FOILCAT一詞何解
呢件事情上你唔可能百分百肯定大家都明
精確, 係帶導其他版友得知最精準的資料
如果個個都好似你處事態度咁隨便
我相信無任何一個SOURCE會可信
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
proschebus 發表於 2012-10-15 20:33 | 顯示全部樓層
最緊要係foilcat一字有沒有被挪威那間船廠申請專利,
如果沒有用foilcat形容那艘船並無不可,因為foilcat是指雙體水翼船
九鐵動力 拓新領域
106116_1023 發表於 2012-10-15 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2012-10-15 20:06 發表
如果用你呢種態度方式去玩討論區...
大家就可以膚淺得多了~~
唔需要知道太多内容
有D相睇下~~  好靚呀就click返出去睇第2個POST~~
講真你要比一個對船隻毫無認識既人去睇
話知你單體船雙體船飛翼船又好... 人地都可以唔識分同唔明
你呢種態度就係將對象SET死左一個框框, IN THIS CASE你EXPECT所有睇呢個POST既人都明白FOILCAT一詞何解?
至少你比我幾年前未識船之前我都只係識快船同慢船~~~
我唔評論呢個POST發文者用呢個詞有無誤導成分or what ever
我只係想指出你呢種態度係不可取的

玩討論區只係一種消閒,如果內容只局限在一D小事而爭執就完全會失去原文既價值
我一早說過,呢個只係輔助性質,唔係必然囉
我只係普通人,得閒上下討論區睇下野,睇完就會走,呢個態度都有問題? 定係你太執著?

其實呢件根本係小事,咁都要化大佢就係唔太好囉
Chelsea FC
小roy 發表於 2012-10-15 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 proschebus 於 2012-10-15 20:33 發表
最緊要係foilcat一字有沒有被挪威那間船廠申請專利,
如果沒有用foilcat形容那艘船並無不可,因為foilcat是指雙體水翼船

哎呀,你有冇睇我寫左咩架
「Foilcat姐係雙體水翼船,但係雙體水翼船唔一定叫Foilcat」,明未?
 樓主| barca_399 發表於 2012-10-15 20:50 | 顯示全部樓層
錯了的我已道歉.

上文曾有版友提及
"foilcat 係 Brand name,係 Norway 間船廠其中一個產品名",
但是知道資料有錯時,
就唔見有人出來認錯道歉.........
老豆 發表於 2012-10-15 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2012-10-15 20:38 發表

玩討論區只係一種消閒,如果內容只局限在一D小事而爭執就完全會失去原文既價值
我一早說過,呢個只係輔助性質,唔係必然囉
我只係普通人,得閒上下討論區睇下野,睇完就會走,呢個態度都有問題? 定係你太執著?

其實呢件 ...

同樣有時候因為某些人眼中的小事同樣令到失去原文價值
呢度一定有人執著於更準確資料性的東西
執著一詞... 只係因為各人堅持各人自己的說法而已
P.S.~ 如果你真係如你所言, 上黎睇完野就走~~ 我相信我唔會(亦無得)引用你個回應發表言論