hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界專線小巴46, 46A, 308A, 308M加價 (2012.10.14生效) ...
開啟左側

[車費] 新界專線小巴46, 46A, 308A, 308M加價 (2012.10.14生效)

eric278 發表於 2012-10-8 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新界專線小巴46, 46A由2012年10月14日起調整票價,全程收費由$4.0加至$4.4。
46A線同時加設景峰徑至景峰豪庭之 $2.5 分段收費。

來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_31285.html

同日起,新界專線小巴308A, 308M起調整票價,全程收費由$6.5加至$7.2。

來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_31349.html

還看香港公交
paul2357paul 發表於 2012-10-9 08:19 | 顯示全部樓層
46這條屯門區內線王維持了4元這個收費達15年咁耐終於要加價,唔知友文出了甚麼問題?
ccicoltd 發表於 2012-10-9 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-10-9 08:19 發表
46這條屯門區內線王維持了4元這個收費達15年咁耐終於要加價,唔知友文出了甚麼問題?

已經比其他公司多熬了幾年的高燃料成本,反而被指出了問題
paul2357paul 發表於 2012-10-10 10:58 | 顯示全部樓層

這條46線已經冇以前咁風光,以往最高紀錄排到接近屯匯街既情景已經不再出現,反而多咗出現既情景就係車等客同埋屯門市中心總站因為太多46線車排隊,為咗唔好阻塞路面而搞到前車即使未滿座都要開車,而且仲要照行屯門公路都唔會途經新墟上客以免破壞「特快往富泰」之形象。唔知這亦是否導致今次加價既部分原因?

64K 發表於 2012-10-10 21:52 | 顯示全部樓層
既然富泰已經有鐵巴
就唔好要46兜西鐵站啦
多此一舉都慳番d時間
我的愛線——888!
victorwong888 發表於 2012-10-13 06:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2012-10-22 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2012-10-10 21:52 發表
既然富泰已經有鐵巴
就唔好要46兜西鐵站啦
多此一舉都慳番d時間

俾富泰人知道呢個建議既話佢地實唔會放過46。

須知道在早繁時間幾乎所有46班次都總會有乘客要求兜上西鐵站,因為在早繁時間唔想行上西鐵站而想搭車上西鐵站既富泰人都幾多。

雖然261,K51同埋K58都會兜上西鐵站,但係261唔夠密車,K58班次都幾疏,就算K51既班次都唔太可靠,而46就真係可以做到密密開車。

因此富泰人搭車上西鐵站通常都會揀46而唔會刻意等261,K51同埋K58,除非佢地啱啱有車或者就快開車。聚康人和倚嶺人在早繁時間要靠K51同埋K58上西鐵站只係因為46很難上到車。

但過咗早繁時間46被要求兜上西鐵站既比率唔高,加上在西鐵站搭46既需求一向都很低,導致友文在46定出「冇乘客通知就唔兜上西鐵站」這個政策。而運吉處對友文都好俾面,冇監友文架架46都一定要兜上西鐵站
paul2357paul 發表於 2012-10-22 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2012-10-13 06:59 發表
其實如果46改路為循環線,在屯門市中心開出,
經屯門公路直達富泰,再走回原路經過新墟返回屯門市中心,
行車時間會否變得更短,回車更快?

恃住hkitalk唔熱門討論屯門區內小巴線就乘機提出嚇壞人既建議好唔要得!
今次到景峰人,彩暉人同埋疊茵庭人狂插。
首先你要記住新界綠小46既定位係主要放在屯市至青山公路沿線既屯門新市鎮北部地區,唔係淨係做來往富泰既專車。
再者,唔係個個系既小巴路線都要有好似九龍綠小6X性質既路線先至合符效益。
首先,由於景峰至富泰一帶既青山公路多數順燈,因此其實就算直鏟屯門公路經藍地交匯處直到富泰比起宜家經新德街出口到富泰既行車時間相差不遠。
再者,直鏟屯門公路經藍地交匯處直到富泰會大大流失屯市往景峰,彩暉同埋疊茵庭既乘客,令46既營運情況更差。

64K 發表於 2012-10-23 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-10-22 10:47 發表

俾富泰人知道呢個建議既話佢地實唔會放過46。

須知道在早繁時間幾乎所有46班次都總會有乘客要求兜上西鐵站,因為在早繁時間唔想行上西鐵站而想搭車上西鐵站既富泰人都幾多。

雖然261,K51同埋K58都會兜上西鐵站,但係2 ...

我係區外人就唔明啦
如果K51轉西鐵可以免費轉乘
但46轉西鐵只係慳幾毫子
而且用西鐵月票既話仲高下立見
班人真係咁趕車???
有優惠服務都唔用???
我的愛線——888!
JU2541 發表於 2012-10-23 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2012-10-23 21:08 發表

我係區外人就唔明啦
如果K51轉西鐵可以免費轉乘
但46轉西鐵只係慳幾毫子
而且用西鐵月票既話仲高下立見
班人真係咁趕車???
有優惠服務都唔用??? ...

偉文趕客響 46 身上試過 1 次
原本 46 係來回經景峰徑, 但因為唔夠客就全部車一律唔兜入去...
結果去到好耐先有 46A 呢個物體出黎

如果 真係冇客, 冇肉食既話...就唔會繼續兜入去
又或者, 唔係有人落禁令, check 得緊..

你真係以為咁易改官方路線
人一九,腦便殘