hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 想問下有關118往九龍方向入隧道問題
開啟左側

想問下有關118往九龍方向入隧道問題

siubiscuit 發表於 2012-10-9 23:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我知102往九龍方各入隧道有三條路入隧道啦但係我想知118係咪都有呢?
因為曾經唔知一次試過搭118+N118(九巴)佢係走左去行告士打道慢線U型天橋果度入紅隧
其實佢咁做有無問題,算唔算係離開左本身條巴士路線?
好彩又係無塞車,如果唔係我唸佢應該會比乘客鬧死...
bnr34 發表於 2012-10-10 05:38 | 顯示全部樓層
其實呢 ...
就算景隆街出來既線, 甚至乎私牌車, 都會行呢條私家車先至行得既線入紅隧 (查實咪即係三揀一既其中一條囉)
始終呢條路入紅隧最快, 又轉少幾個彎, 揀線前望到條天橋未有龍尾, 基本上都唔需要行杜老誌道
清晨時份, 假如你見到 N 車行杜老誌道行大運, 反而仲有問題呢

但 118 以我所知都唔會行堅拿道
因為行堅拿道 / 跟私家車入紅隧都要預早 CUT 入慢線
但日頭見條車龍咁長, 多數行杜老誌道算
夜晚就算跟私家車上橋, 有咩事都可以中途 CUT 返出去行杜老誌道, 行堅拿道又係行大運

樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-10 06:30 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2012-10-10 05:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實呢 ...
就算景隆街出來既線, 甚至乎私牌車, 都會行呢條私家車先至行得既線入紅隧 (查實咪即係三揀一既其中一條囉)
始終呢條路入紅隧最快, 又轉少幾個彎, 揀線前望到條天橋未有龍尾, 基本上都唔需要行杜老誌道
清 ...
姐係118路線表入面都有三揀一喱個選擇喺度?
因為正常司機好少會行喱條路,多數都會行杜老誌道入
因為以我所記得如果要行喱條U型彎入隧道嘅話,係要喺東廊未過興發街出口前已經要入慢線,同落銅鑼灣/跑馬地/入隧道嘅車行同一條線,而同一時間係無得CUT返出快線(直到過左維園),所以咁行係有好大風險,所以一般都好少有司機會咁行,而以我經常性搭118黎講,一年都未必會有一次係會撞正係咁行,而每次都係九巴司機所以就係想知到底118路線表其實係咪都有喱個三揀一嘅選擇呢?定係其實係因為個司機係102掛牌所以以為118都係可以咁行呢?定係其實佢純粹偷雞嫁呢?
因為以我所知118嘅官方行車路線好似淨係得一條,就係經杜老誌道,唔知係咪有改到變返三,定係一直都有只係我唔知呢
因為118唔同102/106/110,118喺景隆街係無站

細路荃 發表於 2012-10-10 19:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
SmiTHy 發表於 2012-10-20 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 siubiscuit 於 2012-10-10 06:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
姐係118路線表入面都有三揀一喱個選擇喺度?
因為正常司機好少會行喱條路,多數都會行杜老誌道入
因為以我所記得如果要行喱條U型彎入隧道嘅話,係要喺東廊未過興發街出口前已經要入慢線,同落銅鑼灣/跑馬地/入隧道嘅車行 ...

路綫表令:

空調過海路綫第102 號...
* 上午7 時正至上午10 時正、下午4 時正至晚上7 時正及交通
擠塞期間,往美孚的班次改經堅拿道天橋。
# 堅拿道天橋交通擠塞期間,往美孚的班次改經杜老誌道天橋。
空調過海路綫第106 號...
* 上午7 時正至上午10 時正、下午4 時正至晚上7 時正及交通
擠塞期間,往黃大仙的班次改經堅拿道天橋。
# 星期一至星期五上午10 時正後,及星期六、星期日及公眾假
期的任何時間,往黃大仙的班次可改經杜老誌道天橋。

空調過海路綫第118 號
小西灣( 藍灣半島)——深水埗( 東京街)
小西灣( 藍灣半島) 往深水埗( 東京街):途經小西灣道、富怡道、
小西灣道、柴灣道、環翠道、柴灣道、東區走廊、維園道、告士
打道、杜老誌道天橋、杜老誌道、鴻興道、海底隧道、康莊道、
漆咸道南、加士居道、彌敦道、荔枝角道、黃竹街、汝州街、欽
州街、欽州街西、深旺道及未命名通路。
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-24 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2012-10-20 01:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

路綫表令:

所以118正路係得一條?