hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 【轉載】九巴色勝利二型在大嶼山服役照另加兩問… ...
開啟左側

【轉載】九巴色勝利二型在大嶼山服役照另加兩問…

fatku 發表於 2012-10-18 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-10-17 16:16 發表
話時話.我唔係屋企,冇BS*本雞車書係身.唔sure入面有冇講.
不過想問下,唔計內裝的話, 除左頭牌同太平門外, CB同KB身有d乜大分別?

門掣位置?還有,樓梯口小窗的分別?

另外,有行家認為KB型車頭較CB型的傾斜。有錯請指正。
古競豪
art0925 發表於 2012-10-18 13:16 | 顯示全部樓層
同九成一樣,除咗哥啲已講過既分別。另外,我記得有人講過話嶼巴既九記版勝利係冇防滾杆,係後期改膽胎同加強懸掛時裝番。

原帖由 fatku 於 2012-10-18 12:30 發表

門掣位置?還有,樓梯口小窗的分別?

另外,有行家認為KB型車頭較CB型的傾斜。有錯請指正。
cn2661_2d32 發表於 2012-10-18 19:41 | 顯示全部樓層
九記雞車有用過膽胎?
我以為一路都係原子胎添

*ps:一直覺得雞車果隻5個三角洞原子胎鈴最靚. 即後來亦見於Metrobus, 龍,同埋蘭嘅尾胎果隻
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
art0925 發表於 2012-10-19 12:17 | 顯示全部樓層

唔係,係嶼巴係新車投入服務後改裝。

不過我記得唔知係邊本巴士書or係車主裡見過一張2A同紅燈籠雞係新既大興邨合照,架雞係膽胎。

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-10-18 19:41 發表
九記雞車有用過膽胎?
我以為一路都係原子胎添

*ps:一直覺得雞車果隻5個三角洞原子胎鈴最靚. 即後來亦見於Metrobus, 龍,同埋蘭嘅尾胎果隻
king 發表於 2012-10-19 13:41 | 顯示全部樓層
king 發表於 2012-10-19 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 蕃茄仔 於 2012-10-15 11:23 發表 想問高人,此車是否九巴售予嶼巴?因見車身像新車一樣但路線牌及目的地牌卻使用嶼巴的自家布牌…

http://www.flickr.com/photos/nebp2/8075201644/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/nebp2/8075213728/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/nebp2/8075220055/in/photostream/

同埋下面兩條link呢兩架(CR1545 & CP3655)嘅格局好似係同中巴一樣(因為車籠入面以藍色為主色、藍色座椅、下層近車尾嘅方型窗上半部係可以開,同埋路線膠牌布字型同中巴似係同款),想問呢兩架(或者同格局唔止得呢兩架)同中巴又有無關係呢?

http://www.flickr.com/photos/nebp2/8075225243/in/photostream/
...

反而我想問, 呢張相   ↑    後面點解會有架CMB Guy Arab UF?
ME9661 發表於 2012-10-20 00:02 | 顯示全部樓層

[quote]原帖由 king 於 2012-10-19 13:41 發表
你係唔係講緊呢張相?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=51124458475&set=o.63574167744&type=3&theater [/quote呢]\
個相薄好多未見過的雞車相 感謝主人分享咁多相!
ccicoltd 發表於 2012-10-20 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2012-10-19 23:28 發表

反而我想問, 呢張相   ↑    後面點解會有架CMB Guy Arab UF?

據巴士手冊第四集,嶼巴於 1971 年 (那時候還未有 NLB) 曾向中巴租用數輛大雞,及後購入 HK4222 並重新登記,但它在大嶼山幾乎沒載過客,後改為儲物車,就是圖中的模樣。
edhong 發表於 2012-10-20 11:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ME9661 發表於 2012-10-20 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2012-10-20 11:09 發表

據熱狗書一張相係茶餐車
請問什麼是大雞?