hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既? ...
開啟左側

山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既?

SSBT 發表於 2012-10-18 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 菠蘿飽 於 2012-10-18 23:20 發表
講真如果真係私家路保安員係無權禁止你影相,不過可以請你離開
法理上佢又未必可以請你走喎
如果地契寫明有 right of way for public purpose or other...
不過正如上面所講,
哩D複雜野係涉及地契 DMC
山景村咁大個Lot, 唔知會唔會有埋 MLP 呢
=0=
kwyeung 發表於 2012-10-18 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 moseslukpaklam 於 2012-10-18 23:22 發表
講講下會講法律ge

有問題咩?
真理放出黎公開討論, 好多成日有人將D錯野reloop
da54 發表於 2012-10-18 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 菠蘿飽 於 2012-10-18 23:20 發表
講真如果真係私家路保安員係無權禁止你影相,不過可以請你離開

法律上佢可以「請」你離開,但係你如果唔離開佢都無你符,因為佢地係無權力係私人地段的公眾通道內攆人走,
最多只能叫警察黎。不過即使警察黎到,如果你唔係進行非法行為或者法庭已經落左命令,警察最多只係可以勸你走,唔可以拘捕你。
至於你們信不信?反正我信了
AVW5=LF9138 發表於 2012-10-18 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 5962 於 2012-10-18 19:02 發表

果次個隧道職員問完我係東隧影車既用途後

就同我講左聲 , " 影多陣好啦 " , 無夾硬趕我走

我真係諗唔到   佢有咩權趕我走
又唔係做錯野   淨係話尼度係私人地方..... 都唔知咩尼
老鼠貓都同佢玩過  
 樓主| FBI2 發表於 2012-10-21 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW5=LF9138 於 2012-10-18 23:48 發表

我真係諗唔到   佢有咩權趕我走
又唔係做錯野   淨係話尼度係私人地方..... 都唔知咩尼
老鼠貓都同佢玩過  

Just photo is ok. No security guard will ask you to leave, but they feel strange of the bus fans only.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hkbw 發表於 2012-10-21 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-10-18 23:08 發表

咁講, 成件事有兩個焦點︰
1) 有關車路是 common area 還是 private area -
呢樣睇BMO都冇用, 你搵律師寫advice, 人地都要睇完地契plan / DMC,
做完land search先答到你, 仲係可以出幾頁紙信既複雜問題

2a) 如果是private area - 人地可以隨時趕你走, 但此類地段, 99%都不是private area
2b) 如果是common area, 你有冇權影相。
一樣咁講, 除非你滋擾其他人, 否則99%情況下人地係冇權阻止你影相。

根本好多本來係公共空間既地方, 時常被誤視作為私人地方, 就算係警察都未必分得清..

SCMP老早已做過有關測試~~
http://www.youtube.com/watch?v=sWq705kXv3E

簡單D咁講, 如果你唔怕煩, 又有咁多時間, 你咪同佢地玩LAW, 分分鐘連唔知頭唔知路既警察來到會帶你返埋差館,
落埋案, 去到檢控官/ 律政司個度先知唔告得你~

殺雞焉用牛刀?!
巴士迷A號 發表於 2012-10-22 14:51 | 顯示全部樓層

其實我覺得B3A放在景麗樓分站,好過放在這裡。
lsc04d11 發表於 2012-10-22 18:16 | 顯示全部樓層
我實地視察過了…我想問巴士站前幾米既更亭,以前有冇O係度……個secure棟實O係度其實係睇緊有冇人影巴士相,定真係負責山景邨既保安?

如果真係專為城巴B3A而設既話,咁勁抽,完全係非巴士公司既保安睇住個巴士站,我都好似第一次見…
(咁D人工都係山景邨俾?)
tvcc 發表於 2012-10-23 00:49 | 顯示全部樓層

回覆 58# 的帖子

原帖由 lsc04d11 於 2012-10-22 18:16 發表
我實地視察過了…我想問巴士站前幾米既更亭,以前有冇O係度……
個secure棟實O係度其實係睇緊有冇人影巴士相,定真係負責山景邨既保安?
如果真係專為城巴B3A而設既話,咁勁抽,完全係非巴士公司既保安睇住個巴士站,我都好似第一次見…
(咁D人工都係山景邨俾?)

其實呢個更亭只係放左一年多D, 負責"阻止社福機構車輛使用緊急通道"(下面新聞連結有講)
佢地(保安員)都係負責邨內保安(專責邨內緊急通道), 而人工係由"山景邨班業主+房屋署(公屋業權代表)"負責出...
(轉貼新聞)
詳情:山景邨拒復康車用緊急通道 長者:畀條路行吓!

lsc04d11 發表於 2012-10-23 10:10 | 顯示全部樓層

咁講法,B3A都會唔會阻住左??定係要求B3A停車不能太耐?(但人地都有時間表要跟ga……)

咁D社福機構同老人家都幾慘……宜家可以串D唔使租車,叫D長者O係兆康/大興體育館俾$2(八達通)上B3A,慢慢使用服務落車。