hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家搵工時 會否以興趣為主要因素
開啟左側

大家搵工時 會否以興趣為主要因素

winston 發表於 2006-3-5 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題. 想知各位想法

本人自己由細到大都喜歡行街行商場, 所以找工作時便嘗試零售業,
結果現時就在一間商場內的百貨公司當sales / 店務員. 每次返工都可以行
商場行公司, 現在開始生厭了, 甚少再行街shopping.
以前自己做顧客, 現在就服務顧客.
virus 發表於 2006-3-5 19:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| winston 發表於 2006-3-6 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-3-5 19:01 發表
有誰人不會和不想。
只是,當大家不懂得將工作之苦與興趣分開時,
就非常危險,
會連興趣都失去。

最初老豆說做 sales 或者從事零售業, 沒有前途沒有大志,
但我都照做. 因為我是為興趣, 而非上班等下班.
工作不算辛苦, 還可以苦中作樂.

自從做這份工作後, 對我來說絕非苦差. 學懂了合作, 溝通技巧 同 改變了自己性格.
從一個沈默怕事兼被動的人, 培養到健談, 主動兼沙膽, 以及控制情緒得宜. 總言之令我獲益良多.

Ketsu 發表於 2006-3-6 21:17 | 顯示全部樓層

好多時理想同興趣
同現實係不符既
如果真係堅持要搵同自己理想同興趣既工先做
分分鐘真係長坐響屋企
尤其係遇著經濟不景氣既時候
果陣真係乜都要試下做
Abusing dead rule -> Denial of reality
KFC 發表於 2006-3-6 23:22 | 顯示全部樓層
有機會咪試下llaw
講真
打份工
真係好難話完全開心
但做自己最like既野
又,真係會令自己開心好多
bose_hung 發表於 2006-3-14 10:15 | 顯示全部樓層
不時都會有人問小弟:
「你諗住搵乜o野工做呀?」
小弟就話:
「冇所謂,只要唔係興趣所在就得。」

聽親小弟咁講o既人都「 R 爆頭」,
完全唔明點解小弟咁諗,
小弟就以「釣魚」做例子……

閒時釣魚,
一條魚絲、加多個鈎都 OK o架啦!
(當然最好有埋魚餌)
釣幾耐、釣幾多,
隨心隨意;
但係當「釣魚」變成職業就不得了喇~~
工作永遠都係「務求以最短時間得到最多成果」,
咁就冇得話「釣幾耐、釣幾多,隨心隨意」,
必然要諗方法「達標」--
即係釣到返o黎o既魚,
無論數量定係質素,
總之賣出o既價錢係足以糊口,
(都唔好話賺幾多)
到其時可能為求「達標」,
要落本買過D勁Do既工具,
又可能要出遠門、搵水清魚美o既地方釣靚魚,
甚至「釣魚」變「捕魚」……
(唔再係一條半條)
呢D事都係一般「閒時釣兩條玩o下」o既釣魚人士唔會預計o既。

為張羅工具、搵地方呢D事煩惱,
當然唔會開心啦,
(至少都「唔係舒服」o卦~~)
唔開心,咪做自己鍾意做o既o野囉!
「自己鍾意做o既o野」,即係「興趣」啦!
但係「興趣」已經變成「事業」,
而「事業」又係煩惱o既來源,
又如何再以「興趣」開解自己?

所以小弟有句格言:
當「興趣」同「事業」二合為一o既時候,
死期將至……

或者大家會話:
「興趣唔止一種咁少嘛!」
當你將其中一種興趣變成事業之後,
無疑係一件樂事、值得恭喜,
但係工餘時候,
又會唔會繼續做、當係娛樂呢?
換言之,
呢份工只係令你「樂在其中」,
同「興趣」始終差一截……

小弟呢套理論,
都係源小弟係巴士迷,
自細就俾人問「大個有冇諗住做巴士司機?」問到大,
大大o下,
識o左好幾位巴士司機,
知道「返早更就天未光要起身,因此冇可能有夜生活」、
「D客係又鬧、唔係又鬧,明明係佢錯都屈到係我唔o岩」……
縱然小弟對「駕駛巴士」係好有興趣,
但係要同時面對呢D唔開心o既事,
又應該點算呢?
反正咁煩,
倒不如另覓一D自己完全「唔知頭、唔知路」o既工,
話唔定會發掘到自己潛能同樂趣都唔定~~