hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 本站容許站友以粗口諧音作站友名字?
開啟左側

本站容許站友以粗口諧音作站友名字?

dongfeng 發表於 2012-11-21 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果粗口諧音出現在文章上,站務人員必定會處理掉;但粗口諧音作站友名字,卻可光明正大,這是什麼道理?
에이핑크 대박!
238X 發表於 2012-11-21 13:11 | 顯示全部樓層
仲有簽名... (見到時已經按程序提訴)
kwyeung 發表於 2012-11-21 20:52 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

呢兩句有乜問題呢?
  I' I1 }& Z) U; E8 \
& i" Q/ |) X( q! ]# D擺明係玩語帶雙關, 照字面睇真係冇問題,
2 y; o5 _1 \0 }! y4 t點解一定係要用粗口句意思去量度人地?) v9 \. V7 m( H* m
FBI2又唔係你肚入面條蟲,
. h; u# i0 t# r& W0 r冇人有責任知道獨裁者陞下心入面既諗法喎
238X 發表於 2012-11-21 21:58 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

既然板上有像閣下這些歪理連篇的人,
& Y; q5 u0 \* v+ u& c2 |2 ?7 f那我也沒有甚麼好說了。
4 W" q# K9 l1 R6 i$ c) `& Y3 n$ n
原文若單按字面看是全無意義,唔通你參得透?願聞其詳!: s9 q' O9 P3 J! J- t  P

# R' D7 O# W* r# r2 M; B+ g[ 本帖最後由 238X 於 2012-11-21 21:59 編輯 ]

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ATE24 + 1 + 1 +1

查看全部評分

edhong 發表於 2012-11-21 22:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2012-11-21 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-11-21 13:11 發表 5 J) U& ?4 l3 @0 L0 u" v$ s! i5 }8 X0 X
仲有簽名... (見到時已經按程序提訴)
" h) u) p/ J$ v/ P! W5 X

+ n, Q$ z4 d, X講生果和動物都話粗口諧音,呢個係乜野世界呵?) J) E$ s0 i( u  j+ m4 ~) K, R
4 c2 z1 s2 u+ z+ g. S6 s1 Q
不過,我尊重呢位板友,暫時改一改,就來連"我愛你"都俾人話粗口了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kwyeung 發表於 2012-11-21 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-11-21 21:58 發表   Q+ _4 p! f5 a7 @
既然板上有像閣下這些歪理連篇的人,! t- \! z3 }" ]4 f
那我也沒有甚麼好說了。
7 R# v% U$ \" M% h) D6 \& }" d4 S8 y: R, r4 u4 c, u. K4 |
原文若單按字面看是全無意義,唔通你參得透?願聞其詳!
% Z; }+ }: f/ F0 N
! I& u" t" a6 K8 t; {
同你意見不同就等於歪理連篇, 你識唔識尊重其他站友?
; A% u4 f6 u" k+ o1 q; k5 u(但我唔會投訴你, 因為呢度係討論區,
" a0 ^, P! t: @% a5 I& R- h唔認同人地應該回文討論, 唔係靠投訴逼人收聲)
! b! i9 B2 C9 X6 S2 }( M/ H
+ u" G  F' J. f' K) m5 F: m頭一句是生果分類, 第二句是飛禽走獸,
: u$ g7 L) E  T' l" {! _5 w文字安排的確令人想入非非, 但不代表一定有問題。
/ s2 I# Y3 p% \0 m: \, P8 c: {9 I
古今中外, 好多打油詩都係字詞單獨睇冇問題, 放埋一齊就引人暇想, ; a1 X: }+ \# x. Y; t, V- B& C7 {
文字有趣既地方就係咁。: }( t' ?2 J: G, |0 P# r1 ^; J) ^

) R/ ^* w2 f$ d3 j8 ~1 Z「你老母湊大你咁辛苦, 竟然出賣人格做五毛」, 頭四隻字都可能令人聯想到粗口
, ~  T, n* f- {6 |3 ~$ M# O"Fcuk"品牌擺明想你聯想到某英文字。
1 Z* J) C% b( L1 I2 M* `1 D但人地點樣聯想, 貼文者係無辦法控制。
" ^" t% T) t" e如果真係要執得咁正, 同大興文字獄有乜分別?
) ~$ X- \4 t- F  N. _+ f但同「巴膠」兩字不同, 「巴膠」入面的「膠」字明顯由粗口變出來。) L+ h2 O$ O" R$ R  M- e4 F) u

5 Z$ ?1 ^  T5 Z3 H, q* _& B老實講, 我明白FBI2 平時係乞人憎, 好多人都搵位去處理佢,  B3 n8 `% q9 ~8 P7 U/ \
但一件事還一件事, 佢可能有心踩界, 但唔代表踩親都必死無疑3 [& S# R5 q+ ]$ z+ O+ C6 d! R
, u9 v, q6 H! p- v& ]7 F
FBI2 發表於 2012-11-21 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-11-21 23:17 發表 , ~7 A# m" Z2 i5 H
3 d+ {. B5 r/ b. I8 ~

3 S: S9 Y7 a" O; a同你意見不同就等於歪理連篇, 你識唔識尊重其他站友?: }0 t' K& P$ C* O# D9 ~
(但我唔會投訴你, 因為呢度係討論區,
$ e- X0 h; j4 M! H% l唔認同人地應該回文討論, 唔係靠投訴逼人收聲)7 O" l8 L# o9 K7 O3 |, T
% I% Z! r5 @8 K: g& e  A- E7 b& m( y1 b
頭一句是生果分類, 第二句是飛禽走獸,
: y, A3 N5 L. y8 q8 e' z文字安排的確令人想入非非, 但不代 ...

- ?3 A3 b( o8 `4 K' v
1 w3 i3 k- m& \; E, A9 V& b呢D咪等同部分泛民不尊重建制派,甚至不尊重整個議會制度一樣.明明人地合法合理地說話,都會被攻擊一樣.$ Z  g: q3 [/ x" e# s. N+ _( n
梁愛詩寫基本法,又做法官,佢用個人身份去談論基本法,都俾泛民要求收聲,自己又話爭取言論自由,但同時又唔俾不同立場人士言論自由.咁何俊仁夠係大狀啦,
  V3 d2 X, p  t! i5 r佢講基本法,有冇人叫佢收聲?8 }1 n5 y" W; f7 F3 N2 B9 x, M

% Y! V$ C3 m' j* Q- D另外,講起乞人憎,都係以前既事啦,以前有負評制度,有部分新板友對我善用評分制度感到不滿,這一點我認.不過,而家都冇負評制,"乞人憎"呢三個字已經交捧俾
  w1 m$ Y4 U+ q4 D其他板友了.
! P5 c/ g/ e: S2 b. p, q, }% V$ x2 Z& L/ k' m2 i
我會向站方查詢他們對說動物和生果的立場如何,這樣都被說為粗口,咁同網絡欺凌有乜分別? 自己心邪就要話人既咩? 咁第日有人影到有部巴士冇關中門,於是貼出來,
. E  P! d2 K8 R( L' q: a. C$ o標題寫"中門大開",咁又話係不雅犯板規嗎?
9 L. y. ^# x3 _& h, I- v
* d! v0 I" D. p5 ~[ 本帖最後由 FBI2 於 2012-11-21 23:46 編輯 ]
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kwyeung 發表於 2012-11-21 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-11-21 23:03 發表
6 j4 Y$ Z4 |, k9 @, k/ x# m+ @1 u, m( p! p6 Q

- N* a9 z  x* m講生果和動物都話粗口諧音,呢個係乜野世界呵?- q1 s, c& G/ p6 K) L5 m
3 ~% g/ t4 U5 ]% k! c* {6 F* l
不過,我尊重呢位板友,暫時改一改,就來連"我愛你"都俾人話粗口了.

0 E$ \  g3 r( T& q- C8 }$ Z* @7 C9 d) S) p
容我借題發揮, 點解hkitalk越來越唔吸引,3 D, U% b4 t" v
唔係因為多新站友灌水, 而係貼文越來越悶。
# z$ Q# i% D& {( F5 C4 U8 `. X5 h$ Q- U8 l6 D0 u) R+ ?
開板初期, 增設新分板「香港風物誌」, 「風物」兩字都俾人玩一大餐,% }7 M9 o8 S6 ^- N, @* `+ r% |
吹到天花龍鳳, 結論係「風物」等於「風流的動物」, 當時大家都不知幾enjoy。
: S5 N0 \0 Z4 k5 v4 C6 d換左今時今日, 未到第二頁已經有人投訴離題、灌水。
* }. C- @* y% W9 o2 M
5 c% }2 t/ \# r0 f- w4 m4 e# a) f初初做B0板主時, 我真係有每篇文睇架,
1 ?$ R8 g' W5 q& R. ~5 _' m3 f而家?除非有人投訴, 否則我都唔會日日睇哂咁多篇文,
/ z0 @# H  r+ n5 h3 X! u6 l因為真係好悶。: L# ^' Q% s+ ^0 t
以前猜謎式估車, 我真係唔覺有問題, 只要去到某個位有人肯開估,
% h/ U/ `0 Q, `2 V: C唔想估既有消息, 想估既過足癮, 皆大歡喜。% j8 ]$ ?  w# F) F# g* A
不過俾某站友搞一搞, 站規執行唔再係問題, 因為連文都唔多篇。5 A& f' @: \/ C. L& G: I6 ~

) e& J, d4 N) L# X: W& f$ w$ E& j當然, 你可以話呢度文化係咁, 忍唔到悶咪走囉$ R: r$ X% p/ T! q" M$ i# V6 X
的確, 好多人忍唔到已經走左。
! C, i; C9 v- l+ e& `% \8 j& @以前大把人貼文, 就話可以咁高傲, : f6 g. v8 ]  I2 Q* n6 f0 n
但大量失血快要缺氧時, 係咪應該由高地行落少少?
0 [, g- A' p+ H9 k3 ~' f, J
, m9 j  L; m2 ]作為站務人員, 我咁講野某程度反映自己執法既傾向,5 @: p# T/ A; u6 c4 D& i
或者同其他站務人員有分歧, 令佢地難為, 我好抱歉。) z9 P+ w/ b2 h# {, U, _/ @
但作為一個舊站友, 我唔忍心睇住呢度慢慢陰乾。
* X# n& [9 P' E! t% L1 _當你見某個常客好耐好耐唔貼文, 佢已經唔會再返黎。
3ASV196 發表於 2012-11-22 08:22 | 顯示全部樓層

其實簽名檔, 副名, 頭像等, 本身都係站務規管的真空位置, 的確, 現時版主根據站規可以做的唔多..- x9 P+ E: ]/ I# l
這方面是否需要監管返, 可以商討, 不過要監管的話, 有關空間將會少左
- y4 F1 ~$ g: _1 z+ Y' b, R( s( p3 I4 w% j1 N4 [
至於"踩界"/"玩野"內容/文章, 直d講, 日日都有不同人係不同方面"踩界", 講d野串人, 講d野似粗口, 故意誇大
. Q+ J: u" H5 E( E& g等, 直言, 不論咩情況, 我自己睇重要是有關"踩界"/"玩野"內容有無尊重他人, 因為這是討論區人與人最基本1 ?8 h* d$ k/ N5 c: ]( t
關係的要求, 就係尊重他人
3 f' K" m5 y( W/ Z
; P% }, W" W2 O% ^如果有留意我判決, 灌水呢d我一向好寬鬆, 因為呢d文章影響唔大, 最多你唔睇佢d文, 我亦會盡量保護站友發言空間,
& }- r4 k; n# C: p$ {但如果係討論過程中, 唔尊重他人呢, 我會罰得重, 因為直接將討論變成對罵, 人身攻擊, 即使有無粗口都好, 都是
. Z# _) v+ M+ D! y嚴重破壞討論區氣氛的
2 f2 M) ~; ]  Z1 S5 W! o
% C' Q9 l% ^9 o6 y3 p2 K. f而即使係有粗口/近似粗口出現, 有無用粗口去針對性批評人, 其實亦會影響考慮, 如果有關簽名檔內容本身只是玩野,2 J. Z2 H$ J# g, u) n
而唔係針對/指明任何人, 直言, 可寬鬆d去睇...# X+ Q8 S/ X% `2 g& I  @

6 r' F$ A  w3 m" [[ 本帖最後由 3ASV196 於 2012-11-22 08:55 編輯 ]
3ASV196.KE7270