hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 香港良心增設火星文字幕
開啟左側

[電視] 香港良心增設火星文字幕

dongfeng 發表於 2012-11-27 10:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20121127/18081262

不愧是「香港良心」,除了照顧地球人口味外,也增設火星文字幕,方便火星人收看。
「香港良心」的業務,不知不覺間已衝出地球了!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 衝出亞洲,衝出地球!火星收視 100點! XDXD ...

查看全部評分

에이핑크 대박!
EX-TL 發表於 2012-11-27 18:39 | 顯示全部樓層
作為前亞視擁躉, 不禁要發洩下, 究竟現任高層知唔知自己做緊乜?!!

講真, 支持左亞視廿幾年, 去到07年換新台徽, 加入新血, 叫做仲有一絲希望, 可惜直到09-10年,
明顯睇到亞視退步得好緊要.

星期日晚8點本來係亞視最皇牌, 最黃金o既時段, 俾無線飲食節目攻陷左之後冇對策, 最後無以為繼,
時事追擊/金錢世界換晒班底, 新聞字幕經常有錯別字, 亂報新聞, 綜藝/資訊節目減產, 自製劇停拍停播,
外購劇唔吸引, 婦女節目無故停播, 淨係識得狂roll節目,《通識小學堂》本來係小弟唯一收看亞視o既節目,
題材唔錯, 適合小朋友, 家長, 甚至任何人士都會感到興趣, 可惜自上月起變成教育電視, 齋講學科內容,
了無生氣, 變相收窄觀眾層面.

舊年年尾推出鄧特希倉底劇《上海灘之俠醫傳奇》, 本來好想捧場, 可惜宣傳不足, 播到差唔多完先醒起,
敢講, 如果拍完之後至多俾你擺一年, 趁住未有節目零收視前播, 亦未至於醒唔起呢套劇. 依家d節目收視
唔係1點就0點, 繼續做落去, 就算俾你一年出幾套佳作, 都唔會有人睇!!

未轉台徽前, 亞視仲有培訓下新人, 李綺雯, 駱樂, 周子濠, 伍偉樂, 吳亭欣(吳露欣), 翟鋒(翟威廉), 何卓瑩等,
可惜近年轉台o既轉台, 走o既走, 留低o既都係做兒童節目, 依家淨係識捧亞星, 亞姐, 亞生, 試問在零收視底下,
呢班新人點會紅得起呢, 唔係要靠高層不斷制作騎呢騷增加曝光率就叫做捧下嘛!!

有良心o係香港未必搵到食, 但唔係放軟晒手腳亂咁黎, 搞到d節目冇人睇, 然後話自己係香港良心就得囉,
「良心」唔係愛黎咁用架!!

p.s. 對亞視現任高層極度失望的前亞視擁躉, 抽水完畢

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
夕陽巴士 + 1 亞視擁躉+1sosad

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2012-11-27 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2012-11-27 18:39 發表
作為前亞視擁躉, 不禁要發洩下, 究竟現任高層知唔知自己做緊乜?!!

講真, 支持左亞視廿幾年, 去到07年換新台徽, 加入新血, 叫做仲有一絲希望, 可惜直到09-10年,
明顯睇到亞視退步得好緊要.

星期日晚8點本來係亞視最皇牌, 最黃金o既時段, 俾無線飲食節目攻陷左之後冇對策, 最後無以為繼,
時事追擊/金錢世界換晒班底, 新聞字幕經常有錯別字, 亂報新聞, 綜藝/資訊節目減產, 自製劇停拍停播,
外購劇唔吸引, 婦女節目無故停播, 淨係識得狂roll節目,《通識小學堂》本來係小弟唯一收看亞視o既節目,
題材唔錯, 適合小朋友, 家長, 甚至任何人士都會感到興趣, 可惜自上月起變成教育電視, 齋講學科內容,
了無生氣, 變相收窄觀眾層面.

舊年年尾推出鄧特希倉底劇《上海灘之俠醫傳奇》, 本來好想捧場, 可惜宣傳不足, 播到差唔多完先醒起,
敢講, 如果拍完之後至多俾你擺一年, 趁住未有節目零收視前播, 亦未至於醒唔起呢套劇. 依家d節目收視
唔係1點就0點, 繼續做落去, 就算俾你一年出幾套佳作, 都唔會有人睇!!

未轉台徽前, 亞視仲有培訓下新人, 李綺雯, 駱樂, 周子濠, 伍偉樂, 吳亭欣(吳露欣), 翟鋒(翟威廉), 何卓瑩等,
可惜近年轉台o既轉台, 走o既走, 留低o既都係做兒童節目, 依家淨係識捧亞星, 亞姐, 亞生, 試問在零收視底下,
呢班新人點會紅得起呢, 唔係要靠高層不斷制作騎呢騷增加曝光率就叫做捧下嘛!!

有良心o係香港未必搵到食, 但唔係放軟晒手腳亂咁黎, 搞到d節目冇人睇, 然後話自己係香港良心就得囉,
「良心」唔係愛黎咁用架!!

其實亞視都想做「香港良心台」。佢舊年大量引入自家製作既時事節目,而且內部仲成立製作時事節目既專責部門,似乎想提升觀眾關注時事既意識,本來在電視界來說是絕佳既事。可是到頭來出現反效果,爆出大量「偏激」、「洗腦」等醜聞。

冇計啦!人類主流都仲係將睇電視既用途自我壓抑在只作娛樂用途這種歪風,稍為要有少少教育意義都好似要佢地死咁慘,這絕對是電視發展的一個死症。

至於國際台引入大量高質素既外購紀錄片,其實本來是一件好事,這令我在TBB播垃圾節目既時候提供新口味,甚至可以重拾睇電視既意義,可是偏偏俾那些「自家衛士」狂插亞視不斷重播舊節目和自家製作節目不足,即使佢地只是第一次睇那些節目甚至完全冇睇過。

EX-TL 發表於 2012-11-28 00:59 | 顯示全部樓層

鍾意開亞視o既觀眾, 並唔係鍾意大量娛樂節目/抄橋劇集o既一群, 而係鍾意睇佢播資訊/新聞類型節目啊,
亞視想做亞洲CNN其實好簡單, cut晒飲食娛樂搞笑節目唔係問題, 亦唔係要亞視破舊立新創作新形式節目,
做得好其實唔駛變, 用返十年前果種新聞/資訊節目方式繼續做, 再跟住時代變遷/觀眾口味慢慢轉變唔係好難,
但係近兩三年真係睇見佢d新聞就不知所謂啦, 亂報新聞, 新聞內容與事實不符, 新聞字幕出現錯別字/火星文,
近年真係屢見不鮮, 樓主果篇報道o既出現, 相信只係近日亞視成為茶餘飯後話題, 加上真係句句都係火星文,
先會俾人拎出黎笑下. 依家一至五晚果套《國際財經視野》, 睇牌面一定比日頭殷莉主持果套即市節目,
甚至以前《曾sir28騷》等都來得專業, 只可惜冇乜人會再某然轉台, 連帶國際台有咩節目都冇人知,
以前播大衛牙擦騷, 六十分鐘時事雜誌, 生還者, 仲有大量野生動植物紀錄片係唔錯架, 依家仲有咩節目呢,
冇睇開本港台o既係唔會知, 亦唔會有人專登拎份節目時間表出來睇國際台有咩節目播!!

追劇師奶俾佢趕走埋, 09年香港首播的韓劇《錯愛仍是愛》, 今年初重播時居然播到第50集就話全劇完,
激到班師奶紮紮跳!! 婦女節目《生活加油站》改時間對撼無線午間新聞, 小弟家母寧願唔睇新聞都跟住轉台,
某星期一下晝1點正常轉過亞視,點解係重播節目黎? 之前幾日繼續係咁播重播節目, 想點!! 原來, 自從某日起
亞視不再製作婦女節目, 又唔早單聲, 迫人睇佢d感動香港或者一個禮拜roll幾十次o既節目, 呢種破舊立新法
一時之間邊個接受到啊!! 作為前亞視擁躉, 如今真係...愛你變成恨你!!!
 樓主| dongfeng 發表於 2012-11-28 01:25 | 顯示全部樓層
「香港良心」已經缺乏資訊節目,竟然不斷cut這些節目,尤其是「香港有飯開」,真是用心製作,但竟然無故腰斬。
「香港良心」已經缺乏優質節目,早前還在政總搞爛show,企圖阻止「殺價超人」申領電視牌。政總爛show的片段如下:
http://www.youtube.com/watch?v=ALtINBmQj3U
에이핑크 대박!
epsilon 發表於 2012-11-28 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-11-27 20:16 發表

其實亞視都想做「香港良心台」。佢舊年大量引入自家製作既時事節目,而且內部仲成立製作時事節目既專責部門,似乎想提升觀眾關注時事既意識,本來在電視界來說是絕佳既事。可是到頭來出現反效果,爆出大量「偏激」、「洗 ...

嘿,好好笑。

全部「時事」「資訊」「評論」都係得嗰味立場,
預告片仲要係別有用心咁剪接其他立場嘅聲音,
連自己嘅最後基石新聞部都河蟹到體無完膚,
最後玩埋一場近兩星期嘅公器私用,妖魔化對手,
連誹謗都使埋出嚟,仲夠膽講自己係香港良心喎。

高質素記錄片?你睇下其他台先講咩係高質素啦,
另一個免費台都大把無論題材、畫質、後期製作都好過你嘅貨,
單係片齡一樣亞視都輸九條街。
吖咁又係,亞視最著重光輝歲月,愈舊愈好嘛。
亞洲電視,空講良心

EX-TL 發表於 2012-11-29 03:38 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2012-11-28 01:25 發表
「香港良心」已經缺乏資訊節目,竟然不斷cut這些節目,尤其是「香港有飯開」,真是用心製作,但竟然無故腰斬。

《香港有飯開》呢D咪良心囉, 但偏偏佢又走去腰斬喎, 舊年首播時無論四五十歲師奶同事,
抑或三十出頭進修男同學都有捧場, 仲成為大家食飯傾偈o既話題, 哈...播播下居然腰斬喎,
咁有心機製作o既節目, 咁冇良心話斬就斬, 真係一d羞愧之心都冇, 仲夠膽日日大大聲話自己
係「香港良心」!!

最近出左ATV 2013甚麼甚麼節目巡禮啦, 哈...竟然整《香港有飯開II》, 心諗係咪冇左你個節目
我冇飯開呀, 鍾意就播唔鍾意就cut, 當人死o既!! 俾你開到第二輯, 仲有冇果個班底先,
正如幾年前《開心大發現》何B, 鮑姐, 楊琤, 張嘉倫, 李綺雯組成一家人, 2010年返兜用埋D咩人,
鮑姐, 林韋辰, 蔡梓銘, 大佬呀.......係咪鮑姐返頭嫁呀, 搵個lang cang林韋辰黎做老豆,
定係其實做蔡梓銘阿哥呢, 兩樣都唔似, 還是係做叔父之輩, 九唔搭八, 一個大好家庭感覺,
俾佢搞到家散人亡, 支離破碎, 咪俾我睇死佢《香II》搵唔到中流柢柱何B返黎, 睇下邊個黎做!!
paul2357paul 發表於 2012-11-30 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2012-11-28 23:05 發表
......高質素記錄片?你睇下其他台先講咩係高質素啦,
另一個免費台都大把無論題材、畫質、後期製作都好過你嘅貨,
單係片齡一樣亞視都輸九條街。
吖咁又係,亞視最著重光輝歲月,愈舊愈好嘛。
亞洲電視,空講良心

TBB最近仲多咗一種衰法,就係將綜藝節目「劇集化」。

《走過烽火大地》其實是「岩士唐登月式造假」:
http://hk.ent.yahoo.com/news/%E5%A4%A7%E5%A7%90%E5%A4%A7%E6%89%8B%E8%A8%98-%E8%B5%B0%E9%81%8E%E7%83%BD%E7%81%AB%E5%A4%A7%E5%9C%B0-%E8%A2%AB%E8%A9%95%E6%90%B5%E7%AC%A8-%E6%A0%B9%E6%9C%AC%E5%86%87%E5%8E%BB%E8%BB%8A%E8%87%A3%E9%98%BF%E5%AF%8C%E6%B1%97-212211442.html

利用節目宣傳片監管既漏洞,將觀眾騙去催谷收視率。

引入新電視牌照其實根本上對改善電視節目既質素毫無幫助,這只會令各電視台不斷轉換例如「洗腦」、「扭曲價值觀」既方式製造電視節目「質素高既假象」。

再這樣發展下去,我情願例如香港電台電視部常規化,National Geographic、BBC等來香港開分台,社工出來搞「真正既香港良心台」仲好過!

epsilon 發表於 2012-12-1 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-11-30 11:59 發表
TBB最近仲多咗一種衰法,就係將綜藝節目「劇集化」。

《走過烽火大地》其實是「岩士唐登月式造假」:

利用節目宣傳片監管既漏洞,將觀眾騙去催谷收視率。

引入新電視牌照其實根本上對改善電視節目既質素毫無幫助,這只會令各電視台不斷轉換例如「洗腦」、「扭曲價值觀」既方式製造電視節目「質素高既假象」。

再這樣發展下去,我情願例如香港電台電視部常規化,National Geographic、BBC等來香港開分台,社工出來搞「真正既香港良心台」仲好過!

請問你嘅結論「引入新電視牌照其實根本上對改善電視節目既質素毫無幫助」係點得出嚟?

無論係監管有漏洞,抑或係觀眾本身口味差,甚至係營運者冇良心都好,
敢問邊一點可以歸納出增加競爭對改善質素毫無幫助?
可笑在你最後又話如果港台發大嚟做、有外國傳媒或者社工來開個台就會有作用,
咁開多個台係咪多咗競爭?你又話多競爭冇用嘅?

咪住先,點解又係外國嘅月亮特別圓架?點解要係National Geographic、BBC呢?

而根據你嘅理論,你點解唔講埋「人越多,社會文明會越倒退」?
EX-TL 發表於 2012-12-1 01:13 | 顯示全部樓層

TVB一台獨大底下, 俾人逐樣捉錯處係預左, 高層唔會擺o係心o既.

1999年亞視做《尋找他鄉的故事II》, 承接第一輯有極佳口碑, 加上當年收視長虹,
大賣電視+報章全版廣告, 話第一集去北極, 其實係北極圈入面o既美國阿拉斯加,
播完之後即刻有人投訴亞視呃觀眾.

之後第三.四.五輯收視雖然下跌, 口碑亦冇頭兩輯咁高, 但經過咁多年之後,
再睇返三.四.五輯, 其實亦係良心製作, 值得一再回味o既節目, 只係當年拍得密,
突破唔大, 觀眾習慣左呢個節目, 變得唔再稀罕, 亞視都冇動力再做落去.

《走過烽火大地》小弟只係睇過一集, 純以欣賞角度去睇其實OK o既,
認為造假o既, 好似當年《今日睇真D》話解剖外星人咁寫信去投訴囉,
講咁多其實變相幫人宣傳, 套野完左仲有咩好講!! <--(指雲海仲要用自己節目去講, 不知所謂)