hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 末日,你信唔信?
開啟左側

末日,你信唔信?

cn2661_2d32 發表於 2012-12-11 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-12-11 14:13 發表

A1都係啦

信唔信末日?
我兩隻手板條生命線都長到落手腕,我信我對手。

我都希望每個人長命百歲, 不過善意一句, 老人家話唔好折口福.兄弟有d野都係心諗好喇唔好講出聲
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
FS1819 發表於 2012-12-12 11:11 | 顯示全部樓層
世界末日,我唔信。
689末日,我信。
AVD1 發表於 2012-12-12 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2012-12-12 11:11 發表
世界末日,我唔信。
689末日,我信。

一日有阿爺, 689 一日都未末日
LJ7006 = MF5119 = AVD1
LNChickenRice 發表於 2012-12-12 23:18 | 顯示全部樓層

12.21世界末日?
小弟都懶得信...
(如果人真係知道世界末日就問題大囉...
小則盲搶_____,大則就<IRON SKY> 0既場面:
爭到大家都無面俾...)

所以,對呢一日無知比較好...
任何0既準備末日求生動作: 防得一樣,防唔晒全部...
(況且,真係世界末日之時:
可能連你自己係「生」定係「死」都唔清唔楚...
諗得太多傷神、壞腦:都係take it easy好囉)

PS 如果呢個13號瑪雅克盾曆法週期
世界上0既不祥事太多的話,
期待14號0既出現,有d小改變都不失為好事...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
paul2357paul 發表於 2012-12-13 10:29 | 顯示全部樓層
不是信唔信既問題,而是社群內既作風對社群間宏觀方面的影響的問題。

有冇睇過《2012末日預言》這套電影?其實它是想告訴我們當地球因為發生嚴重災難令絕大部分既陸地都被嚴重破壞,而人類亦逼不得已要離開陸地避難或者走難既時候(在人類來說這已經算是「末日」)哪些界別才能有效地促進人類盡量可以繼續可持續發展。

當中最有貢獻的是例如與環境有關的科學界、與陸上以外的交通工具有關的工程界、政治界和軍事界這些類別;最沒有貢獻的是例如傳媒界和宗教界這些類別。

最諷刺的是,傳媒界和宗教界在政治界眼中卻是最有利用價值的界別。政治界看中了宗教界高度提倡例如自責、同歸於盡等能力,和傳媒界例如洗腦等能力,一直容許它們有限度地發展,藉以例如在平常的情況下可以分擔社福界的負擔,在例如「末日」的情況下可以例如把人類的存活率盡量做到最高(試諗下如果清醒的人佔的比例過高,那麼當需要避難或者走難既時候就會因為大多人擁往避難或者走難既地方而造成反效果)。

奉勸大家與其繼續無休止地爭論例如「信唔信有「末日」」,不如盡早開始例如研究各類避難方法或者走難方法既可行性仲好過。

利申:本人是與採購有關的學科的學生,對於例如與工程項目的實行有關的話題有非常濃厚的興趣。我計劃在學科的功課上盡量把握機會做一些例如與興建避難或者走難既大型交通工具有關的工程項目的可行性研究,為人類的發展出一分力。
AVD1 發表於 2012-12-13 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-12-13 10:29 發表
不是信唔信既問題,而是社群內既作風對社群間宏觀方面的影響的問題。

有冇睇過《2012末日預言》這套電影?其實它是想告訴我們當地球因為發生嚴重災難令絕大部分既陸地都被嚴重破壞,而人類亦逼不得已要離開陸地避難或者走 ...

宗教呢回事根本就係一個人 o既信仰問題,
有時候呢樣野, 好老實講你信則有, 不信側無,
好似未日論一樣如是,
不過當一件 rumor 越傳越勁 o既時候,
一些起中間 o既人就好自然會傾向相信而做成自我恐懼 ~

PS. 我一直以黎都係無任何宗教信仰, 上面係我個人意見, 如果冒犯左個別版友就先在此致歉 ~
paul2357paul 發表於 2012-12-25 17:15 | 顯示全部樓層

整件事既真相:

例如http://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%AB%E6%97%A5-%E6%98%AF%E5%A0%B4%E6%88%B2-%E7%91%AA%E9%9B%85%E4%BA%BA%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E4%BF%A1-220308335.htmlhttp://hk.news.yahoo.com/%E7%BE%8E%E5%A4%AA%E7%A9%BA%E7%B8%BD%E7%BD%B2%E5%90%A6%E8%AA%8D-%E4%BB%8A%E8%B5%B73%E6%97%A5%E9%BB%91%E6%9A%97-224621578.html

原來只是某個文明既曆法既某個週期既完結,但接著下來既週期搵唔到,因此俾某些宗教既某些派系乘機曲解成「末日」,而由於那些宗教既權力過大和其管制過鬆,因此牽動了這樣大的世界性社會問題。

原來我們需要倚賴曆法去生存,沒有曆法我們就會唔知點算?照計曆法只是方便計算長時間既工具,怎會關係到我們的存活?

好彩我們的西曆設定得好:例如年分既設定沒有上限,引進了「星期日至星期六」這種常規循環,而且每個月既日數又準確地定義,難怪西曆可以有世界性既認受性。而且就算萬一例如出西曆既相關人士因為有事而趕不及出接著一年既曆法,我們仲可以照著「星期日至星期六」這種常規循環而繼續生活下去,只不過那年就會變得單調,因為那些特別假期冇哂。

AVD1 發表於 2012-12-26 20:23 | 顯示全部樓層

根本成件事就已經成為過去,
而未日論又會延伸去何年何月何日,
老實講真相又好乜都好, 到最後日子未又係一定咁過,
想當年話二千年係末日到而家二零一三年都黎緊, 咁多年未又係咁樣過 ~

輕鬆下啦人類
paul2357paul 發表於 2013-1-4 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-12-26 20:23 發表

根本成件事就已經成為過去,
而未日論又會延伸去何年何月何日,
老實講真相又好乜都好, 到最後日子未又係一定咁過,
想當年話二千年係末日到而家二零一三年都黎緊, 咁多年未又係咁樣過 ~

輕鬆下啦人類

但這樣的態度又會引申另一個問題,就是對自己的物種不負責任。

我最唔滿意人類主流的這幾種作風:
1. 停留在「信則有,不信則冇」這種自相矛盾既價值觀,而不是歇斯底里地直至找到其真實性質為止。
2. 過分擁護宗教。最衰每種宗教既核心價值觀都是傾向於同歸於盡,而不是盡量使物種可持續發展。

難怪人類對於例如集體避難甚至走難方法既研究,災難既確認機制這些真正是全人類發展既議題還是進展緩慢(尤其是人文因素方面)。

不過事實上還未証實到宇宙有物種可以真正成功做到「星際既遊牧民族」。
AVD1 發表於 2013-1-4 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-1-4 12:02 發表

但這樣的態度又會引申另一個問題,就是對自己的物種不負責任。

我最唔滿意人類主流的這幾種作風:
1. 停留在「信則有,不信則冇」這種自相矛盾既價值觀,而不是歇斯底里地直至找到其真實性質為止。
2. 過分擁護宗教。最 ...

如果要起呢個問題上繼續探討落去,
首先第一樣要搞清楚究竟乜野叫世界未日,
世界未日指地球玩完丫, 定係人類滅亡 ?
前者, 已經有科學家計算到大約何時了 ~