hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 轉貼, E500 flyer + 加梯位相 (#102新source)
開啟左側

轉貼, E500 flyer + 加梯位相 (#102新source)

yyy5138 發表於 2012-12-12 01:13 | 顯示全部樓層

睇落唔算太差
心中都有一絲安慰
可以保返住Cityflyer個品牌....
富 豪 大 法 好!
da54 發表於 2012-12-12 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2012-12-12 00:46 發表
冇咗上層行李位好唔方便
雖然都冇咩人用,好易漏野

除左撞頭之外都無乜作用了....
我真係由 98 年開始到依家,都未見過有巴迷以外的人用呢個行李架
至於你們信不信?反正我信了
93A_S3_6:30am 發表於 2012-12-12 01:21 | 顯示全部樓層
先講內裝上,

雖然架車overall都尚算豪華
不過就真係無左一種當年DMflyer有嘅Grant感覺同優越感

設施上,
最差的野係架車無左向走廊位的"踏手",只有兩個位中間的,呢樣真係好差勁,
另外腳踏都好似無埋,不過呢樣而家都唔係話太多人用,算可以原諒,
好嘅係冷氣槽上的閱讀燈都被保留,希望唔會用幾用好似而家啲車咁廢曬武功,
仲有雖然用途都不算大,但無左頂頭行李架,我就唔太中意,
空間感係大左嘅但相對隱蔽感就小左好多,我個人就較中意比較隱蔽感的設計

還有就係好小人留意到但又好重要嘅,配色加燈光,
個人都傾向中意較深色的設計,容易帶出豪華感,
但部Flyer除左凳皮外,都屬淺色系,比DMflyer淺左,
燈光都好重要,希望佢晚間燈光的水平唔好好似市區E500咁,實在太光,
上代的Duple在燈光上按制做得好好,光度岩岩好,足夠得泥又不會太耀眼

結論,個人始終都係中意上代flyer(未翻新前)多啲~
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
勾魂使者 發表於 2012-12-12 01:26 | 顯示全部樓層

忽然一想

如果城巴肯用B9配呢隻位座椅 個感覺應該更加好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
PS8851@182 + 1 + 1 即刻升幾個呢~

查看全部評分

da54 發表於 2012-12-12 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-12-12 01:21 發表

設施上,
最差的野係架車無左向走廊位的"踏手",只有兩個位中間的,呢樣真係好差勁,
另外腳踏都好似無埋,不過呢樣而家都唔係話 ...

原裝櫈走廊位個扶手係放落黎時係貼近椅面的,張相影唔到唔出奇...
Ref: http://www.lazzerini.it/download.php?ida=35

另外腳踏位置又係相片視線範圍外,何以見得唔存在呢?

事實上我覺得係拍得住上代 Flyer 的,尤其係佢用返暖色車廂燈同深色調內籠真係好好.... (最好市區版都係咁)
車窗亦有暗紋遮陽光,不過如果可以再深色 d 就更好...
至於你們信不信?反正我信了
FX2556 發表於 2012-12-12 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-12-12 01:30 發表

原裝櫈走廊位個扶手係放落黎時係貼近椅面的,張相影唔到唔出奇...
Ref: http://www.lazzerini.it/download.php?ida=35

另外腳踏位置又係相片視線範圍外,何以見得唔存在呢?

事實上我覺得係拍得住上代 Flyer 的,尤其係佢 ...

部車既扶手竟然用返紅色 , 再加埋黃光管 ~絕對係值得一讚 !!

不過唯一要彈就係個拉花 , 執完 D 位好似怪怪地 ...
LEYLAND OLYMPIAN
S3BL100 發表於 2012-12-12 01:44 | 顯示全部樓層

其實我有幾個問題想問:

1. 呢架cityflyer同之前第二d網站見到果架城巴標準色樣版,係咪兩架唔同既車?

2. 呢架係量產定樣版?

3. 睇呢堆相加showbus張相,新E500尾跨係咪真係加長左?

多謝解答。
fb.com/scientisthk2usa/
3asv6 發表於 2012-12-12 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-12-12 00:09 發表

個籠down晒grade
係張凳好過現行DM Flyer果塊皮

個樣又太後生, 對眼兩pet紅色唔知想點咁
比唔起DM Flyer果種Grand
睇外表: 新不如舊

都係睇google groups有外國人貼相先識
反反黎睇.真係0的凳就無降grade,但個
車廂內飾好似唔配0的位0甘.無左行理架
,仲記得1422-1436車廂車頂都有"凳皮"
0的花的.當時黎講真係極豪華.有呢個
感覺唔知係米當年仲係專利的中巴0的車
舊到入得博物館感覺比到?宜家0的舊冷氣
車車廂都唔係同宜家0的直梯歐5差太遠,
比得呢個價當然希望坐得好0的.不過現實
都係要反0的實用0野更好.我個非巴迷同
學當年都放過0野上行理箱,不過都似係貪
得意多...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
dbat98D 發表於 2012-12-12 01:48 | 顯示全部樓層
期望龍運所有路綫交俾城巴做
咁就全部A/E綫乘客之福
Enviroate2009 發表於 2012-12-12 02:01 | 顯示全部樓層

全新Cityflyer終於在TRIDENT運行十多年後的今日亮相,令人眼前一亮!

今次無窗廉,我反而覺得OK,可能我平時都好少拉埋,以便欣賞窗外街景。

不過估唔到冇了頂置行李架,可能城巴見作用不大/冷氣槽太薄,所以取消