hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 龍運二級車務主任 II 一問
開啟左側

龍運二級車務主任 II 一問

y1642004 發表於 2012-12-12 09:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位c兄,小弟對龍運的二級車務主任 II有D興趣,想問下龍運員工張乘車證係吾係九記都用得?

同埋有無c兄知道大概工作性質? 因job description非常廣泛。。。仲有工作地點,
薪酬,同埋會吾會同九記好吾同?

麻煩晒!!

DW8306 發表於 2012-12-12 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 y1642004 於 2012-12-12 09:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
各位c兄,小弟對龍運的二級車務主任 II有D興趣,想問下龍運員工張乘車證係吾係九記都用得?

同埋有無c兄知道大概工作性質? 因job description非常廣泛。。。仲有工作地點,
薪酬,同埋會吾會同九記好吾同?

麻煩晒!!:lovelin ...

呢個post睇落入職要求比九巴車務主任更高,如其樓主問張証可唔可以坐九巴車.
倒不如先諗下自己夠唔夠料去做呢份工好過啦

工作性質?
Duties:
  • Manage bus operations including bus routes and terminus facilities management
  • Handle passengers’ opinions, suggestions and complaints
  • Monitor the performance of bus operations team
  • Liaise with internal and external parties on bus operations related matters
  • Handle bus operations safety related projects and duties including safety inspections, audits on safety management system, accident analysis, development and implementation of improvement plans
  • Prepare and implement Route Development Plan
  • Execute marketing and customer service plans and activities

寫得好淸楚啦,你估佢會係七八千蚊請個文員返黎當佢超人咁使咩?

樓主| y1642004 發表於 2012-12-12 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2012-12-12 10:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢個post睇落入職要求比九巴車務主任更高,如其樓主問張証可唔可以坐九巴車.

我都無講我底世,你又知我吾得?吾得我就吾會問啦,c兄!
 樓主| y1642004 發表於 2012-12-12 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2012-12-12 10:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

工作性質?

寫得好淸楚啦,你估佢會係七八千蚊請個文員返黎當佢超人咁使咩? ...

阿哥,你吾好玩啦,我係黎問野吾係黎鬧交,七八千蚊既話我就吾玩啦,我宜家份糧
都高黎個數倍幾啦﹗我只係想問多D關於份工既野先報,吾係o甘都得罪你呀?
DW8306 發表於 2012-12-12 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 y1642004 於 2012-12-12 10:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

阿哥,你吾好玩啦,我係黎問野吾係黎鬧交,七八千蚊既話我就吾玩啦,我宜家份糧
都高黎個數倍幾啦﹗我只係想問多D關於份工既野先報,吾係o甘都得罪你呀? ...

都係果句,份工要求有公共運輸相關學士,又要有3年運輸或者CS經驗
至於份工既要求同職責已經寫得好清楚.你符合既咪去見囉,
見得成既記住好好利用你既知識改善提升下營運質素

唔係話我睇死你衰硬.只不過係你做得呢D位.就唔會在乎係咪有免費乘車証
唔通你怕他朝晒龍運証上九巴會俾人殺証咩
 樓主| y1642004 發表於 2012-12-12 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2012-12-12 14:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

都係果句,份工要求有公共運輸相關學士,又要有3年運輸或者CS經驗

唔係話我睇死你衰硬.只不過係你 ...

我既主題同你既回答正正就係我地黎個社會既問題所在,雖然我可以做得黎個位,但係生活確係艱難,好似英國四大超市之一tesco的金句一樣。Every Little Helps....

我讀的係交通工程,顧問公司工作亦有一段時間,只想轉轉環境,做點鐘意的工種,回饋社會。。。中產人士確係苦命~~~

都係個句,我只係想問多D關於份工既野先報~~ 有心人,麻煩晒

kendrew6749 發表於 2012-12-14 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 y1642004 於 2012-12-12 15:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我既主題同你既回答正正就係我地黎個社會既問題所在,雖然我可以做得黎個位,但係生活確係艱難,好似英國四大超市之一tesco的金句一樣。Every Little Helps....

我讀的係交通工程,顧問公司工作亦有一段時間,只想轉轉環境, ...

其實依D工好睇相關工作經驗,即係target係行內人居多。
本人全不知情 責任不在我方
HE7921 發表於 2012-12-16 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2012-12-12 14:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我想知理工同HKU SPACE仲有冇得讀?
期待香港出現載161人的E500 MMC
ME9661 發表於 2012-12-16 01:48 | 顯示全部樓層

唔係話我睇死你衰硬.只不過係你 ...

其實九巴,龍運,RS個張職員証款式係完全一樣架喎 (陽光例外)
樓主好似唔係好熟行程喎.............
個人估計龍運車務主任所屬車務及客務部
乃因龍運規模較少所以比起九巴没有過多字細分工
所以車務主任角色會兼顧客戶服務方面...........
樓主如果做顧問公司好似同客運公司營運部門不是絕對有關經驗......
始終營運就係管人管車,,,,,,
BTW 樓有冇收到面試通知?
呢個JOB我18/11見到佢係九巴網頁刊登
係JOBSDB就顯示是7/11刊登
不過隔左咁耐什麼消息都未有
唔通真係要好像佢的招募廣告咁話等足6個星期???

回樓主的問題
依我觀察其實龍運在制度上好多也是根九巴
資源也有和九巴共用的
你求職也是九巴人力資源部綜合處理的
所以人工福利都是應和九巴差唔多的

ME9661 發表於 2012-12-18 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2012-12-16 00:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我想知理工同HKU SPACE仲有冇得讀?
有既起碼polyu有MSC in transportation engineering