hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 急問 -- Format裝有XP的電腦
開啟左側

急問 -- Format裝有XP的電腦

gordon 發表於 2006-3-7 21:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

明天要幫人部中晒毒的機Format後重裝XP, 想知程序如何, 需不需要開機
磁碟, 如要, 請問怎樣整?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
dennis28a 發表於 2006-3-7 21:59 | 顯示全部樓層
你入左碟,佢要叫你選擇將會安裝既 HDD,先刪去全部既 HDD,再全新分割...
之後佢會同你 Format 過佢
 樓主| gordon 發表於 2006-3-7 22:05 | 顯示全部樓層
指的是開機前入定隻XP的CD落部機度, 部機自己Detect隻cd?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
3av188 發表於 2006-3-7 23:17 | 顯示全部樓層

賣下廣告先:

先設定BIOS

再安裝WINDOWS XP

PS:個人網站突破一萬人瀏覽
3AV188.HD199
ATR1 發表於 2006-3-8 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2006-3-7 21:59 發表
你入左碟,佢要叫你選擇將會安裝既 HDD,先刪去全部既 HDD,再全新分割...
之後佢會同你 Format 過佢

需唔需要全部「HDD」刪晒重新分割呀?
咁搞...真係誤人子弟...而且果D唔一定係HDD,HDD係指Harddisk,而睇到o既
只係叫做分割區o既物體...

我會極力建議gorden兄先睇睇3av188兄quote果兩篇文章...真係有用...
dennis28a 發表於 2006-3-8 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR1 於 2006-3-8 01:51 發表

需唔需要全部「HDD」刪晒重新分割呀?
咁搞...真係誤人子弟...而且果D唔一定係HDD,HDD係指Harddisk,而睇到o既
只係叫做分割區o既物體...

我會極力建議gorden兄先睇睇3av188兄quote果兩篇文章...真係有用...

不過小弟先行抱歉的是,一時手快,將 Partition 打成 HDD,請見諒。

係我角度來說,樓主所指既中晒毒,即意指把成個 HDD Format...
試問將全部 Partition 刪晒再 Re-Fomat 又有何問題呢?(樓主又無要求保留檔案)

加上,樓主所指係 Re-Fomat,用 3av188 兄方法一定撞板。
因為本身有個裝左 Windows XP 既 Disk Partition,只要再次選擇相同既 Disk Partition,
一定會出現警告訊息,話同一 Partition 整兩個 OS 會造成系統不穩定。
(因為安裝 Windows XP 係需要一個無任何 OS 或檔案既 Partition 為佳)

這時,係理應先刪除不需要既 Disk Partition,再建立一個全新既 Partition,再按 3av188 兄方法繼續。

相信如果有人唔識整 Disk Partition Step,一定出事,誤人子弟者是誰?心知肚明。

請抱歉,可能會講得太複習,不過小弟都係建議如無要求保留檔案,請刪去全部 Partition 為佳。
ATR1 發表於 2006-3-8 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2006-3-8 22:33 發表
加上,樓主所指係 Re-Fomat,用 3av188 兄方法一定撞板。
因為本身有個裝左 Windows XP 既 Disk Partition,只要再次選擇相同既 Disk Partition,
一定會出現警告訊息,話同一 Partition 整兩個 OS 會造成系統不穩定。
(因為安裝 Windows XP 係需要一個無任何 OS 或檔案既 Partition 為佳)

o下?原來係咁o架?
或者小弟o既re-install Windows次數未及在下,不過小弟就唔知點解次次都可以
成功咁響已經有OS/Windows o既partition上安裝一個全新的Windows*,而最後
final out come都係得一個OS/Windows...

或者小弟都應該要再format一次部機,同埋搵第二隻Windows XP Professional
o既CD試試先...因為我次次都係successful...

而保留資料,雖然原文者無講需要留data,但當一個使用者用電腦一段時間,
試問點會無data係需要保留呢?再甚者,如果另一個partition係無受到virus影
響,咁點解要堅持起晒所有partition呢?

*全新o既意思係指一個clear install o既Windows,簡單D講係同響一個全新o既
partition上install Windows無分別。
3av188 發表於 2006-3-8 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2006-3-8 22:33 發表

重安只需要在安裝於以下畫面:

在C: 磁碟分區上按 ENTER,就會有提示,問使用者是否刪除原有系統等等字句,確定時好像按「L」鍵就可以繼續安裝(刪除原有系統,並格式化磁區,其他磁區會保存)...

即出現以下畫面:

-----------------------------

刪除所有磁區還是有好處的,因為如果對安裝流程不熟悉,或可有能令主系統的磁碟編號更改(有見過將C:變做D:)。
dennis28a 發表於 2006-3-9 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR1 於 2006-3-8 23:10 發表

o下?原來係咁o架?
或者小弟o既re-install Windows次數未及在下,不過小弟就唔知點解次次都可以
成功咁響已經有OS/Windows o既partition上安裝一個全新的Windows*,而最後
final out come都係得一個OS/Windows...

或者小弟都應該要再format一次部機,同埋搵第二隻Windows XP Professional
o既CD試試先...因為我次次都係successful...

只係閣下好彩,一係 recover 又死唔去。
以前我係 Windows ME,2000,XP 都試過,雖然係大部份行到,不過後患無窮...

後患無窮?因為出左一個 OS 唔係代表你既 OS 死唔去,入面個 System 同 Program 出左咩事我都唔知...
我敢寫包單...穩定性必定差過之前,主要係 Windows 隨時會有重覆既系統檔案,只係你既 OS 幾時出事

尤其係 Update 左 Hotfix 後,新舊系統檔案水火不容,不出為奇。
因此,最後出左一個 OS 唔係代表一切,正所謂「舊既唔去,新既唔黎」,
總有一定既危機同問題,你得唔係代表人地得。人地出事又懶得邊個?

而保留資料,雖然原文者無講需要留data,但當一個使用者用電腦一段時間,
試問點會無data係需要保留呢?再甚者,如果另一個partition係無受到virus影
響,咁點解要堅持起晒所有partition呢?

世界上係無人話到比你知任何檔案有無 virus 存在,
我亦肯定,除非你唔上網、唔用任何 devices、唔再裝任何外來軟件。
否則,有無被 virus 影響都無人知,如果唔太緊要既檔案,理應刪除成個 partition。

只有 clear reinstall 先可以 100% 肯定除左 os 內有 virus 外,根本無其他 virus 存在。

在C: 磁碟分區上按 ENTER,就會有提示,問使用者是否刪除原有系統等等字句,確定時好像按「L」鍵就可以繼續安裝(刪除原有系統,並格式化磁區,其他磁區會保存)...

實際程序我都係唔太記得,不過我建議都係先刪 Partition、再建立,之後先選擇要 Format 既格式(FAT / NTFS)。

(如果我無記錯,佢係迫你先刪 Partition、再自行建立新 Partition)

3av188 發表於 2006-3-9 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2006-3-9 00:21 發表
實際程序我都係唔太記得,不過我建議都係先刪 Partition、再建立,之後先選擇要 Format 既格式(FAT / NTFS)。

(如果我無記錯,佢係迫你先刪 Partition、再自行建立新 Partition)

以此流程就會發生我所說的「C變D」問題...

如果唔熟,硬碟檔案又已備份,刪晒磁區亦是一個快、理想既做法...各人有各人喜好...