hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 九巴「全城大募集」活動
開啟左側

九巴「全城大募集」活動

da54 發表於 2012-12-15 01:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛在 Facebook 見到.... 九巴搞緊一個「全城大募集」,收集九巴相關的珍藏安排稍後展出,例如舊相片、車票、制服、站牌....

http://www1.kmb.hk/collectible2012/index.html

其實佢終於記得自己個專營權就黎有 80 年,睇黎都會大攪,都算係一件好事....

不過最有趣係佢想搵埋「舊巴士」,呢間公司近年乜唔係 set 晒招標條款,一定要 d 舊巴士拆晒,仲要影埋殘骸相先得架咩?
家陣又記得原來世上係有人自己出錢出力 keep 車,要搵返佢地去出車展覽,都真係相當諷刺....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DA8218 + 1 + 1 真係相當諷刺!!!!!!!!!!!!!!!!!!

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
ricky619 發表於 2012-12-15 01:14 | 顯示全部樓層
唔知佢講緊有幾舊呢...
我諗我有既野呢度好多人都會有.
he3543 發表於 2012-12-15 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-12-15 01:01 發表
剛在 Facebook 見到.... 九巴搞緊一個「全城大募集」,收集九巴相關的珍藏安排稍後展出,例如舊相片、車票、制服、站牌....

http://www1.kmb.hk/collectible2012/index.html

其實佢終於記得自己個專營權就黎有 80 年,睇 ...

話唔定借車展出會有一個成本價的身體檢查同翻一翻油的服務
s3n354 發表於 2012-12-15 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 he3543 於 2012-12-15 01:16 發表

話唔定借車展出會有一個成本價的身體檢查同翻一翻油的服務

你就想喇, 出晒名縮骨既公司會幫你翻新私人珍藏?
不如講下仲有邊幾部有悠久歷史(25年車齡以上)既九巴唔係九巴自己手上,
必達劉果D珍藏都湯鬼晒啦, 欖隧雞算唔算
S3V26 發表於 2012-12-15 02:31 | 顯示全部樓層
不如大家估吓九記係送咩嘢珍貴紀念品
he3543 發表於 2012-12-15 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2012-12-15 02:05 發表

你就想喇, 出晒名縮骨既公司會幫你翻新私人珍藏?
不如講下仲有邊幾部有悠久歷史(25年車齡以上)既九巴唔係九巴自己手上,
必達劉果D珍藏都湯鬼晒啦, 欖隧雞算唔算 ...

http://www.chinamotorbus.com/bus/jumbo/retire/index.php#hkprivate
唔洗講,自己睇

大欖雞?!青衣廠個兩部方便D,不過唔知郁唔郁得姐
89B 發表於 2012-12-15 03:03 | 顯示全部樓層

原帖由 he3543 於 2012-12-15 02:38 發表

http://www.chinamotorbus.com/bus/jumbo/retire/index.php#hkprivate
唔洗講,自己睇

將廠d  M 仔同3N 都好
反正各翻油房可能仲有大把熱狗色既油淨無哂用途
一於翻噴完,展覽完,施回原位继續造貨倉
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
s3n354 發表於 2012-12-15 03:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V26 於 2012-12-15 02:31 發表
不如大家估吓九記係送咩嘢珍貴紀念品

應該都係九巴仔(巴士仔)精品, 迷你巴士站牌呢D萬年倉底貨
s3n354 發表於 2012-12-15 03:46 | 顯示全部樓層
原帖由 he3543 於 2012-12-15 02:38 發表

唔洗講,自己睇

當中我覺得私人收藏中係4212同大自然寶較有代表性, 三門熱狗同BENZ都勉強入圍既,
至於MCW E蛇老虎頭果D, 而家九巴本身有幾十架類似既未湯, 用不著要借車吧?
等90周年就有機會喇

我覺得雞車係代表左九巴一個時代, 一部完整行得既都留唔到絕對係可惜,
如果將現存咁多隻死雞砌番埋一部行得就好喇, 當然都普鴨一部都無留就仲慘

慶祝活動會唔會同傑出車長合併埋係沙廠攪呢,
係的話出車陣容都唔會有咩大驚喜(又出GD605 )

原帖由 89B 於 2012-12-15 03:03 發表

將廠d  M 仔同3N 都好
反正各翻油房可能仲有大把熱狗色既油淨無哂用途
一於翻噴完,展覽完,施回原位继續造貨倉

我怕M仔同3N一翻噴完, 展覽完, 就順手拎埋去湯
反正將廠現成大把熱狗有待處置...

KG1428 發表於 2012-12-15 11:35 | 顯示全部樓層

廢車場大把九巴舊野
e.g:攪牌,座椅等...。

其實九巴可以與廢車場有更多聯繫,取更多寶物。