hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 以720/720A及18/18P的延長代替18X的建議
開啟左側

以720/720A及18/18P的延長代替18X的建議

brianso198 發表於 2012-12-22 20:16 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

取消720A後果係加車比720+722而唔係搵車做18X。
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-22 20:56 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

我既意思係取消2號,D車720同新720A分左佢,唔開18x!
brianso198 發表於 2012-12-22 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-22 20:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我既意思係取消2號,D車720同新720A分左佢,唔開18x!

取消2要搞好多野。
2A,81,82,720,722,529呢啲通通要加車,
仲未計大坑果邊可能嘈佢取消。

所以新巴未來都係陰2仔為主。
當然新巴開18X目的係乜前頁講左唔再解釋。
kay 發表於 2012-12-22 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-22 20:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2號取消?我睇仲未係時候..

其實要開18X,最正路係18/18P,720/720A各自貢獻車隊
(雖然呢個都係不可能任務)

2號一黎去唔到西區(話就話踩中西區區議會,但其實西區係無2號),二黎途經多個區議會(雖然加埋得3個,但港島區計已經算多)
話就話兩邊總站有話事權,但其實一條途經多個地方既線
要重組難度係好高

城巴另一條比2號好少少既5號
明明有客都話建議減到全日接近20分鐘一班
結果又係個個區都話唔好減班

當然,城巴5號朝早已經不停擴展緊20分鐘1班時段
特別係銅鑼灣開出班次...

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-23 16:03 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

[發夢]咁如果2同5誇公司合併... [/發夢]
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-24 11:07 | 顯示全部樓層
但係其實留住2號呢條冗線真係…
唔單止18x/新720A/any東西特快開唔成,長遠黎睇亦係新橙既包袱
ma212223 發表於 2012-12-24 12:07 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

洗唔洗咁妖魔化2
2其實唔係最無客嗰條(81應該差過2)
計無用,18仲無用(18P/10/5/5B可以做倒18嘅功能,18仲要唔平)
2本身有客(甚至好過722),又唔係無存在目的(中上環金鐘<->天后特快,北角鰂魚涌<->中上環金鐘半特快,平價流水)
東西特快應該靠摺18,鞏固2/10服務替代
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-24 12:50 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

10號仔邊度有車先得架!? 你自己落北碼睇下10仔D雜牌軍先啦! 全堅城最食柴係佢(雖然個人覺得10仔D舊車都算keep得幾好, 但係站在阿公阿婆既立場唔係架嘛, 佢地唔係好夠腳骨力上車架炸), 日日都要D北佬黎攝車先維持到個班次, 真係唔知去邊度tup車出黎俾佢(唔好同我講要5X還番D車出黎, 黃公司絕對唔會制, 因流水線回車慢, 一塞車即刻斷纜斷到七彩, 四條一齊斷, 到時你真係唔方唔媽媽聲!)
仲有站在商業立場, 新橙係唔會保2仔, 畢竟佢係少站既流水, 唔夠西區大流水咁多水客(10仔D車行一轉都四五水客啦, 點都唔止賺左500x$3.4啦, 2仔應該係比唔上的), 收$4.1 做得果兩三水客仲開咁疏, 堅係趕客, 所以新橙先要陰乾佢呀嘛!!

我日日係大道西等10仔, 係西環大既我等左咁多年, 10仔越黎越唔夠車係事實黎架, 西區流水己經差左好多!  所以要加車比10仔, 可能性太低...
avianwind 發表於 2012-12-24 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-23 16:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
[發夢]咁如果2同5誇公司合併... [/發夢]

合併的話一定要加返至合理水平
至少都要收返$4.1(港島線沿線最低消費=$4)

樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-24 14:48 | 顯示全部樓層

貴過$4 咪即係趕客!? 收$3.8算啦