hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線 61U (恒順園往屯門公路轉車站)
開啟左側

[問題] 九巴新線 61U (恒順園往屯門公路轉車站)

DT716@71A 發表於 2013-1-4 18:16 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

屯門人的確唔慣

的而且確屯門嘅路線分工相對上輕分得較細緻清晰
特別班次Mark 齊號碼普遍程度較高

但當然,唔代表咁就完全無例外 最緊要令乘客知道怎樣區分姐

望后石難民營未關閉以前,九巴有派59A 開特別班次由深水埗碼頭來往難民營閘口 但唔去碼頭路wo, 乘客實知對唔對路
仲有一個方法去分 不過,唔鼓勵講出黎
mak5052 發表於 2013-1-5 23:04 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

答案我想到第三個方法:睇頭牌,九巴應冇望后石布牌,所以特車車頭會攪白格
另一問:59A望后石班,是否如此行:
原線到紅樓後跟520(今K52)直入望后石?及當時車次數及取消特班日
EF107 發表於 2013-1-6 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DT716@71A 於 2013-1-4 18:08 發表
無錯

S 可以等同特別班
亦同時連假日班次都得
呢個編號先最百搭
唔係通宵車出N 字黎改編號
呢個號碼應真係全天候

前者:265S, 82S, 83S, 46S, 86S, 87S  (44S, 59S)
後者:71S, 3S, 14S, 70/4/6S ... (275S)

至於新記 ...

正常講叫 61S 咪幾好
無 lala 整多個U字線

(雖然用咩英文字都無咩所謂)
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
DT716@71A 發表於 2013-1-6 01:41 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

你岩 膠/布牌都無望后石呢三個字

取消:難民營關閉 不過 呢班難民相對係較幸運嘅一群
得到西方國家收留 其餘有部因為佢地表現良好,守香港法律同秩序,港府係發左身分證俾佢地,無他嘅,呢個難民營同其他「船民」中心唔一樣,佢地基本上大部係南越嘅政治難民,合資格往西方國家但仍未攞到放行證件嘅 或者係中轉中心,即係西方國家預簽左證件俾佢地 但佢地未到時間飛,例如,個一年係1994 年,批左1995 年或更長先走得,咁由獲批開始佢地就可以搬入望后石等離港,期間西方國家嘅人道接收安排有規定,為左等佢地擺脫係難民營嘅生活方式,接觸社會同有工作機會同技能 所以安排佢地係呢個開放營度生活以為中轉中心,情況類似出冊之前嘅人都會住一排中途宿舍咁 細路仔可以轉去普通文法學校(無論半日制抑或全日制) 主婦可以日間搭車出去買餸(少之又少,涉及消費水平及能力,還有語言障礙) 戶主可以去返工——所以就連出九龍都有交通需求 不過,開放營還開放營,仍然有限制,例如宵禁 唔准離營過夜,以釋除公眾疑慮 覺得即使係開放營難民都有夜晚工作嘅可能。呢d 可能包括:出左營之後幫人做打手、從事性行業等不法活動嘅可能 畢竟始終難民人在外,行將赴西方國家面對高生活與消費需要及不少人尤其男性打過仗,比較尚武與好勇鬥狠;一般市民、社區領袖好難唔去作有關合理嘅猜測
但日子唔係好長,去到所有合資格難民都經過中轉站走嘅走,飛嘅飛之後呢 無晒呢個需求,咁難民營就正式關閉啦 而連同人員嘅乘車需要在內,59A 難民特車就咁就消失左啦 而呢個特別服務係其他同類型設施難民營(開放營)或船民中心(禁閉營,無對外通聯需求)都無嘅 因為開放營需要專用交通嘅得呢一個,而其他開放營一般都有沿途交通服務:例如麗晶花園舊啟德機場旁邊嘅新秀大廈(今日明愛向晴牽)咁樣,基本上居民係行去彩虹交匯處嘅車站搭車 車站在服務開放營友同時,與社區共用

至於行車時間、用車、確實具體路線,要由一d 當年嘅座上客靠憶述、九巴公司內部紀錄嘅更紙甚至n281 容生出黎交代先有可能重見天日 因為連呀大佬容生係佢輯大作入面都無幾多敍述,僅有一筆帶過(見新界西,59A 一段) 至於我本人能夠提供嘅推斷只有一個 特別班次嘅時間應該會係配合難民營開營前及收營時間之內開車 頭班會載埋班返入面嘅呀Sir 由西九往營區,到達時間應該係開營前預備定,收車則好可能在關營前計岩時間係深水埗開最後一班 而到達閘口以後 等d 唔使開夜嘅呀sir 收工debriefing 完就開埋尾班出九龍走,情況類似係118 柴灣IVE 特車咁 就放學時間咁

會唔會依你所講個種係果個路口直去嘅走法 抑或來回兜屯門碼頭 無資料 任一者都有可能 如搵到更多資料 歡迎通知我

同埋,個收費都可圈可點:照計個度係屯門近郊,一般黎講都要駁一程車先出到屯門市鎮範圍上九龍,按呢個條件足夠俾路線收高一級收費,即如洪水橋往深水埗甚至南九龍咁樣,比虎地分段會再貴幾毫 但呢個特別班次有無收貴,定照原價收同59A 普通班次原價呢? 未知 我都好想知

延伸閱讀:一段有關望后石難民營嘅陳年報導,年代係1999 年由一間本地大學嘅學生走訪
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rWSYbnrjuC0J:www.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/9 ... %9B%A3%E6%B0%91&;cd=2&hl=zh-TW&ct=clnk&lr=lang_zh-TW&client=aff-cs-360chromium
只要細心觀察 不難同時發現他們的交通需求係邊度黎

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
teddybus + 1 望后石難民營關題目乜事?

查看全部評分

mberba 發表於 2013-1-9 10:42 | 顯示全部樓層
DT716@71A 發表於 2013-1-10 01:03 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

公開地回應你嘅提問及質疑
「望后石難民營關題目乜事?」

因為該處曾經開設過非固別獨立編號給予特別班次:59A (望后石難民營特別班次)
加上有版友有興趣問及細致狀況,當面回應未嘗不是一件增廣見聞助長探討的好事

既然題目開文時,留言者的興趣都集中在新號碼、號碼引伸意及不設特別編號的所引起的問題,尤其針對屯門區區內情況而定,是故我提出屯門區內過去的情況,既然此無額外配給編號的特別班次成為區內「近年」罕見的特例,有少量資料提及但未見詳盡。故此本人試圖從理性、一般邏輯、基本需要去探討有關的交通情況去剖析;由於,在我眼中,一般網路本站版友對於此題目的認知應該是相當不足,甚至連有關設置的名字及機能都不一定聽過、瞭解,故此,本文旨在把一些客觀的資料進一步交代、提供,以利加深有關情況的認知 增進瞭解與交流,此乃本文的動機

相信,有沒有關連,如何構成關連及關連在那裡,上一段落都有清晰與完整的交代~

另外,唔需要有用色眼鏡或奇異目光看待有關課題,那裡就當如屯門多了一個臨時房屋區(THA, 今日名稱:中轉屋)一樣,有人住自然有需求
話唔定,第日呢段屯門西會有新嘅巴士服務:下午收工時間由龍鼓灘發電廠開出經各工作地點單往屯公轉車站呢 咁樣咪仲好(唔通叫59U???)

No abolishment. No Art.23
DT716@71A 發表於 2013-1-10 01:21 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

無錯 甚至錢箱郁唔郁得都無所謂 可以照開
No abolishment. No Art.23
EE9255 發表於 2013-1-10 03:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2013-1-4 10:31 發表

[真心問]請問師傳表係咪真係寫68U?
68U有冇出過車?
轉車站開以來67M,68A從來都冇出過短棍,到61m短棍易名61u,
亦即公司內部亦同時有67u,68u呢兩條"路線"以來一直冇開過線;當時有61u影印膠牌出現時67u,68u亦不曾有膠牌出現過,
相信從來冇打算真係會開67u,68u,而現時61u亦都已經停駛
如果d板友覺得咁樣叫"67u,68u有出現過"咁都無話可說
kiwai 發表於 2013-1-10 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2013-1-10 03:09 發表
轉車站開以來67M,68A從來都冇出過短棍,到61m短棍易名61u,
亦即公司內部亦同時有67u,68u呢兩條"路線"以來一直冇開過線;當時有61u影印膠牌出現時67u,68u亦不曾有膠牌出現過,
相信從來冇打算真係會開67u,68u,而現時61u ...

原來61U已經冇左喇.....幾時開始停駛架?
ey3231 發表於 2013-1-11 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2013-1-10 10:10 發表

原來61U已經冇左喇.....幾時開始停駛架?

係咪因為載客量低所以無左?