hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 新加坡 MRT 搭乘紀錄
開啟左側

新加坡 MRT 搭乘紀錄

3ASV196 發表於 2013-1-5 19:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前去左新加坡, 都搭左唔少路線MRT, 雖然無故意影車, 但都影左D相分享

閘機, 同香港差不多

月台, 我不喜歡這柱位於閘門的設計, 因為令到乘客同職員都難於睇晒成個月台 (circle)

排隊方式亦同香港差不多

大部分列車都無人駕駛, 甚至無駕駛室, 鐵路迷最開心

隧道

片:
http://www.youtube.com/watch?v=Y-pKGauqlyA&feature=youtu.be

MRT 比香港MTR 少人坐, 門位亦少D, 一排位長D

另一月台, 正常D

隧道車跟車

較舊的NS line

較早期列車, 不過有d失望, 中間的電子報站, 竟然可以勁錯, 似乎無咩可能...(另外, d 色好黃頭feel 呢)

票機亦是同香港一樣

又另一款車, 有職員係車頭

月台閘門, 露天站

亦是好似香港

這是有駕駛室有車長的

加送 樟宜機場 terminal shuttle

車內有急救箱

3ASV196.KE7270
FBI2 發表於 2013-1-5 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-1-5 19:36 發表
之前去左新加坡, 都搭左唔少路線MRT, 雖然無故意影車, 但都影左D相分享

閘機, 同香港差不多

月台, 我不喜歡這柱位於閘門的設計,  ...

師兄,你去得bay front,有冇上金沙玩兩手?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
gurubb 發表於 2013-1-5 21:34 | 顯示全部樓層
無人駕駛列車的列車職員是否只看車頭的?
 樓主| 3ASV196 發表於 2013-1-5 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 gurubb 於 2013-1-5 21:34 發表
無人駕駛列車的列車職員是否只看車頭的?

yes, 只是看

另外無去賭, 都無咩人入..個場...
Mandurah__Line 發表於 2013-1-5 23:30 | 顯示全部樓層
講起新加坡地鐵錯報站
上年2月去新加坡係機場搭東西線出市區真係中過一次錯報站﹐個陣真係以為我地搭錯方向
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
 樓主| 3ASV196 發表於 2013-1-6 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2013-1-5 23:30 發表
講起新加坡地鐵錯報站
上年2月去新加坡係機場搭東西線出市區真係中過一次錯報站﹐個陣真係以為我地搭錯方向

我坐左2日MRT, 都遇到2次顯示錯站, 我真係唔太明咩事, 新加坡先進地方, MRT 其他方面就得OK, 指示亦夠,
但係報站好似咁失敗, 但明明報站應算簡單事.....

我遇到2次顯示錯站, 都是無跟住行程改到, 仲係報緊前一個/幾個站名同開門方向, 但聲音報站就無錯....
Kaix 發表於 2013-1-6 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-1-5 19:36 發表
MRT 比香港MTR 少人坐, 門位亦少D, 一排位長D

MRT每日客量240萬, 同合併前的MTR差唔多, 點叫比香港MTR少人坐??

多少人坐睇咩時間同邊個路段, 香港巿區線日間某D時間某D路段都會好少人,
尤其是早上繁忙時間剛剛完的一小時(9-10)離開旺區方向的部分路段,
例如將線北角->鰂魚涌/油塘->寶琳, 觀線油麻地->太子/油塘->調景嶺, 島線太古->柴灣, 荃線葵興->荃灣
都係少人到坐唔滿, 有時甚至一卡得小貓三四隻

樓主| 3ASV196 發表於 2013-1-6 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2013-1-6 10:55 發表

MRT每日客量240萬, 同合併前的MTR差唔多, 點叫比香港MTR少人坐??

多少人坐睇咩時間同邊個路段, 香港巿區線日間某D時間某D路段都會好少人,
尤其是早上繁忙時間剛剛完的一小時(9-10)離開旺區方向的部分路段,
例如 ...

其實我唔係話佢好少人坐....係比MTR 少...而呢D係設計上反映,
除左門位, 一排位數目外, 係車卡數目(如circle line 3卡一列, 有d就6卡),
月台大細, 班次上都睇到...設計上係無香港預咁多人...

當然, 我那2日不同時段路線都有坐, 當然有d線多d人, 有d線少d人,
但整體我未試過好迫, 呢d係我感受jei, 而我坐多數都係市中心一d路線

而你提供每日客量, 亦多謝你提供相關資料....直言, 那邊我的確唔係熟....

hkth 發表於 2013-1-6 15:13 | 顯示全部樓層
請問樓主乘搭新加坡地鐵時, 車站及車廂廣播是否只有英語呢? 因為今天(2013年1月6日)的<<明報>>就報導新加坡地鐵不再提供華語廣播而惹起爭議.

星地鐵腰斬華語報站測試 惹遷就中國移民爭議 傳媒筆戰

環球都會獨尊英文 被指與時脫節
 樓主| 3ASV196 發表於 2013-1-6 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2013-1-6 15:13 發表
請問樓主乘搭新加坡地鐵時, 車站及車廂廣播是否只有英語呢? 因為今天(2013年1月6日)的就報導新加坡地鐵不再提供華語廣播而惹起爭議.

星地鐵腰斬華語報站測試 惹遷就中國移民爭議 傳媒筆戰

環球都會獨尊英文 被指與 ...

係, 12月尾去, 已經只有英語了...