hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) [31/1晚上用]童軍總會->荃威花園
開啟左側

[31/1晚上用]童軍總會->荃威花園

樓主| EH2674 發表於 2013-1-15 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2013-1-14 22:54 發表

由童軍總會行去彌敦道搭巴士,步行距離唔會短過行去柯士甸站車站月台。

由該站往荃灣西,無需轉線。在荃灣西轉39A或的士都係車站上蓋公共交通交匯處。步行距離極短。

要更短的步行距離,最好都係童軍總會正門搭的士啦 ...

搵嗰部升降機既距離已經係返到,更何樓上講左同行者ban梗,閣下都仲係要Sell港鐵,好懷疑閣下係咪真心想幫忙
第一程係大家差唔多,第二程呢?點計,樓上建議既6仔都應該有個站唔駛點行就轉到30X掛,論個距離,分分鐘仲短過落西鐵後行去搭
升降機
大堂

至於的士,同行者非必要都唔會願意上................

原帖由
dongfeng
於 2013-1-14 21:42 發表

可考慮每位$2客自備輪椅,乘搭港鐵,免長程行走之苦。

否則,全程的士乃上上之策!

行者的意願,乃整個行程之關鍵

強人所難,不可一不可再
dongfeng 發表於 2013-1-15 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2013-1-15 02:09 發表

搵嗰部升降機既距離已經係返到,更何樓上講左同行者ban梗,閣下都仲係要Sell港鐵,好懷疑閣下係咪真心想幫忙
第一程係大家差唔多,第二程呢?點計,樓上建議既6仔都應該有個站唔駛點行就轉到30X掛,論個距離,分分鐘仲短過落西鐵 ...
每個港鐵站均有充足指示牌、引導徑及發聲凸字地圖,指示乘客前往升降機的位置。如有需要,可找車站職員協助。找不到/找升降機的時間長,根本不是藉口。

如果你仍嫌麻煩,不如直接打的,或找有私家車的親戚朋友載你的老友記一程。

P.S. 現在問路的人真挑剔,又要車費廉,卻又要嫌麻煩。樓主不如勸你的老友記不要太固執吧!方法已經提過,接納與否乃閣下與其老友記的問題,也沒有其他人能再幫你們。
閣下必需知道,如想付出較少金錢,則需付上較大的不便程度;有某些情況,必須付出較多的金錢,才能換取較方便的程度!

에이핑크 대박!
 樓主| EH2674 發表於 2013-1-15 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2013-1-15 09:41 發表
每個港鐵站均有充足指示牌、引導徑及發聲凸字地圖,指示乘客前往升降機的位置。如有需要,可找車站職員協助。找不到/找升降機的時間長,根本不是藉口。

如果你仍嫌麻煩,不如直接打的,或找有私家車的親戚朋友載你的老友記一程 ...

首先,我無講過要車費平,亦都唔話要快,只係問方法,如果真係講到首選既,反而係唔駛點行。在版友s3n370回覆帶有港鐵既方法時,我已經回覆左有關同行者係唔會搭港鐵,版友繼續建議我用港鐵時,我再講埋原因希望版友可以給予其它意見,但版友都仲係繼續建議我用港鐵,點解閣下會認為問題會係我既同行者身上?

現在既問題唔係我肯唔肯接納,而係我回覆左唔會選擇港鐵後,閣下版友s3n370一而再再而三要我接納,請閣下搞清楚這一點,或者你可以睇多次回文去了解事情的發生

同埋我樓上有提及者講過講港鐵站行既距離長,而唔係因為搵唔到而導致行得少行既距離長所以有無充足指示牌、引導徑及發聲凸字地圖,指示乘客前往升降機的位置都唔緊要。亦無需要找車站職員協助。找不到/找升降機的時間長的藉口亦跟本唔存在。知道,如想付出較少金錢,則需付上較大的不便程度;有某些情況,必須付出較多的金錢,才能換取較方便的程度!上得之後已提及,如果現時認為問題在我及同行者身上,我真係無野好講

我雖然唔似隔離壇505哥咁有錢可以經常打的,但唔代表我一定唔打的,只係,我會衡量下邊種交通工具最適合,去到揀無可揀先打的(例如北角去康城,我無理由有MTR唔搭,而揀69_->298E)

強人所難,不可一不可再
dongfeng 發表於 2013-1-15 21:48 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

但是閣下的最大問題,是嫌步程長,這方法不行,那方法不能接受,也提出過不良於行的老友記以輪椅代步的方法,你又沒有考慮。真是不知如何幫你們了!
에이핑크 대박!
 樓主| EH2674 發表於 2013-1-15 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2013-1-15 21:48 發表
但是閣下的最大問題,是嫌步程長,這方法不行,那方法不能接受,也提出過不良於行的老友記以輪椅代步的方法,你又沒有考慮。真是不知如何幫你們了! ...

除左MTR既建議外,其它方法我都接受喎,包括
GMB6->30Xor6->30/30X
揀無可揀既的士

行者自己係行到既,只係行得比較慢,咁唔
考慮
輪椅
正常者...

*點解成日自動置中=.=
強人所難,不可一不可再
s3n370 發表於 2013-1-16 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2013-1-15 18:55 發表

首先,我無講過要車費平,亦都唔話要快,只係問方法,如果真係講到首選既,反而係唔駛點行。在版友s3n370回覆帶有港鐵既方法時,我已經回覆左有關同行者係唔會搭港鐵,版友繼續建議我用港鐵時,我再講埋原因希望版友可以給予其它意見,但版友都仲係繼續建議我用港鐵,點解閣下會認為問題會係我既同行者身上?

現在既問題唔係我肯唔肯接納,而係我回覆左唔會選擇港鐵後,閣下版友s3n370一而再再而三要我接納,請閣下搞清楚這一點,或者你可以睇多次回文去了解事情的發生

同埋我樓上有提及者講過講港鐵站行既距離長,而唔係因為搵唔到而導致行得少行既距離長所以有無充足指示牌、引導徑及發聲凸字地圖,指示乘客前往升降機的位置都唔緊要。亦無需要找車站職員協助。找不到/找升降機的時間長的藉口亦跟本唔存在。知道,如想付出較少金錢,則需付上較大的不便程度;有某些情況,必須付出較多的金錢,才能換取較方便的程度!上得之後已提及,如果現時認為問題在我及同行者身上,我真係無野好講

我雖然唔似隔離壇505哥咁有錢可以經常打的,但唔代表我一定唔打的,只係,我會衡量下邊種交通工具最適合,去到揀無可揀先打的(例如北角去康城,我無理由有MTR唔搭,而揀69_->298E)

閣下一開始提到“有不良於行的老人家,請盡量提供行得少既路線”,亦提到“關上落一次對同行者黎講都真係幾困難”。
小弟亦相信除佐盡量行得少d外,在車站等得越耐,對老友記也不是好事吧?

似乎只係閣下一聽到搭鐵路,就一口咬定話會行得遠、上落得辛苦。
而童軍總會出發呢個例子,又真係行去柯士甸站西鐵線月台,比行去尖沙咀警署近喎。
再者小弟兩度提到有無障礙通道,即係完全唔駛上落樓梯,甚至沿路係有電梯、升降機。理應可以減省老友記的辛勞。

呀,再俾多一樣資料,由童軍總會步行柯士甸站月台係全程落斜(大堂往月台係扶手電梯),但往彌敦道幾乎係全程上斜。

綜合步行距離,路線難度及候車時間,小弟相信唔會辛苦過搭巴士的方案,才建議搭西鐵線呢個方案。

不過,無論如何,0係呢度打咁多野,知道幾多,連車頭車尾咁細眉細眼都嘔哂出黎,只係想盡量提供多點資料,俾閣下作決定。
唔會有人,包括小弟,可以強迫到閣下用任何一種方法。因為唔會有人比閣下對同行者,及最終環境更熟悉。
閣下最終用佐乜方法,更無需向任何人交代,唔明閣下為何有咁大反應(唔通閣下同鐵路公司有仇)?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 樓主的確憎恨港鐵!

查看全部評分

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
dongfeng 發表於 2013-1-16 02:36 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

其實樓主所接納兩個方案,均含30X線,很明顯他想遊30X河,也同時對港鐵有仇!
除此之外,等巴士的地方,甚少有座椅,而港鐵月台,設有多張座椅,供乘客候車時坐。難道樓主想插點燃的香在地上,供老友記坐無影凳?

에이핑크 대박!
 樓主| EH2674 發表於 2013-1-16 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2013-1-16 01:36 發表

閣下一開始提到“有不良於行的老人家,請盡量提供行得少既路線”,亦提到“關上落一次對同行者黎講都真係幾困難”。小弟亦相信除佐盡量行得少d外,在車站等得越耐,對老友記也不是好事吧?
似乎只係閣下一聽到搭鐵路,就一口咬 ...

#13我已提過同行者點解唔鐘意搭MTR既原因,咁都算一口咬定?既然同行者唔鍾意點解你地仲要強人所難,仲屈我憎恨鐵路,現在明顯係你們盲目保鐵
*講得出接納方案要上斜,睇黎閣下問路前真係完全唔做資料搜集就問...
油尖旺返荃威就我認知黎計最方便就30x,咁都叫鍾意遊河?我承認港鐵有位坐住等,但39A呢?又唔計埋呢項?仲有搭鐵一多人既難落車問題,巴士可以大聲同司機講有落,鐵可以嗎?

強人所難,不可一不可再
dongfeng 發表於 2013-1-16 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2013-1-16 13:15 發表

#13我已提過同行者點解唔鐘意搭MTR既原因,咁都算一口咬定?既然同行者唔鍾意點解你地仲要強人所難,仲屈我憎恨鐵路,現在明顯係你們盲目保鐵
所以你要說服你的老友記,搭港鐵由路面至月台,步程連一條街也沒有,路程長只是心理作用而已。

除的士外,你也可自行駕車,或找朋友駕車接你們。
에이핑크 대박!
s3n370 發表於 2013-1-16 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2013-1-16 13:15 發表

*講得出接納方案要上斜,睇黎閣下問路前真係完全唔做資料搜集就問...
油尖旺 ...

唉...牛皮燈籠,你都仲係唔明個問題0係邊?
閣下發的帖,即使句句都有話“唔想/鐘意搭鐵路”,但表達出黎係關注緊“唔想行咁多”同埋“唔想上上落落”,而唔係話俾人知“唔想/鐘意搭鐵路”。
咁咪就住“其實唔駛行咁遠”、“上上落落有無障礙通道/電梯”呢兩點講囉。

但原來重點係壓根兒唔想搭鐵路,咁唔應該係咁講啦,
一句鐵路免問咪得囉,駛乜講咁多耶穌?

打佐咁多唔好話5毛,5仙都無呀陰公。

閣下要講巴士幾好鐵路幾差唔係問題,但呢度未必會係一個適合去討論的分板。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路