hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) [31/1晚上用]童軍總會->荃威花園
開啟左側

[31/1晚上用]童軍總會->荃威花園

dongfeng 發表於 2013-1-16 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2013-1-16 18:21 發表

唉...牛皮燈籠,你都仲係唔明個問題0係邊?
閣下發的帖,即使句句都有話“唔想/鐘意搭鐵路”,但表達出黎係關注緊“唔想行咁多”同埋“唔想上上落落”,而唔係話俾人知“唔想/鐘意搭鐵路”。
咁咪就住“其實唔駛行咁遠”、“ ...
不過,如果鐵路免問,而理據不充份的話,這便是無理挑剔了。
에이핑크 대박!
dongfeng 發表於 2013-1-16 20:21 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

你不可以在下車時,叫乘客讓長者下車嗎?

還有,你也可以走近下車時車門開啓方向一方坐/企,作下車前的準備,到下車站時,可縮短下車時間。不過,你最終應在實際情況下執生,不要賴人多無法下車!
樓主盲目反鐵的情況,與下文相似:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-636877-1-5.html
에이핑크 대박!
 樓主| EH2674 發表於 2013-1-16 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2013-1-16 18:21 發表

唉...牛皮燈籠,你都仲係唔明個問題0係邊?
閣下發的帖,即使句句都有話“唔想/鐘意搭鐵路”,但表達出黎係關注緊“唔想行咁多”同埋“唔想上上落落”,而唔係話俾人知“唔想/鐘意搭鐵路”。
咁咪就住“其實唔駛行咁遠”、“ ...

我係牛皮燈
係你唔明嗰問題係邊喎,即使有升降機,都係要上落,老人家行得太長氣喘唔算係困難?行得慢唔算行動不便?咁多位版友幫我,我係有睇同評估邊個方法會好D,而唔係盲目死捧巴士。版友講"如果行到唔駛坐輪椅,搭39A最好用A1出口。出口接近往屯門方向車頭"同埋"童軍總會較近柯士甸站,往屯門車尾一端"對比我自身計劃後係行遠左,之後亦有提及點解要行得短:

#13講左行者要行黎行去好辛苦

#21講多次行者Ban梗及同行者唔鍾意搭鐵嫌要上上落落,有無障礙通道唔代表唔駛上落

#23再講,一開始無說明同行者唔鍾意搭鐵係我既疏忽啦

住你地都係繼續插我,咁我可以點?同行者唔鍾意,係因為要上上落落行黎行去好辛苦所以唔鍾意而唔係而理據不充份,就算無理據都無問題架有時呢D野無解喎,唔鍾意就係唔鍾意,我都無辦法去改變另外位版友dongfeng就仲離譜,唔鍾意搭鐵而理據不充份就算挑剔同行者唔肯搭就教我同行者路程長心理上既作用搭港鐵由路面至月台一條街都無呢個論點,版友s3n370你既言論已經幫我証明左唔止一條街我自己本身都有個計劃,我原本就打算行麗澤個站268/9B到觀音街(?)落車行去機利士南路轉30X,但我估應該有行得仲短既方法車/車程時間更短既方法,所以先上黎問。

同埋再講多次唔係我鍾意30X小弟無知,請版友dongfeng告知小弟九龍上荃威,巴士黎計,黎講有邊條線方便過轉30x
(
版友建議我搭6->30x,但上斜成為困難時,我可以揀行落佐敦道揀其它車,234x其實仲好,入到荃灣有30,30X,39A,39M揀,但上完長命斜後,位於兩個站中間,都係唔可行)。至於閣下提及"你不可以在下車時,叫乘客讓長者下車嗎既同時?"你梗係未試過搭鐵要撞開人先落到車,你落車既同時成大班人衝上車,我一個人就無問題,帶住長者點撞?風險評估都唔做就亂咁搭車,自己一個人都未得,更何況帶住其它人。下次到閣下有相同經歷,唔該負責任少少,要顧及其它人狀況去揀合適既交通工具,現在唔係我盲目反鐵,而係閣下盲目捧鐵

希望你兩位唔好插我自己又計劃又上黎問,咁多野驚點解又唔揀的士,我上黎問,只係想求更好既方法,我有講過衡量過咁多野都唔好既時候我係會揀的士,不過你地繼續插我都無辦法就算唔計同你地辨論既回文,呢篇都係最多人教我點搭車在此唔該晒先唔該幫既版友,包括同我辨論既版友s3n370同版友dongfeng如果仲有其它方法請大家繼續提供

*有時方法唔啱用就係唔啱用,希望唔好話我係保乜/反乜...
強人所難,不可一不可再
dongfeng 發表於 2013-1-16 22:00 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

1. 有升降機,無需行樓梯上落,既省力,又增加安全性。
2. 在荃灣西站1號月台,在非繁忙時間,上車乘客不多。
3. 即使列車上人多,仍可選擇車頭/尾位置上車。

建議樓主可在另一日子的同一時段視察有關路段沿線人流,以及每種站友提供的方法所需時間及方便程度,才決定哪一方案是最可行。現在距離1月31日尚有15天,有充裕時間就每種方法作出評估。

에이핑크 대박!