hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012九巴盈利能力最高路線分享!!
開啟左側

[服務調整] 2012九巴盈利能力最高路線分享!!

流星☆雨 發表於 2013-1-19 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2013-1-19 04:40 發表
其實計盈利能力應該係1個鐘1張座椅的收入

短途線273B 70分鐘可走3轉,假設3轉都頂閘的話就有$19.8的收入(一個座位/企位)。
長途線968 70分鐘只能走1單,但位位收22蚊,做1單頂閘的收入已經比273B高一大截。

我唔會話短途 ...
係咪應該考慮埋班次??
johnchan86c 發表於 2013-1-19 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-1-17 23:41 發表

仲有就係時段問題,171P/171A睇吓城巴有幾多班就知,朝早星期一至五返工時間北行最多客時段九巴係幾乎食晒。

放工時段又係點?要請教一下其他站友……

另外就係其他紅隧線唔少都係鐵路可以取代,而且又經繁忙路段,又受其他 ...

多年前黃竹坑未有o甘多商廈,九記真係食曬上下繁最多人o既時段,下繁返南區日日都爆。不過,今年黃竹坑多左人上班,兩個方向都一樣多人,城巴時段1655-1815去九龍有段時間可以2-3分鐘一班車,有時拖3卡出鴨橋,過香隧都爆。所以平日下繁有幾部車o係黃竹坑起載。

呢個時間671過香隧都坐滿。
GCx468 發表於 2013-1-19 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-1-19 11:26 發表
不過又係賺唔多幾多年

我記得681busterminal網主o係個網台節目,請來(黃竹坑)區議員徐遠華(民主黨)做嘉賓o個集,網主話171客量o係南港島線通車後應該會升,徐議員即刻問"吓?點解?" 答:"香隧間封會少D,加上金鐘轉車過海又唔知要等幾多班車"

我個人覺得南港島線一通車,非繁都會比海洋公園D客打爆,金鐘又要迫要等幾班車,只要171Keep住收$11-12,車程無增加,會依然甚至更旺場!
kids 發表於 2013-1-19 23:35 | 顯示全部樓層

雖然交通可能會順暢左
不過沙中線一開
已經唔見左成大批東鐵客
流星☆雨 發表於 2013-1-19 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2013-1-19 22:00 發表

我記得681busterminal網主o係個網台節目,請來(黃竹坑)區議員徐遠華(民主黨)做嘉賓o個集,網主話171客量o係南港島線通車後應該會升,徐議員即刻問"吓?點解?" 答:"香隧間封會少D,加上金鐘轉車過海又唔知要等幾多班車"

我個人 ...
搭開171啲人唔會轉搭地鐵?
真係唔明點解首相會咁睇 可能係佢有先見之明啦
天空之神 發表於 2013-1-20 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 19/1/2013 22:00 發表

我個人 ...

首相講既野信哂就抵打 patpat 啦

咁既理由都好信....
紅隧又唔會塞車咩
.
Quanta 發表於 2013-1-20 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2013-1-19 23:51 發表

該網站的公信力同可信度, 我諗大家唔駛討論都知...
搭開 171 的人一定會有人轉地鐵, 尤其是本身就係紅磡落的客同埋學生
但因為 171 有一程車 + 價格優勢, 金鐘轉車行得遠之餘又多人
相信響東鐵過海前都仍然有返咁上下好客
到南北線開咗就差好遠啦
不過都應該唔駛變第條 690/692 嘅
FBI2 發表於 2013-1-20 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2013-1-19 23:51 發表

首相講野你都信? 唔怪得咁多師奶走去種金囉.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
nickk + 1 首相講野你都信?

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HF3204@243M 發表於 2013-1-20 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2013-1-19 22:00 發表

我個人 ...
我想知首相喺邊度開網台
揾呢度啲版友上去捉佢錯處都好
費事俾佢遺害人間