hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 遠足郊遊討論 (A10i) 南大嶼郊遊徑
開啟左側

南大嶼郊遊徑

AD15113 發表於 2013-1-28 19:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為想下星期行,睇交通資料搭3M南山有唔止一個站。咁應該在邊個站落車?
由東涌來有什麼景物容易便認要落車?
Seiko 發表於 2013-1-29 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2013-1-28 19:07 發表
因為想下星期行,睇交通資料搭3M南山有唔止一個站。咁應該在邊個站落車?
由東涌來有什麼景物容易便認要落車?

南山山坳頂有巴士站, 你由東涌坐車的話, 過左貝澳太古渡假屋後上山時,
留意左手邊密林中有一條單行車路, 路口有"南山管理站"石碑, 到時按鐘落車就可以.
果條路亦係南大嶼郊遊徑的入口.

http://www.hkwalkers.net/chi/trail_list/country_trail/South_Lantau_Country_Trail/Transport.htm
 樓主| AD15113 發表於 2013-2-4 10:11 | 顯示全部樓層
當日早上十一時四十分,由南山出發到伯公㘭時已經接近三時十五分。休息一會再出發,去到終點接近五時。當日步速唔算太慢,休息不足三十分鐘。唔明點解跟App所指的三小時差得遠?
最後由終點步行四十五分鐘只到舊東涌道口,而新東涌道還在遠處,決定由舊東涌道步行回嶼南道等一回六時十分才登上23巴士
EX-TL 發表於 2013-2-4 16:46 | 顯示全部樓層

雖然冇行過呢條徑, 亦唔會跟app行山,
不過想問問沿路指示牌同你嘅步速係咪一致?
 樓主| AD15113 發表於 2013-2-4 17:25 | 顯示全部樓層
沿途基本上無分叉路所以唔覺有指示。所以指示牌也不覺有(除開頭及伯公㘭的交匯點附近)。也無記得指示上所指的時間。
EX-TL 發表於 2013-2-5 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2013-2-4 17:25 發表
沿途基本上無分叉路所以唔覺有指示。所以指示牌也不覺有(除開頭及伯公㘭的交匯點附近)。也無記得指示上所指的時間。

少少題外話:

唔係話科技唔好, 有陣時覺得行山抑或市區行街都好, app呢樣野始終發展未成熟, even電子地圖資料亦有不足,
現階段完全靠科技產品認路真係行唔通.

舉個實例: 平時有時會搭船, 之後由觀塘碼頭行去麗港城, 上月某一日如常沿榮業街準備轉右出偉業街(宏利對面),
突然有三名妙齡少女晌街角迎面而來, 一齊望住部手機話「係呢度啦, 係呢度啦」, 回頭就見佢地入左榮業街!

當時我真係, 呢條街直通落海, 一邊係牆另一邊係工廈車輛出入口, 盡頭係車房, 究竟佢地點解非入呢條街不可呢,
真係耐人尋味, 返到屋企上網搵下G字頭o既網上地圖, 赫然發現地圖所指的榮業街係轉埋入碼頭前面.

不過, 實情轉角位之後只係一條可同時容納兩個人過o既巷仔(近來做外牆維修仲封左一半), even行慣附近o既人
亦唔會貿然行入去(多數經LU Plaza正門出入偉業街), 街盡頭會有釣友在觀塘繞道橋底流連, 車房亦只有數名男子,
其餘只有風和垃圾.

小弟唔清楚依家有咩app可循, 連山徑同行程時間都show到出來, 不過現階段個人就唔prefer跟網上資料遠足,
始終係荒山野嶺, 人生路不熟, 跟番有一定可信性o既地圖/官方網頁介紹去行會比較好.

或者不如樓主講下係咩app, 睇下跟唔跟得過.
kks 發表於 2013-2-5 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-2-5 01:10 發表

少少題外話:

唔係話科技唔好, 有陣時覺得行山抑或市區行街都好, app呢樣野始終發展未成熟, even電子地圖資料亦有不足,
現階段完全靠科技產品認路真係行唔通.

舉個實例: 平時有時會搭船, 之後由觀塘碼頭行去麗港城 ...

又或者,其實我成日覺得大嶼山好多山徑既官方所需時間都被低估,
例如鳳凰徑第三段的 2.25 小時,鳳凰徑第九段的 2 小時,
呢 D 真係唔開盡副 Engine 行都行唔到佢果個時間

相比起麥理浩徑第 8 段 (官方時間4小時), 實戰經驗, 行親麥八所需時間都係少過鳳三...
EX-TL 發表於 2013-2-6 02:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2013-2-5 14:23 發表

又或者,其實我成日覺得大嶼山好多山徑既官方所需時間都被低估,
例如鳳凰徑第三段的 2.25 小時,鳳凰徑第九段的 2 小時,
呢 D 真係唔開盡副 Engine 行都行唔到佢果個時間

相比起麥理浩徑第 8 段 (官方時間4小時), 實戰經 ...

哈... 你又講得o岩, 睇番三年前行鳳凰徑第5段堆舊相, 有一幅係咁:
上圖係第5段起點, 正常係咪要話俾人知去終點萬丈布有幾長要行幾耐,
佢剛好倒轉, 行番轉頭出深屈道係500米, 要行15分鐘, 去程隻字不提, 依家睇番真係
唔知依家加番未, 不過由呢度出深屈道5分鐘就到, 俾15分鐘係過長.

事前睇官方網頁話就第5段全程需時2.75小時, 同第8段起伏極少o既引水道一樣係2粒星,
結果踩晒屎, 第5段辛苦到呢... 第8段易行到呢...

懷疑當年計時間果班仁兄有豐富遠足經驗, 乜山都行過晒之後係咁咦加少少當平常人速度.

另外, 小弟以前睇地圖頂多睇埋比例係1:xxxx就算, 行左幾次山發覺尤其是行大嶼山,
最好對照番港島/九龍同等比例地圖, 大約即係由邊度行到邊度(例如中環到筲箕灣咁遠),
先至去行大嶼山, 多一個心理準備會易過d, 因為某程度上, 大嶼山太少地方名做指標,
可能3 4個地方名已經等於市區10個地鐵站咁遠.
kks 發表於 2013-2-6 03:58 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-2-6 02:59 發表

哈... 你又講得o岩, 睇番三年前行鳳凰徑第5段堆舊相, 有一幅係咁:
上圖係第5段起點, 正常係咪要話俾人知去終點萬丈布有幾長要行幾耐,
佢剛好倒轉, 行番轉頭出深屈道係500米, 要行15分鐘, 去程隻字不提, 依家 ...

講起鳳五,上次又係比盡油,都要行三個幾鐘…
其實我覺得佢地係用番「拿史勿夫」定律計,平路每小時4000米,上山每20米加3分鐘,落山每20米加1.5分鐘(唔知有冇記錯),
但其實鳳凰徑很多路況都唔可以單靠呢個定律去計…

例如鳳二鳳三鳳五的長長石級,行得多石級會累,就會愈行愈慢,可能現實上,上左一半山之後,上山每20米要變左加6分鐘…

又或者唔講實例,單係上山、下山究竟係梯級定斜路,石屎路定碎石路,都已經好有分別…

至於點解 15 分鐘,應該係因為早年漁護署決定所有新整既路牌全部以 1/4 作單位(無論係長度定時間),所以明明唔長都要寫15分鐘,但學你話齋,其實唔寫咪得囉....
而地標,的確自己寫遊記時,大嶼山行程既「所途經地方」又真係特別少,不過計番距離時間,個錯覺都唔算太嚴重ge...

樓主| AD15113 發表於 2013-2-6 23:14 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我舊年年中行過鳳五,有關的指示未有改動
至於行南大嶼是跟 郊野樂行個App,當然唔係靠晒佢,但唔解差吐咁遠。
最後App所指由終點步行45分鐘到達東涌道巴士站,而我當日步行45分鐘只到舊東涌道口,我又好懷疑是不是舊資料