hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 鄭家富:度水貨客行李不文明,香港人要接受奶粉配給制度 ...
開啟左側

鄭家富:度水貨客行李不文明,香港人要接受奶粉配給制度

LF5502 發表於 2013-1-29 00:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

仲記得上次十號風球,
鄭家富要求港鐵開巴士,
接載被困港鐵車站的乘客

《城邦論、香港遺民論》陳雲教授@D100 大戰鄭家富講走私奶粉
http://www.youtube.com/watch?v=uNQILYxFOPo&feature=youtu.be

陳雲: 香港沒有必要照顧大陸人 , 你感受唔到屈辱屈辱係你既事

HF3204@243M 發表於 2013-1-29 02:24 | 顯示全部樓層
再聽埋大班講咩
http://youtu.be/2r8dzhVHKzo?t=1h29m1s

上次港鐵嗰單都仲解釋到
今次你講咩 COMMON 又話將奶粉放入去唔知咩商品列表都可以
不過免費奶粉或者配給 (入健康院買奶粉同日本仔攞軍票做交易冇分別) 就真係接受唔到
對上一次要配給係喺日本仔治港時期....
DGCNYO 發表於 2013-1-29 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-1-29 02:24 發表
再聽埋大班講咩
http://youtu.be/2r8dzhVHKzo?t=1h29m1s

上次港鐵嗰單都仲解釋到
今次你講咩 COMMON 又話將奶粉放入去唔知咩商品列表都可以
不過免費奶粉或者配給 (入健康院買奶粉同日本仔攞軍票做交易冇分別) 就真 ...

代理一定唔可能再囉多,大陸都有代理,無可能俾多D貨香港得失大陸果個....

配給都唔奇,家下既問題係跟本供不可能應求......大陸幾多人,香港得幾大,差價卻存在一個巨大系數.....

除左香港加價一倍外我睇唔到有任何正常解決辦法
eric278 發表於 2013-1-30 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-1-29 02:24 發表
再聽埋大班講咩

上次港鐵嗰單都仲解釋到
不過免費奶粉或者配給 (入健康院買奶粉同日本仔攞軍票做交易冇分別) 就真 ...

就是香港法例296章《儲備商品條例》所列的「儲備商品」

最新消息:
政府正研究新民黨主席葉劉淑儀提出將奶粉列作「儲備商品」的建議,預料兩至三日內會公佈

來源:NOW新聞台
http://news.now.com/home/local/player?newsId=58246
還看香港公交
 樓主| LF5502 發表於 2013-1-30 13:41 | 顯示全部樓層
根本就唔係價錢問題
中國境內都有好多外國牌子的奶粉
但都無人買

原帖由 DGCNYO 於 2013-1-29 21:35 發表

代理一定唔可能再囉多,大陸都有代理,無可能俾多D貨香港得失大陸果個....

配給都唔奇,家下既問題係跟本供不可能應求......大陸幾多人,香港得幾大,差價卻存在一個巨大系數.....

除左香港加價一倍外我睇唔到有任何正常 ...
Anpretext 發表於 2013-1-30 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-1-30 13:41 發表
根本就唔係價錢問題
中國境內都有好多外國牌子的奶粉
但都無人買

大陸真係無奇不有嫁,
可能代理賣既貨都係假既
HF3204@243M 發表於 2013-1-30 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2013-1-29 21:35 發表

除左香港加價一倍外我睇唔到有任何正常 ...
而家 D100 個方向就話呢個係福利...
但係自治派話呢個係屈辱,遺反自由經濟原則...

同埋加價都解決唔到問題,大陸人既思想係有錢咩都得

其實而家水貨客,有好多都係香港人...自己賺錢就理得港 B 死
同當時領滙一樣...
3ASV196 發表於 2013-1-30 22:30 | 顯示全部樓層
其實先唔講走水貨法律問題, 但點解會有人走水貨呢, 其實就係因為香港賣d野,
內地人覺得正, 寧願俾更多錢都要買...

好多人睇成呢個係問題, 但其實呢d正正係商機, 香港本身優勢, 正如香港好多店
舖都有日本水貨賣ga, 由日本版零食, 到日本水貨車, 都係香港搵到....其實都係一樣

不過當然, 香港本身地方細, 但內人地需求大, 咁樣搶法, 已做成民生問題....但解決方法
唔應該係重點打擊阻截, 講真, 就算禁晒自由行, 一簽多行, 無晒大陸人都好, 如果有經濟
利益, 香港人都會帶貨, 唔通又禁埋香港人出境咩...

本身香港同內地地理上真係太近, 美國同加拿大邊境一樣有水貨

要解決, 可以有不同方法, 最基本係大量增加供應, 其實如果係多多都賣到, 相信供應商
唔會話反對, 最多要時間同制度處理....另外處理就是分2條隊, 係香港各大醫院向新媽媽
登記, 再之後定期分配到奶粉, 確保奶粉直接到用家, 呢d唔係配給, 是可以給媽媽自由選擇,
唔夠亦可以係公開市場買....情況類似公屋同私樓, 2條不同的隊

我睇呢d就唔係屈辱, 好多先進國家都有奶粉等福利...
3ASV196.KE7270
HF3204@243M 發表於 2013-1-31 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-1-30 22:30 發表
其實先唔講走水貨法律問題, 但點解會有人走水貨呢, 其實就係因為香港賣d野,
內地人覺得正, 寧願俾更多錢都要買...

好多人睇成呢個係問題, 但其實呢d正正係商機, 香港本身優勢, 正如香港好多店
舖都有日本水貨賣ga, ...
所以其實如果係商機既話
早就應該喺爆大頭奶粉嗰陣時,揾奶粉製造商自己去大陸設廠
用既係西伯利亞或者大西北既牛奶 (其實仲有冇?),反正班大陸人一定崇洋既,順便學埋人地既 QC
而家短期既就冇計,真係要限住要港媽同港 B 先買得
水貨嗰度,其實整番間上水家樂福有得諗

BTW 陶傑兩邊都抽晒水
一邊太包容,一邊唔識治亂世用重典
https://www.youtube.com/watch?v=F_CALJJRYek (22:00 開始)
3ASV196 發表於 2013-1-31 07:59 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-1-31 01:50 發表
所以其實如果係商機既話
早就應該喺爆大頭奶粉嗰陣時,揾奶粉製造商自己去大陸設廠
用既係西伯利亞或者大西北既牛奶 (其實仲有冇?),反正班大陸人一定崇洋既,順便學埋人地既 QC
而家短期既就冇計,真係要限住要港媽同港 B  ...

其實有時真係覺得香港做野好短視....好多人話唔想香港同內地融合,
話香港與內地係唔同, 但其實呢d水貨問題, 正是反映香港與內地不同之處,
點解同一樣野內地人都要係香港買, 因為香港唔同, 有本土優勢...
如果一早把握, 早有準備, 就唔會搞到今日已經太遲, 只可以禁....

其實唔只奶粉, 好多野都係....

好似我早在2009年, 已經講緊雙非bb其實係發展香港醫療產業機會, 當時呢d野個方向
已經睇到好清楚, 當時仲有站友擔心起左高鐵, 商機好難留港, 只會香港人上內地, 但我當時
講唔係, 係會互動, 仲講"有左硬件, 點發揮其最大效用, 就要睇香港人的智慧及實力..."

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=435122&page=6#pid1664780
(#87)

點知其實未起高鐵, 香港好多人(包括政府)不但無把握機會, 早發展/擴展作準備,
到現在去到香港承受唔到, 反而就只是一味禁, 將香港剩餘的本土優勢, 都自己限制埋....

3ASV196.KE7270