hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城有區議員要求開辦九龍城西九快線 6P ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九龍城有區議員要求開辦九龍城西九快線 6P

timmylee 發表於 2013-2-2 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 阿偉 於 2013-2-2 06:44 發表
其實咁行,會否減少塞車機會?
http://goo.gl/maps/xuG70

雙層巴士行大埔道>龍翔道果條路都咪話唔驚...
同埋上斜多, 近獅隧一段未必行得快, 時間比行西九龍走廊應該差唔多
香港科技大學(北) 91P
PS8851@182 發表於 2013-2-2 23:26 | 顯示全部樓層
sam745522 發表於 2013-2-2 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-2-2 23:18 發表

冇平車咪冇平車囉,九巴老奉要俾架?
仲有,而家6F成廿幾分鐘一班,你等囉.
所以咪話取消6F咯...
將D車調晒去6P度...或者係6C
同埋唔好整係話6F,有時6C嘅班次癲起上黎真係可以同6F比...
等左成差唔多廿分鐘都可以冇車黎,試過到左鴻福街已經差唔多打爆一部車...

sam745522 發表於 2013-2-2 23:48 | 顯示全部樓層

del,sor...

樓主| HF3204@243M 發表於 2013-2-3 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2013-2-1 23:38 發表
其實我個得個設計意念來自城巴5X

自5X提升服務後,多左西區人搭該線去灣仔/銅鑼灣
變相5/5B客量有下降跡象
如果九巴肯咁樣做,都係一個唔錯方法。 ...

除非沿線唔塞車,否則都幾難會有人 6C -> 6P
其實等到不久既將來,去到中九龍幹線起好就可以塞少一個方向....
原帖由
阿偉
於 2013-2-2 06:44 發表

其實咁行,會否減少塞車機會?
http://goo.gl/maps/xuG70
其實要拉埋黃大仙玩既話
不如就咁改快 2B 同 6F
兩條快線分開處理
因為黃大仙嚟講,其實比較需要西九特快既可能係慈雲山一帶,呢啲遠離 RDP 40 而且用 2F 又慢既地區 (頭盔:我無意討論 40 同 6D)
但係一次過做晒,條走線就會好長

而且你咁既定線可能會造成大流水式循環,樂富搭 2F 可能只係慢咗條南昌街而己
victorwong888 發表於 2013-2-3 00:41 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2013-2-3 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2013-2-2 08:11 發表
有無辦法唔行加士居道天橋
果頭無咩時間係唔塞喎

行加士居道橋底
做埋
"拔萃女書院"個站
然後經甘肅街、渡船街上西九龍走廊
karnarcy 發表於 2013-2-3 01:30 | 顯示全部樓層
相信喱D區議員建議0既內容,多數都係來自0個區0既市民,
區議員再擺上議會討論0既時候,可唔可以真正表達同反映
實際情況建議帶來0既好處,真係有好大0既疑問.

喱D建議好大可能畀九巴同TD用兩三下手勢就甩走!
士刁拔尼.奧 發表於 2013-2-3 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-2-1 23:42 發表

俾我就拎條6F去開特快啦,蝕少條.

6F係因為6C分工不清先會出現而家的情況
其實最理想係6C同6F分家各自做自己要做的事
拎6F走即係無形中將土瓜灣紅磡至旺角深水埗加價
咁為何要大眾去補貼你的經營不善呢?
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2013-2-3 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-2-2 23:18 發表

冇平車咪冇平車囉,九巴老奉要俾架?
仲有,而家6F成廿幾分鐘一班,你等囉.

同時我老奉要坐你架?
起碼而家我去程就算廿分鐘一班都好,仲叫做可以揀
你冇呢個選擇的話我可以唔坐你架
到時連4個4都冇埋添
CZ_6686還錢!