hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 藍田區內收費極不合理的獨市服務
開啟左側

藍田區內收費極不合理的獨市服務

dogdog 發表於 2013-2-10 22:27 | 顯示全部樓層

其實好多人係深水埗區連搭巴士出區外玩下既錢都無,

你果十幾錢已經可以俾無數細路搭車去尖沙咀科學館等地方玩一日,

你寧願眾人恥笑定係選擇帶給一班細路一日歡笑,你自己諗

你諗唔掂就不如俾蘋果日報諗下,而家好多人好似知道你既資料,起你底好容易
nwfb5512 發表於 2013-2-11 01:34 | 顯示全部樓層
都唔明白樓主你個腦諗咩既
比成 $18 搭咁短程...
最難頂既係,係 youtube 度睇到佢係柴灣坐 682 過一條馬路後落車
真係錢唔係咁浪費嫁

同埋 A10 個條片又係,個度有平又較密既 94A 同 98 你唔揀
偏偏等成半個鐘,比成 $48 由利東坐去香港仔
nwfb5512 發表於 2013-2-11 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2013-2-10 14:00 發表
你去睇下佢個youtube 低調台, 都知佢唔正常啦
岩岩睇到佢訪問人個條片,真係好低能...例如又問起人建生去市中心,叫人去坐 960 比全費

我心諗佢咁鍾意輕鐵,點解唔坐返輕鐵

回憶的呼喚 發表於 2013-2-12 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 lrt505 於 2013-2-6 20:53 發表

豪華巴士 =/= 人身攻擊
因為我都經常希望自己返學條線215X有豪華服務
咁是否自我攻擊?

敬請MP7638回答以下問題:
假若有豪華巴士由屯門東北往旺角,閣下會選擇那一項由屯門前往旺角?
a) K51 (每5分鐘) + 西鐵 (每4分鐘)  ...

是咁的,閣下希望215X有豪華服務唔等於他人有同樣ge希望。
K51轉WR再轉MTR同一程67X我都坐過
本人表示作為香港人,作為一個正常人 都唔會覺得有咩問題。
巴士坐位就一定係咁多 你坐唔到好位冇得嘈服務唔好,要坐好位ge自己行前多幾個站啦!(利申:經常步行去天水圍巴總坐269C之人士)

再者,你有900蚊同是否坐高級巴士服務係冇關係。
誰說有錢=一定要坐,冇錢=一定唔會坐??
你迫唔慣巴士係你問題,唔好講到係大家都咁認為

提外話:錢係辛苦搵返黎ge,敗家仔又點會明咩叫血汗錢呀
§MeMoRY′ 911@A73
dippy 發表於 2013-2-12 23:00 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2013-2-12 23:07 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2013-2-13 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2013-2-8 02:58 發表
佢既定義係: 路程短,收得貴, 兩邊既收費相差大, 冇其他替代巴士線
我講先:
1. E41 大埔中心<>大埔頭 $6.5/$13.9
2. 275R 大尾篤<>新娘潭 $4.7/$9.6
3. A41 文化博物館<>帝都酒店 $13.3/$21.6

其他大家繼續(唔好講N 線)

諗到,但1唔知算唔算:
1. 113 黃大仙中心<>愛民邨/ 何文田 $9.8/ $5.7 (提出的原因:來往兩邊目的地需要轉車,或步行超過100M[如黃大仙中心步行至樂富巴士總站或太子道東彩頤花園]才能使用較便宜的服務。)
2. 680/ 682 錦英苑<>小瀝源歷奇單車場 $19.0/ $5.7 (提出的原因:兩邊目的地離港鐵站步程超過100M,gmb 808的圓洲角總站離該處亦超過100M步程,如不乘搭港鐵,就只有680/682可供選擇。)
LL3850
t740 發表於 2013-2-13 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-2-12 23:07 發表

呢個case, 個人會坐26
似乎比較乎合效益
但趕時間既, 98D都要坐嫁喇

而A21貴過的士, 相對地就唔合效益
反而要最快, 應該係揀260X

但又咁講, 唔係度度都咁方便
至少早上番學, 由荔枝角出發, 個人都覺得坐A21係 ...

我幾時話樓主炫富
只係覺得215X開豪華巴士不可行
樓主無用實際角度去思考

因為中短程搭E車唔係少見呀

每日都大把人$18搭E23落紅磡/黃埔
當等極都無車時, 或想坐下
拎多少少錢搭E車亦無不可

(但係比$48搭A10落香港仔真係好誇張, 亦難免令人覺得你炫富)

BTW A22最近個落車站好似係平治街, 印象中行返去都成10分鐘
以樓主話步行200米都好似有困難既話(見692篇帖)
又點搭A22呢?
況且, 我間中都要搭A22機場方向
印象中乘客係九龍就落車既次數都唔知有無3次

如果藍田返poly又唔想等紅van
15X應該更符合樓主既要求
唔知上繁15X多唔多人搭呢?
如果只求有位坐, 15X應該是樓主的選擇
我下繁次次見15X都好少人搭...

回正題...如果真係唔想行, 又要由啟田落麗港城
搭E22都唔係罪惡
點解無開直達巴士/小巴?demand吾夠咪吾開囉
呢兩度又唔係好似大帽山咁無左條巴士線就吾得
Suzuki Jimny JB43
dongfeng 發表於 2013-2-13 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 t740 於 2013-2-13 00:59 發表
回正題...如果真係唔想行, 又要由啟田落麗港城
搭E22都唔係罪惡
點解無開直達巴士/小巴?demand吾夠咪吾開囉
呢兩度又唔係好似大帽山咁無左條巴士線就吾得

因為最直接的路徑,連接啟田道及茜發道的藍田站A及D出口不設無障礙通道,而經啟田道/將軍澳道的路程太長,所以樓主才選乘E22,由啟田往麗港城!
에이핑크 대박!
dippy 發表於 2013-2-13 13:50 | 顯示全部樓層