hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 蛇年泥到啦! 唔知各位巴打對今年RDP有咩期望? ...
開啟左側

蛇年泥到啦! 唔知各位巴打對今年RDP有咩期望?

wingho_cwh 發表於 2013-2-14 12:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先同各位師兄講聲恭喜發財先!
新既一年黎到, 唔知大家對各區既1314RDP 有咩期望? 畢竟宜家都係RDP出爐既時候 (葵青RDP仲係蛇年都未到就搶閘出世)
我就期望:
中西區:
1) 流水線班次可以穩定D, 加到一兩架車最好
2) 5X可以拆線(堅城可以同石塘咀/西營盤分家就最好, 班次疏少少唔介意)
3) 904可以有晨早及黃昏西祥街上橋"特特快"班次, 直達旺角, 以增強實力同港鐵決一死戰
4) (呢個係我覺得最無可能既) 進一步完善西區通宵交通網絡 (方法就... 求其有1條通宵疏疏地就夠, 任何路線都得, 去到中上環就ok)

東區:
1) 鴨仔5部車真係好肉酸, 加番1部啦 (雖然會損害18/P/X線既利益)

北區:
1) 祝373/A 早日試行全日
2) 改善279X脫班

暫時係咁多, 還請各位巴打一齊分享
JA3907 發表於 2013-2-16 02:09 | 顯示全部樓層
我只能祝巴士公司否極泰來,咸魚翻生啦。
今年九龍區的rdp盼望見到更多大手筆。
九龍城:
是時候重新考慮上下路流水線同特快路線既分工啦(葵青rdp中已有討論),但至少5C應駕車(30以上,但用小車如E400)和提供分段收費,在地鐵未出世前養成乘客用流水線的習慣。
黃大仙:
3M來回程經彩虹總站,分擔3D在該路段的壓力,平衡3D人流。
5和5C對調總站,避免慈雲山居民被迫乘搭5C而削弱其流水線地位。
3B/7M減班或取消,由其他路線或小巴完全取代。
10增一班早上由旺角對開,避免果欄塞車導致脫班。
觀塘:
九龍灣山上是時候開電梯線了!不用多,類似296A的玩法就行。
92考慮來回程用清水灣道,不經順利,同1A大戰過。
廢95(F1討論中)
大埔:
大埔公路沿線(72除外)改用單層(不明白為何74A搞E400?)

另外所有rdp都應提出增加短程雙向分段收費!

還有,到底其他的rdp何時出爐?
JX9097 發表於 2013-2-24 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2013-2-16 02:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif5 B  y) \3 m0 \/ B! q
3M來回程經彩虹總站,分擔3D在該路段的壓力,平衡3D人流。巴士,鐵路,生活  s# }1 Y( Y1 g  E# |
5和5C對調總站,避免慈雲山居民被迫乘搭5C而削弱其流水線地位。- ]: e# n- Q1 o+ R. i& [; o
92考慮來回程用清水灣道,不經順利,同1A大戰過。

3M往慈雲山方向已經入緊彩虹總站
往彩雲方向入彩虹總站的話,令到行車時間增加約5分鐘
但係九巴收入就會少咗,睇唔出有乜誘因要咁做

5拉到上去慈中的話,使唔使加車?
5C拉落去富山的話,仲行唔行毓華街?
同埋,慈雲山居民被迫搭5C同並流水線角色有乜衝突?

92上山都行清水灣道?
老實講,上山段清水灣道唔適合用巴士行
而且即使行舊清上山亦唔見得增加任何競爭力
JA3907 發表於 2013-2-27 12:50 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

回答如下:
因為看見3D繁時頂閘,而很多乘客也在彩虹落車,才有此建議。現在羅彩虹收4.6不合理,九巴收入只回到本來應有水平。
5/5C的問題,我講由黃大仙警署開始對調路線。慈中乘客用5出tst快10分鐘以上(請看5P的存在價值再說)。
92既改動我的確無考慮呢點,但我相信用E400或者可以。

(不如站務人員搬個post去F1版)
GA5505.六小孩 發表於 2013-3-13 04:13 | 顯示全部樓層
92 無可能來回都行到清水灣道
剩係新舊清交界個急灣位都 KO 得
平時巴士都要讓對頭車先行到,兩架對頭巴士更加無可能一齊行到

仲有清水灣道上山要剪好多樹
試過坐車落山係扎山道口有架車壞左塞住條線
我架 91M 迫住要行對面線,點知上層不斷撞樹,差啲爆玻璃
助養兒童 每日 $7