hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務 ...
開啟左側

LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務

xeror 發表於 2013-2-17 09:36 | 顯示全部樓層

依家個「可加可減機制」冇一項因素同營利有關,佢換幾多個牌,甚至乎拆咗個站再起過都唔會影響到票價,最多係佢賺少啲錢啫。

回正題,換咗的確美觀尐,不過最好裡面用返LED,唔好因為換牌而用多咗電就好。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
K仔 + 1 正解

查看全部評分

hkaiw 發表於 2013-2-17 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2013-2-17 00:31 發表
N年前迪迪尼線抽左2抽去改,直接冇左2抽車,仲有將軍澳線繁時借觀塘線車黎行...

是三列(共12卡):
A/C274, A/C281, A/C284, A/C289, A/C291, B/C490
同時以下車卡停用(現停放在小濠灣車廠):
B/C404 (後來因為 B/C459 拆件給 A/C254 而復出), B/C493, D737, D784
喵...
Anpretext 發表於 2013-2-17 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-2-17 04:33 發表
其實都合併左咁多年, 依家先換晒, 客觀上點睇都唔叫"積極"地換吧...

就算無合併, 有返咁上下歷史的牌, KCR 都會轉下款la..
次次只是部份KCR fans 太敏感....

我本身一向會批評MTR, 但我都覺得一樣還一樣, 換箭咀牌 ...
唔關KCR MTR事,
純粹係覺得無野搵野黎搞姐,
同埋換左唔見得比之前LED好,

而前面話加價唔關開支事,
站係商業角度係岩,
但係公眾聽到一年賺百幾億仲加價個感覺又如何呢?
3ASV196 發表於 2013-2-17 12:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2013-2-17 10:48 發表
唔關KCR MTR事,
純粹係覺得無野搵野黎搞姐,
同埋換左唔見得比之前LED好,

而前面話加價唔關開支事,
站係商業角度係岩,
但係公眾聽到一年賺百幾億仲加價個感覺又如何呢? ...

其實咩叫無野搵野黎搞呢, 講真, 換塊牌又唔係真係咩勞民傷財,
影響乘客, 或超大使費, d野用舊左本身都要換ga la, 而且d野舊款,
同其他車站d零件唔同, 可能維修都麻煩左tim....

那d 牌(個外殼)都用過十幾年, 要換好出奇咩....d野唔換我就奇怪..

另外都係那句, 佢要整靚盤數, 都唔駛靠那d牌.....都係唔好太敏感吧...

3ASV196.KE7270
3ad150 發表於 2013-2-17 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2013-2-16 22:37 發表
根本個系統已經飽和,但政府個運輸政策仲不斷向鐵路輸送乘客,根本就搵緊本地乘客笨。
MTR 又改善唔到班次果下先死... 感覺上班次係唔夠十年前密,搵森美賣廣告都無補於是。密極都仲係疏車過以前。 ...

哦.....
你話現在班次係唔夠十年前密,感覺上的確係疏左。
因為太多"貴賓"衝門而引致"塞車"麻
下星期某線會試117s 間距,食住花生等睇戲把
有人話AD309就快換走.
Anpretext 發表於 2013-2-17 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-2-17 12:41 發表

其實咩叫無野搵野黎搞呢, 講真, 換塊牌又唔係真係咩勞民傷財,
影響乘客, 或超大使費, d野用舊左本身都要換ga la, 而且d野舊款,
同其他車站d零件唔同, 可能維修都麻煩左tim....

那d 牌(個外殼)都用過十幾年, 要 ...
咁應該係我敏感左,
但我真係好唔鍾意呢間公司將D站翻新完加舖頭
rickywk 發表於 2013-2-17 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 3ad150 於 2013-2-17 13:00 發表

哦.....

但日中時段特別疏,荃灣同港島線講緊四分鐘一班
kmb113 發表於 2013-2-17 18:55 | 顯示全部樓層
去過德國就知人地D交通發達到咩程度...班次同效率真係超班。
班次密到你唔信... U-Bahn, S-Bahn 根本就唔需要追車。

MTR??? 算數啦...維持到現有水準唔差過依家已經好好

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
3ASV196 發表於 2013-2-17 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2013-2-17 18:55 發表
去過德國就知人地D交通發達到咩程度...班次同效率真係超班。
班次密到你唔信... U-Bahn, S-Bahn 根本就唔需要追車。

真的? 如我印象柏林U-Bahn, S-Bahn, 以一條線計, 都要平均
4min一班, 又唔係密到你講咁吧....而係歐洲地方, 當地人一般
比香港人無咁心急, 追車情況的確少D...

雖然對比於香港, 以香港客量, 我同意MTR的確係唔太夠車, 但
似乎不是今次主題重點
POST (7102).jpg
3ASV196.KE7270
bestwishes706 發表於 2013-2-17 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 3ad150 於 2013-2-17 13:00 發表

哦.....

請問係邊條綫