hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務 ...
開啟左側

LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務

DGCNYO 發表於 2013-2-25 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-2-23 23:44 發表

阿 KCR fans, 咁當年九鐵冇厘頭由「雙箭咀」logo 變「單箭咀」, 由以前色調改為又紅又藍, 輕鐵又唔要橙色, 巴士又唔要紅白灰黑, 咁又有乜睇法呢? 呢啲似乎都幾濕碎喎, 又要換呢? ...

似乎係某D部門確保有野做的情況囉....

無野搵野做係好多管理唔多好既公司的非重點部門特色

我見過有D公司同一個燈3年換4個款....都唔知換黎做咩
kc_loo 發表於 2013-2-25 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2013-2-16 23:01 發表
真係唔明點解九鐵當年有D咁大舊GE指示牌
站名牌明明係塊帆布,又攪到厚一厚,呀呀咋咋

不過好似合併過陣先換完,
由大X換細x,而家又換

btw唔知大家覺唔覺,
港鐵一換咩指示牌就會有班人走出黎話服務素質差又唔理
指示牌呢D雞毛蒜皮就換換換
或者加價加到流曬血,
換少一兩塊牌D錢都係返度呢D說話
其實有冇人諗過兩樣野係根本無關連
指示牌可以照換,班次可以加或者唔加
個人意見,不喜就插.

完全認同, 個牌我諗左好多年都唔明做咩咁厚,,,

一來, 幾個牌唔駛得幾多錢, 以前9鐵裝修, D人當佢神咁拜, 好大欣慰咁
而家, MTR 做咩都錯, 我可以講, 如果佢要駛錢, 佢大把方法
例如, 係IT 方面入手, 不斷改, 大家一定唔會睇到!

二來, 而家既機制, 有機多錢剩都唔影響加價
busfunfun 發表於 2013-2-26 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2013-2-25 23:14 發表

完全認同, 個牌我諗左好多年都唔明做咩咁厚,,,

一來, 幾個牌唔駛得幾多錢, 以前9鐵裝修, D人當佢神咁拜, 好大欣慰咁
而家, MTR 做咩都錯, 我可以講, 如果佢要駛錢, 佢大把方法
例如, 係IT 方面入手, 不斷改, 大 ...
可能近排回收價又升
賣去廢鐵  又賺一筆
tse0856 發表於 2013-2-26 01:25 | 顯示全部樓層

唔係話唔可以改變
但改變得黎都要因應番邊種方便乘客多D
點睇都係有顏色嘅LED鮮明,清楚D
唔使為左統一而去統一
以為合併果陣D轉車站嘅指示牌加個銀框咁老土又係多餘,
西鐵線請勿靠近車門廣播加嘟嘟聲又係多餘
053h4 發表於 2013-2-26 10:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb113 發表於 2013-2-26 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 tse0856 於 2013-2-26 01:25 發表
唔係話唔可以改變
但改變得黎都要因應番邊種方便乘客多D
點睇都係有顏色嘅LED鮮明,清楚D
唔使為左統一而去統一
以為合併果陣D轉車站嘅指示牌加個銀框咁老土又係多餘,
西鐵線請勿靠近車門廣播加嘟嘟聲又係多餘 ...

請勿靠近車門嘟嘟嘟嘟嘟 係東西馬鐵 (細聲) 月台已經有警示
甚至前地鐵網絡來講真係無用,月台上根本聽唔到你警示,要衝會繼續衝
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
busfunfun 發表於 2013-2-27 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2013-2-26 15:07 發表

請勿靠近車門嘟嘟嘟嘟嘟 係東西馬鐵 (細聲) 月台已經有警示
甚至前地鐵網絡來講真係無用,月台上根本聽唔到你警示,要衝會繼續衝
如果調返轉諗

月台聽到車門嘟嘟聲  會唔會衝得仲勁
3ASV196 發表於 2013-2-27 08:13 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-2-26 10:14 發表

IT 改左你唔知, 不過, 有需要咪改LOR
間間公司IT都成日UPDATE,

問題係, 講真, 又未壞, 電又用少D, 我就唔明換來做咩啦

其實都係那一句, 你又點知有關指示牌實際使用情況同用電情況呢....

如果MTR真係用到壞, 用唔到, 先黎換, 到時又有人可能會批評MTR
維修差, 小小的指示牌都壞, 都唔換定先, 危害乘客安全, 列車又點
保障安全等等....甚至可能有人話MTR 冷待東鐵云云...

咁佢換唔換都會被批ga wor....如果MTR本身在某d人心目中是有原罪....

難聽d講, 大家屋企d野, 尤其電器, 如果情況許可, 好多時都唔係用到
真係壞先換la, 更何況MTR 係服務大量人的公營機構?

如果MTR 環保到好似你講, 未壞就唔好換, D野用到壞先換, 我先至驚.....

我都講真, 我就唔明你唔明d咩, 那塊牌又唔係新裝, 本身都有用左一段
時間, 咁換一換, 又真係咁唔明/真係浪費?

3ASV196.KE7270
syp 發表於 2013-2-27 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013/2/27 08:13 發表
難聽d講, 大家屋企d野, 尤其電器, 如果情況許可, 好多時都唔係用到
真係壞先換la, 更何況MTR 係服務大量人的公營機構?

就係啦, 家中電器唔會壞至換, 個人電子產品直情新簇簇都換啦, 同樣衫褲鞋襪都唔會著到爛至買新啦, 久時久都會因為新款而換款啦。諗下自己點樣對待自己, 點解咁樣對待自己, 再諗返一間公司係點, 性質其實係一樣, 係咪。
下一站係西營盤
053h4 發表於 2013-2-27 16:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽