hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今晚我俾架紅頂夾﹗
開啟左側

今晚我俾架紅頂夾﹗

FX8173 發表於 2006-3-12 23:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚去完燒o野食,車我女朋友出返土瓜灣,之後行馬頭圍道想經太子道上大老山返馬鞍山。點知去到馬頭圍邨對出,有架往官塘紅頂小巴停o係中線,慢線有幾架巴士埋緊站。我當然抽出快線避過佢o地o架啦﹗當時我同前面架 Type-R 只有半個車位左右距離,但係架紅頂竟然o係呢個時候抽頭攝我﹗好彩當時車速唔太高,只係行緊 30 km/h 左右,但係都嚇一嚇同埋要落重迫力﹗

OK,佢要過,我急停都俾佢過,但係佢阿媽個仔oY﹗過完竟然停o係度等中線另一架小巴抽頭出﹗但係當時中線果架仲o係度上緊客 (無錯,係中線上客)。足足等o左十幾廿秒先放行﹗但係就眼白白睇住前面支燈由綠轉紅…

等完燈,一出燈位,之前o係中線上客果架紅頂又想閘埋o黎,真係火都o黎埋﹗我當時都行緊60 km/h 啦,前面消防局度又有個有相機o既燈位,使唔使咁閘埋o黎呀﹗所以,我就抽o左出中線,排第二車等起步。佢玩o野時我咪陪佢玩囉﹗閘完一架又一架,想點o者﹗一轉燈,我即刻入返快線,用 40km/h 頂住佢兩架紅頂。上o左太子道天橋向彩虹方向時,見我後面除o左兩架紅頂之外無其他車,所以又玩返之前對付的士佬果招,o係後鏡見佢 cut 線我又一齊 cut,咁鍾意貪快閘我,我就係唔俾佢快﹗小巴佬係咁閃高燈,我就係唔讓﹗最後我頂佢o地兩架頂到我右上大老山隧道支路先走人﹗

我真係唔明,cut 線都睇睇鏡oY﹗成架車o係度,前面位又無都要係咁閘入o黎o既,我真係唔明佢想點囉?﹗成車有16人就大晒咩?﹗條路佢行晒o架?﹗如果佢係警車消防車著燈的話,你閘我我都會讓俾你,我亦都無o野講﹗但係你只係一架紅 Van,使唔使咁呀?﹗唔係慢果兩三秒就蝕o左個客下話?﹗實在不過份喇﹗
6008-JU1220 發表於 2006-3-12 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-3-12 23:32 發表

今晚去完燒o野食,車我女朋友出返土瓜灣,之後行馬頭圍道想經太子道上大老山返馬鞍山。點知去到馬頭圍邨對出,有架往官塘紅頂小巴停o係中線,慢線有幾架巴士埋緊站。我當然抽出快線避過佢o地o架啦﹗當時 ...

唔只係紅頂....
好多貨van同5.5噸渣車都係咁...
特別係響龍翔道..
一打燈就抽出黎...佢地係唔會理後面架車有幾快....
之後攪到你brake到傻....又成日行死條快線
不過紅頂係最賤...唔打燈就抽出黎....又鐘意閘人...

如果有白炸見到佢地已經比人炒左牌九世喇
我自問技術唔夠佢地高...
見到呢d車唯有小心d唔好行咁近....太危險喇

Bridgestone Potenza RE55S
HM2767 發表於 2006-3-12 23:50 | 顯示全部樓層
講真, 你咁樣"玩"小巴佬同"玩"自己條命係冇分別~
同職業司機"死"過, 真係一o的著數都冇~

小心o的啦~
Aren't you glad?
 樓主| FX8173 發表於 2006-3-12 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 6008-JU1220 於 2006-3-12 23:43 發表
唔只係紅頂....
好多貨van同5.5噸渣車都係咁...
特別係響龍翔道..
一打燈就抽出黎...佢地係唔會理後面架車有幾快....
之後攪到你brake到傻....又成日行死條快線
不過紅頂係最賤...唔打燈就抽出黎....又鐘意閘人...

如果有白炸見到佢地已經比人炒左牌九世喇
我自問技術唔夠佢地高...
見到呢d車唯有小心d唔好行咁近....太危險喇

龍翔道反而好 D 呀﹗佢o地唔會埋站,而且車速又有返咁上下,俾佢頂住可以抽出隔離線過佢嘛﹗但係我頭先係無路可走﹗三線 Block 淨條快線﹗

*講危險,只要唔好跟佢尾就得,佢o地話停就停,唔使理係後面有無車o既﹗
 反而近排見到貨櫃都會踩快D油o係佢隔離過佢﹗一o黎怕石仔打到玻璃,二o黎我怕又做上幾星期新聞入面o既車禍事件咁,無啦啦做o左三文治夾心……
cummins 發表於 2006-3-13 00:04 | 顯示全部樓層
紅 Van + Taxi  is always like that.

Always seen at Tsuen Wan Rd, they cross 2 lanes once they can cut the lanes no matter what cars come from Tuen Mun Rd.
238X 發表於 2006-3-13 00:29 | 顯示全部樓層
又難聽 D,咪又係 D 病態乘客 buy 先至搞到咁囉。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3N105 發表於 2006-3-13 02:36 | 顯示全部樓層

唉, 有時都係唔夠佢地黎,

佢地坐又坐得高d, cut線緊係可以亂黎啦, 我出親旺角太子都驚比人隊...
GK9398 發表於 2006-3-13 10:02 | 顯示全部樓層
我有次在漆咸道南,行慢線過左寶勒巷,有個由
慢線伸延開變兩線的(慢線分為只可轉左及直行)
我依靠線走向靠右直行的線,突然有部綠小衝埋
來,並在我前面封住我,並檸轉頭嫌我CUT過去,
大佬,果條都係慢線來的,你CUT我都算啦,仲
要好似我CUT佢我唔著咁!
6008-JU1220 發表於 2006-3-13 10:47 | 顯示全部樓層
算啦...d小巴佬就算佢地炒鑊金..
都唔識驚架啦.....
渣車好似渣賽車咁....
下下都地板油去....
響太子道東我都見佢地閒閒地都九十幾公里直飛旺角一帶
Bridgestone Potenza RE55S
CZ_6686 發表於 2006-3-13 11:46 | 顯示全部樓層

有時真係好怕D紅頂
好似我番屋企例必遇到紅頂,
佢真係可以夠膽死突然間打死火燈停車
心血少D反應慢D都賴野
有次坐70番屋企,個巴士司機同D紅頂佬都係同一類人
埋站果陣又係急停,搞到架紅頂停到響哂胎
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin