hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 渣呢架巴士唔易架
開啟左側

渣呢架巴士唔易架

petcity 發表於 2013-2-20 17:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

volvo_chan 發表於 2013-2-20 23:03 | 顯示全部樓層
petcity兄應該再接再勵,一次唔得考兩次,兩次唔得考三次,不要放棄!

我上年也是開沙駕5號仔(MW8437)1 take pass,其實我完全唔覺得呢部日柴難開,
易入波,太又唔算重,相比部平治Atego學神車,呢部野真是好好渣!

呢部巴士得7米長,如果有朝一日路試合格後落場渣大型車才是真正挑戰的開始,
記得有次小弟特登開公司d十二米MAN貨車去兜風,行經大潭道/赤柱峽道/淺水灣道/司徒拔道,
原來同想像中差好遠,特別行大潭道,開一部十二米大貨車行原來咁危險,偷位偷到盡又要顧對頭車,
油門/brake/扭太又要夾得好,雖然最後平安行完出到司徒拔道,但真係好牙煙,
不過赤柱峽道/淺水灣道行十二米大貨車就無太大問題,只驚對頭車撞到副大倒後鏡。
之後又試過開架14.5m拖頭行司徒拔道>淺水灣道>佳美道>赤柱峽道>淺水灣道>香島道,
又發現開14.5m拖頭同開一架12m大貨車沒有太大分別,只是要兼顧埋個12m拖架。

開大型車,不論貨車定巴士,最緊要出街要比開私家車更多望鏡留意車四周,
兼顧事物更多,一眼關七,如果用開渣私家車思維渣大型車,衰梗!
至于你信不信,我反正信了
slashkennedy 發表於 2013-2-20 23:47 | 顯示全部樓層
時下巴士迷成日會以為揸巴士好似揸架加加加大貨van咁,
只覺得攞軚唔同,但係路面嘅野話唔埋,揸巴士除咗自己揸得好,
仲要有「預期」,對其他車要有介心,有少少陰謀論咁,
但都係為咗所有野安全,尤其係乘客,你有好大責任要安全將佢地送到目的地,
如果佢地喺車廂有咩事,作為車長都有一定責任,所以見唔妥就要出聲提佢地,
提咗之後有客有事但有其他人證明你提咗人就冇事,費時搞到自己

最重要係請樓主再努力,我地支持你
真正辛苦嘅工作係要忍耐
金剛 發表於 2013-2-21 00:35 | 顯示全部樓層

有時自己識渣巴士  某程度上都易D 影  自己會大約估到個司機點走法

MG9003 發表於 2013-2-21 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2013-2-20 17:21 發表
第二次考都係肥,證明自己而家唔適合渣巴士

不過唔親身渣過呢D車,你係好難想像渣一架載客車係點
當有時聽到行家影相話其他車司機渣成點,唔識渣車,搞到
佢影唔到相,換個角度你係位司機,你,真係咁容易去應付
路面上每一個細節 ...

我都有渣過 , 不過係元朗分校果架 MT2620 , 都係一次搞掂

師兄加油 , 再接再勵 , 當拎多次經驗啦
好多時考牌 都要配合 天時地利人和
祝成功
cx701 發表於 2013-2-22 15:35 | 顯示全部樓層
我星期一荃灣pass ,話你咩唔得?
JP9513 發表於 2013-2-23 08:38 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

你跟呢個師傅考車呀???很好人的呢個師傅
cx701 發表於 2013-2-23 10:10 | 顯示全部樓層
教得幾好,真正巴士,好玩過5.5
HE7921 發表於 2013-2-24 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 cx701 於 2013-2-22 15:35 發表
我星期一荃灣pass ,話你咩唔得?

你係咪下午考的?
期待香港出現載161人的E500 MMC
cx701 發表於 2013-2-24 16:18 | 顯示全部樓層

是,第二轉,1445 你考重型?