hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) (舊相) 強悍屯公康都
開啟左側

(舊相) 強悍屯公康都

JC2943 發表於 2013-2-22 00:41 | 顯示全部樓層

EH2968呢部車本身真係唔係弱,重點係個司機真係碌到爆炸,根本係佢唔肯踩,
2002年三波時我都有坐過好多次,但我真係無一次會係行67M坐佢*(反正一定係壞感受)
記得2002年有行特見行58P,頂閘都做到全程三波,六點九返屯門十四分鐘左右走哂成條屯公,毫不腳軟!當然,只要佢一行67M,就一定係賊車中伏........

但EG6915,上斜得最差時只會得一波,極速65都唔知有冇,就算幾努力踩盡都係無眼睇!只因台康偈係上水廠炒車時已經轉左LT10,不過係比平時弱雞得多.......

JC2943 發表於 2013-2-22 00:46 | 顯示全部樓層
當年有部ED4333,我就覺得同部坦克差不多,踩極都係七十咁上下,無LTA10果兩部上山咁好力水,但59A既司機又真係比67M正常好多,好肯踩,坐感亦良好呢
GA6072 發表於 2013-2-22 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2013-2-22 00:18 發表
67M係一條飛車同碌車都非常極端的線, FU7371, EH2736, FP7359甚至直角廠部FW2096都係好飛的車。
不過碌車嘛, 當年JV2129再加呢兩部康都嗰種慢, 真係包你永世難忘。…

呢部野掛70,試過比一個癲佬舞到唔知係快過270A定同270A時間打和
當然呢部野極速唔止七八十
HB00610 發表於 2013-2-22 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 JC2943 於 2013-2-22 00:41 發表
但EG6915,上斜得最差時只會得一波,極速65都唔知有冇,就算幾努力踩盡都係無眼睇!只因台康偈係上水廠炒車時已經轉左LT10,不過係比平時弱雞得多.......

EH2968搭過一次朝早行67M, 反而算係過得去, 唔係極快, 但起碼算係正正常常
係夜更問題嚴重好多倍, 全屯門最慢熱狗, 頭五架一定有佢同EG6915份。

EG6915上斜嘛, 請放心, 三條大斜係一定會落番一波, 無記錯的話, 小欖路口黃金海岸上段暗斜, 呢架垃圾都係一波解決。
不過我睇過架車著過一次咪錶紅燈, 兩秒咁大把。

反而當年架吉都EF8576, 上浪翠園大斜有二波之餘更加可以蝦下黃柱AD。

另外當年架老虎FT9910都係賊車來, 碌到後車吉蘭EC1733過又有, 坐滿上麗城大斜俾58M頂閘吉都一野過又有。
不過係大直路都會發下神經, 一野踩到上80…幾秒。

未致於去到呢兩架康都下下一轉屯公10架巴士爬頭當食生菜咁離譜。
HB00610 發表於 2013-2-22 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JC2943 於 2013-2-22 00:46 發表
當年有部ED4333,我就覺得同部坦克差不多,踩極都係七十咁上下,無LTA10果兩部上山咁好力水,但59A既司機又真係比67M正常好多,好肯踩,坐感亦良好呢

其實67M飛車嗰幾個, 手車絕對唔差過當年開9大鬼的59M, 半年59M九大鬼幾狼死, 我諗唔駛點講。
有次搭架老虎落掃管笏斜推住架DY2773落再在半路, 一野抽頭過佢。

當年我朋友話搭59M架DY4190飛過百兼怒爬一條屯公15架巴士, 不過FU7371的試過個人紀錄係16。
另外, 有次搭直角廠特見AL FD8900返屯門, 一上屯公就爬DY2576, 再同佢後車EH2688由深井鬥到返屯門…

就算兩架AP, 表現都係整體AP中, 比較好的兩架。

反而架GL4039, 表現就唔多開胃。

____________________________________________________________________________________________________________________

59A當年其實係普普通通,  全冷前好少少, 全冷後搭親有一半機會都係俾人爬到傻,。
表現唔錯係GG9302, GR9491, GJ5727(不過而家換左咩車就唔知了)
我記得其中一個蕭生手車真係幾得, 又係搵番少少當年過山飛龍的感覺, 上斜時。

另外當年59A兩架ED兄弟, ED4264同ED4333, ED4264其實都唔錯。

homanho 發表於 2013-2-22 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2013-2-21 19:40 發表
沙廠有期專食臨退既吉偈車 D車感覺好殘 eg DN806 K > S

唔只
吉偈車,相中的EH2968都係放左黎沙田廠

不過部部都1-3星期內就打X
沙田廠當年有鋪癮,到期前2-3個月就打X;
搞到我好多沙田廠死果批車都影唔到特別係DK-DN牌+03年退果批E牌MCW.

JJ 6360 ATS17
ME19andG316 發表於 2013-2-22 16:23 | 顯示全部樓層

好懷念果時屯公坐熱狗牛河既日子,
有次坐67m 康都, 起荃灣上屯公時比前車貨車阻住, 比架3ad爬頭,
坐我前排既小朋友同佢爸爸說:" 爸爸, 我地比人爬頭啊 ! "
佢爸爸就話:" 我地架熱狗,  一陣一定過返佢啦 ! "
結果, 等路面暢通d, 我地架康都一野抽頭怒過返架3ad,
eu5472_s3bl404 發表於 2013-2-22 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2013-2-22 00:18 發表
呢架車? 63M時就正, 呢點我都認。

67M當年掛三架康都, 得一架EH4312係似樣的(不過試過有次返屯門上深井條長斜俾66M架EH9302架苗甫蘭高速爬頭…)
同埋康都行市區起起停停係死穴, 強如EH4312, 屯公再快, 入到屯門都俾 ...

其實架EH2968唔差的, 67M熱狗last day EH2968行FU7371字軌,

全程逢車過車, 架車唔去應該係卡佬問題
HE7921 發表於 2013-2-22 19:36 | 顯示全部樓層
屯公最快既熱狗唔係城記19咩?
期待香港出現載161人的E500 MMC
s3m178 發表於 2013-2-22 23:21 | 顯示全部樓層

離一離題

講起屯公比巴士爬頭, 我真係不得不提 FW 614 呢架極級垃圾,
試過搭中 FW 614 行 60X 入屯門, 由荃景圍上斜到安定落斜,
足足比廿三部巴士爬頭, 其中兩架係60X, 畢生難忘!!

完完全全粉碎老虎蘭起我心中係勁車嘅觀念......