hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 各大大學鬼故及傳聞
開啟左側

各大大學鬼故及傳聞

letchan 發表於 2005-1-7 20:37 | 顯示全部樓層

[ref=53111]S3BL103[/ref]  在 2005-1-7 18:45 發表:

數年前我家姐入住新亞書院志文樓(後來先搬去紫霞樓),
佢就住響好似係 2 樓 (要行樓梯的),都聽過111室的怪事,
同你講的一模一樣,據講又係有學生電死左....#:-X#:-X

同埋我都去過志文樓的樓梯,的確好陰暗,特別 ...

多年前我住過志文一個寒暑。我既感覺並不太差。
可能是因為紫霞樓未起的關係。
當年志文係幾好陽光,而且感覺十分寬廣。
與現在迫迫夾夾的感覺大不同。

當年我住117,師兄都有提過111的事。不過我個板本就
話係個EEE學生,因為感情問題,自行了斷。同房仲伴屍一晚才
發覺。事後似話將所有房都重新編號,
所以邊間先係真正兇屋111,已經不能考證。
不過師兄姐們話門口有紅磚的就係真正111。
紅磚應該係在tutor房那邊的。

我當年的志文樓沒有太強的hall spirit,所以亦沒有大肆宣染的
111的事。當年志文未裝冷氣,同學們都習慣門戶大開直至夜深,
大家都沒有因呢件事而避忌......
da54 發表於 2005-1-7 21:31 | 顯示全部樓層
[ref=52994]3ASV196[/ref]  在 2005-1-7 16:31 發表:

黃克競升降機咪得G. 4. 5 樓停O既,
有人就話試過部升降機係4樓半停左,
仲打開門...見到磚牆, 有個死字...

HAHA 好誇張呵?

不過D機真係有DD恐怖...壞壞地..有時
按制又無反應, 又成日4, 5 樓D燈一齊著. ...

黃克競升降機出名唔掂.....
我有次係 O Camp 前某晚帶下莊見識下黃克競三樓凸字...
(坐 G-8/F 果兩部細升降機,出 3/F 後轉右去女廁條路左邊塊牆)

點知部衰升降機落到 3/F 唔開門..... 按其他掣都無反應,
搞到我下莊驚上加驚,連我唔信呢味野既都嚇親.....
後尾過左十秒左右部升降機又自己上返 4/F 開門.....
真係......................

另外 St. John 都有鬼故....
至於你們信不信?反正我信了
gordonckchan 發表於 2005-1-7 23:38 | 顯示全部樓層
講中大鬼故一定會講到「辮子路」(十個中大學生七個會知)
大約係講一個(偷渡?)黎香港既女子,俾火車夾住條辮
架火車黎香港,去到大學就chok死左....
之後就話有人響辮子路見到有個無面部器官同埋披頭散髮既女子....

那條辮子路便是火車站旁眾志堂後面的一條小路
GC
komodo 發表於 2005-1-7 23:52 | 顯示全部樓層

[ref=53411]gordonckchan[/ref]  在 2005-1-7 11:38 PM 發表:

講中大鬼故一定會講到「辮子路」(十個中大學生七個會知)
大約係講一個(偷渡?)黎香港既女子,俾火車夾住條辮
架火車黎香港,去到大學就chok死左....
之後就話有人響辮子路見到有個無面部器官同埋披頭散髮既女子 ...

我聽的版本話係頭前頭後各一條辮,即係兩條辮。
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-1-8 00:45 | 顯示全部樓層
[ref=53255]da54[/ref]  在 2005-1-7 09:31 PM 發表:

黃克競升降機出名唔掂.....
我有次係 O Camp 前某晚帶下莊見識下黃克競三樓凸字...
(坐 G-8/F 果兩部細升降機,出 3/F 後轉右去女廁條路左邊塊牆)

點知部衰升降機落到 3/F 唔開門..... 按其他掣都無反應,
...

另外 St. John 都有鬼故....

其實hku d升降機好多都一般...haha

另外原來日期凸字係黃克競三樓? ...

我記得有個hall(唔記得邊個), 話有學生殺左人,
仲拖人出去...搞到成走廊都係血, d血抹唔到,
所以那一層的走廊地下就是紅色....
不過這我唔太記得詳細...

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-1-8 at 00:46 ]
3ASV196.KE7270
S3BL103 發表於 2005-1-8 00:56 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2005-1-8 21:16 | 顯示全部樓層

[ref=53483]3ASV196[/ref]  在 2005-1-8 00:45 發表:
我記得有個hall(唔記得邊個), 話有學生殺左人,
仲拖人出去...搞到成走廊都係血, d血抹唔到,
所以那一層的走廊地下就是紅色....
...

我只係聽過 Knowles 外牆因為有人跳落 Knowles 橋斷頭,
同樣染上了洗唔甩的血,而改髹紅色....

從相片得知,Knowles 以前係白色牆.....

我又醒起時光隧道的「禁忌」,以及創新科技大樓
的傳聞.... 陸佑堂亦俾人話以前係日軍行刑之地,所以
陰氣好重...
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-1-8 21:31 | 顯示全部樓層
[ref=54071]da54[/ref]  在 2005-1-8 09:16 PM 發表:

我只係聽過 Knowles 外牆因為有人跳落 Knowles 橋斷頭,
同樣染上了洗唔甩的血,而改髹紅色....

YES...我的department /studio就係 knowles 5 樓. 即Knowles
橋接駁那一層...有次留夜左...10點幾...我都唔敢行Knowles 橋...
因為真係幾恐怖咁....雖然正如我之前講, 跳樓係假..

日頭我就行過...haha

另外knowles 特別係層層的內部間格都唔同...唔熟好易
唔識行....係真的...有人亦話咁設計係用作困住d"野"...
da54 發表於 2005-1-8 22:03 | 顯示全部樓層
[ref=54094]3ASV196[/ref]  在 2005-1-8 21:31 發表:

YES...我的department /studio就係 knowles 5 樓. 即Knowles
橋接駁那一層...有次留夜左...10點幾...我都唔敢行Knowles 橋...
因為真係幾恐怖咁....雖然正如我之前講, 跳樓係假..

噢~ Survey 人.... 失敬失敬....
我試過 O camp 果排凌晨兩三點仲見到有人係 Knowles 橋玩...
真係好勇..... 好多女仔夜晚行中山階,連望下 knowles 橋都唔敢呀~
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-1-8 22:58 | 顯示全部樓層

[ref=54134]da54[/ref]  在 2005-1-8 10:03 PM 發表:

噢~ Survey 人.... 失敬失敬....
我試過 O camp 果排凌晨兩三點仲見到有人係 Knowles 橋玩...
真係好勇..... 好多女仔夜晚行中山階,連望下 knowles 橋都唔敢呀~

勁WOR..一睇位置就知..AHHA
我都唔知其他DEPARTMENT D 位置

OCAMP 就無法.....AHHA, 可能被迫...
不過無事O既...而且又無做過虧心事,
通常呢D野只是聽聽下驚驚地咁解,
我仲有幾年對住..HAHA