hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 各大大學鬼故及傳聞
開啟左側

各大大學鬼故及傳聞

da54 發表於 2005-1-8 23:15 | 顯示全部樓層

[ref=54208]3ASV196[/ref]  在 2005-1-8 22:58 發表:

勁WOR..一睇位置就知..AHHA
我都唔知其他DEPARTMENT D 位置

OCAMP 就無法.....AHHA, 可能被迫...
不過無事O既...而且又無做過虧心事,
通常呢D野只是聽聽下驚驚地咁解,
我仲有幾年對住..HAHA

識得位置都只係因為上莊果陣工作需要而知....
同埋有 friend 讀 surveying 嘛...

我果次見到得四五個人... 唔似 O Camp game...
我直覺係 d 人自己衝上去玩~
如果真係 O camp game... 俾人 port 都似~
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-1-8 23:31 | 顯示全部樓層
[ref=54240]da54[/ref]  在 2005-1-8 11:15 PM 發表:

識得位置都只係因為上莊果陣工作需要而知....
同埋有 friend 讀 surveying 嘛...

我果次見到得四五個人... 唔似 O Camp game...
我直覺係 d 人自己衝上去玩~
如果真係 O camp game... 俾人 port 都似~

icic...自己衝上去玩...好似真係有d無聊
可能其他板友未必清楚我地講乜..post post 相

右邊就係 knowles building, 中間的就係出名的橋
3ASV196.KE7270
OtisLeung 發表於 2005-1-8 23:53 | 顯示全部樓層
[ref=53255]da54[/ref]  在 7-1-2005 09:31 PM 發表:

黃克競升降機出名唔掂.....
我有次係 O Camp 前某晚帶下莊見識下黃克競三樓凸字...
(坐 G-8/F 果兩部細升降機,出 3/F 後轉右去女廁條路左邊塊牆)

點知部衰升降機落到 3/F 唔開門..... 按其他掣都無反應,
...

小弟覺得, 只是升降機本身的問題,
可能是老化, 使用量又高
而且那是不先進的A/C2機款,
有點故障也不出奇吧
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
da54 發表於 2005-1-9 15:45 | 顯示全部樓層

[ref=54306]OtisLeung[/ref]  在 2005-1-8 23:53 發表:

小弟覺得, 只是升降機本身的問題,
可能是老化, 使用量又高
而且那是不先進的A/C2機款,
有點故障也不出奇吧

哈哈,小弟都唔信果 d 野.... 當然覺得係升降機問題啦。
不過如果係膽小 d 既人都已經嚇餐懵....
至於你們信不信?反正我信了
OtisLeung 發表於 2005-1-9 22:06 | 顯示全部樓層
[ref=54786]da54[/ref]  在 9-1-2005 03:45 PM 發表:

哈哈,小弟都唔信果 d 野.... 當然覺得係升降機問題啦。
不過如果係膽小 d 既人都已經嚇餐懵....

可能小弟係"電梯界"的人,
所以對於升降機鬧鬼的傳聞,
都可以解釋都是升降機本身的問題

假如因升降機出了毛病,
就以為係鬧鬼的話,
全香港眾多並非由原廠公司維修的升降機都係鬧鬼的啦!#

例如搭"魔中之魔"雜廠"無力"(76001)維修的升降機,
簡直就真係搵命搏!

回正題,
小弟學校(中大)圖書館(本部最大那間)門前的"四不像"雕塑,
據聞是十分邪門的,
觸碰過或從其底下穿過,
就會惡運連連, 例如不能畢業,  生大病, 甚至會丟掉性命

據說曾有學生不信邪, 在行過畢業禮, 領取畢業證書後,
故意從四不像底下穿過,
怎知就遇上交通意外被車死!

另外, 該四不像亦令圖書館職員工作不順, 常常生病等等!
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-1-10 00:29 | 顯示全部樓層
[ref=55105]OtisLeung[/ref]  在 2005-1-9 10:06 PM 發表:
回正題,
小弟學校(中大)圖書館(本部最大那間)門前的"四不像"雕塑,
據聞是十分邪門的,
觸碰過或從其底下穿過,

故意從四不像底下穿過,

...

其實有時寧可信其有...唔搞四不像又不會有問題,
又唔係一定要搞...所以最好就真係唔好理了...無論
信唔信邪都好....
3ASV196.KE7270
S3BL103 發表於 2005-1-10 12:13 | 顯示全部樓層

OtisLeung 發表於 2005-1-10 12:14 | 顯示全部樓層
[ref=55366]3ASV196[/ref]  在 10-1-2005 12:29 AM 發表:

其實有時寧可信其有...唔搞四不像又不會有問題,
又唔係一定要搞...所以最好就真係唔好理了...無論
信唔信邪都好....

小弟一向覺得, 你唔信邪, 完全唔信鬼神之說都好,
亦沒必要去故意挑戰"它們"

冒犯, 無禮的行為, 就算對人都不應該啦!
chrisappear 發表於 2005-1-10 20:45 | 顯示全部樓層
[ref=55105]OtisLeung[/ref]  在 2005-1-9 22:06 發表:
回正題,
據聞是十分邪門的,
觸碰過或從其底下穿過,

故意從四不像底下穿過,

CityU兩尊"四不像",看來不及CU厲害,聽聞踫了最多不能畢業而已.
小弟未grad,踫一下也不敢.#:-/
DIH 發表於 2005-1-10 21:08 | 顯示全部樓層

[ref=56027]chrisappear[/ref]  在 2005-1-10 08:45 PM 發表:

CityU兩尊"四不像",看來不及CU厲害,聽聞踫了最多不能畢業而已.
小弟未grad,踫一下也不敢.#:-/

但係那個「四不像」/「烽火台」經常有遊客影相,
不知他們會否無意觸摸~
而我聽過的只有穿過底下不能畢業,成日都聽到人話grad後穿過。
那是某藝術家的雕塑,是兩個人在打架云云。
唔通exchange未聽過真係穿過就畢唔到業咩!:

細O時亦有MMW升降機,四部只有一部停2樓,2樓是停屍間之說。
而搭任何一部升降機,2樓都零舍耐,其實從外邊看,
「2樓」是相等於兩層樓的厚度,因為是山邊無法建築課室便合併作一層(個人估計)。
MMW升降機,內裡是全鏡面,運作超寧靜,一個人搭真係有點不寒而慄。#:

逸夫書院有一座樓,按「0」樓去到頂樓!:::lol:
考過IT都知我講乜。