hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 影張相啫,駛唔駛罵戰 ??
開啟左側

影張相啫,駛唔駛罵戰 ??

dicksonboy 發表於 2013-2-24 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2013-2-23 23:45 發表
家下D巴迷真係有錢得交關
動輒就DSLR+長火

利申, 唔支持企馬路影相

哂氣喇~
班所謂長鏡,企遠遠影到架車細細
影風景相咩,係就用wide angle 喇
影42A入站,企到果度行人路,隨時500鏡都唔夠喇

有人企馬路係唔岩,不過一般都係見D長鏡友為張相炒人阿媽,拆人燈箱
今次唔偷雞,咪俾人做下保長
Idiotism is idiots being idiotic
syp 發表於 2013-2-24 00:03 | 顯示全部樓層
企馬路係唔啱, 不過後面被阻長鏡人士鬧前面短鏡人士, 係嫌阻佢定係怪責佢企馬路?

假如調返轉, 有一次係短鏡人士企馬路冇阻後面長鏡人士, 反而企「非馬路」有可能阻後面長鏡人士, 會有可能有長鏡人士會寧願短鏡人士阻住自己都叫他企返去安全位置嗎?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FS1819 + 1 Bingo.

查看全部評分

下一站係西營盤
 樓主| LF5502 發表於 2013-2-24 00:07 | 顯示全部樓層
唔駛咁多假設 wo....

今次係個位人兄又企馬路,又阻住後面,
但又要鬧返後面的人...... (但其實後面的人只係叫佢上返坑)

原帖由 syp 於 2013-2-24 00:03 發表
企馬路係唔啱, 不過後面被阻長鏡人士鬧前面短鏡人士, 係嫌阻佢定係怪責佢企馬路?

假如調返轉, 有一次係短鏡人士企馬路冇阻後面長鏡人士, 反而企「非馬路」有可能阻後面長鏡人士, 會有可能有長鏡人士會寧願短鏡人士阻住自己都叫他企返去安全位置嗎?
syp 發表於 2013-2-24 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013/2/24 00:02 發表
長鏡個班,如果佢地要行前,
就已經係馬路......

係咪無去到佐敦影相 ??

你明明係話「唔用長鏡,企馬路嗎 ??!!」, 你話「唔用長鏡」喎, 「唔用長鏡」唔係即係用短啲嘅鏡咩 ? 用短鏡據你自己講唔係可以企上坑影咩 ? 而家又話「長鏡個班行前要企馬路」?? 你想講乜呀究竟 ??

況且長鏡人士位置行前少少冇月台尾可企嗎 ? 短鏡人可企月台尾, 長鏡人唔得 ?!

下一站係西營盤
happykeroro 發表於 2013-2-24 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2013-2-24 00:02 發表

哂氣喇~
班所謂長鏡,企遠遠影到架車細細
影風景相咩,係就用wide angle 喇引用
影42A入站,企到果度行人路,隨時500鏡都唔夠喇

有人企馬路係唔岩,不過一般都係見D長鏡友為張相炒人阿媽,拆人燈箱
今次唔偷雞,咪俾人做下保長 ...

其實d人明明支鏡唔夠遠
都要企得咁遠影.

或者d人係儲緊錢買超遠長炮呢..
MM2801@12A 發表於 2013-2-24 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-2-23 22:39 發表
係兩個都有錯,短鏡人士「需要企馬路嗎?」之餘,長鏡人士又「需要用長鏡嗎?」
真系奇怪啦,永遠系長鏡錯 ~

短鏡企馬路會有合理理由;長鏡企馬路會插到飛天,短鏡企行人路無事;長鏡企行人路會插到飛天
HM4090 發表於 2013-2-24 00:32 | 顯示全部樓層

其實大家出離影相,為求有相姐
有時長鏡友係做左d過份既行為,但唔代表次次都係長鏡友錯曬既!
佢企出馬路影,姐係佢可以有貨,長鏡友5洗有貨嫁,完全係自私既行為
syp 發表於 2013-2-24 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 MM2801@12A 於 2013/2/24 00:26 發表
真系奇怪啦,永遠系長鏡錯 ~

短鏡企馬路會有合理理由;長鏡企馬路會插到飛天,短鏡企行人路無事;長鏡企行人路會插到飛天。

哪一篇文提過「短鏡企馬路會有合理理由」? 好似大部份人都話個「短鏡」人不應企馬路。
下一站係西營盤
RV4139 發表於 2013-2-24 00:52 | 顯示全部樓層
短鏡有短鏡既角度,長鏡有長鏡既角度
長鏡友想要長鏡既角度就唔得
唔通長鏡友要企係短鏡既位先得?

唔係話用短鏡影巴士就唔得
但係用短鏡就冇風險咩?
大家互相配合就好,依家搞到罵戰為咩呢?
syp 發表於 2013-2-24 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 RV4139 於 2013/2/24 00:52 發表
短鏡有短鏡既角度,長鏡有長鏡既角度
長鏡友想要長鏡既角度就唔得
唔通長鏡友要企係短鏡既位先得?

唔係話用短鏡影巴士就唔得
但係用短鏡就冇風險咩?
大家互相配合就好,依家搞到罵戰為咩呢? ...

你要明白選擇長鏡和短鏡並唔係好似揀 Canon 定 Nikon 咁樣, 佢哋二者影到相嘅可能性 / 命中率 (或者影唔到相的「風險」) 係有很大分別的, 長鏡命中率往往係比短鏡低, 鏡越長, 命中率越低。

而呢個命中率一般又同技術冇關, 大部份緣於彩數, 即係幸運, 好似買六合彩咁。好彩前面冇嘢阻, 你咪影到囉, 一般並唔係因為技術高強一些。

而鏡越長, 需要中間冇嘢阻的範圍便更大, 命中率會變得很低。

如果講「配合」, 短鏡因為距離短, 所以要外在因素「配合」的需要很低。而長鏡需要的外在「配合」要很多很多。

長短鏡人要「配合」的話, 長鏡人要很大範圍成為「禁區」, 短鏡人則需要少很多, 講「互相配合」, 根本雙方「配合」程度不成比例。

講到尾, 如此長鏡, 根本在現場環鏡下命中機會低, 例如你以十幾條行車線的距離, 影移動巴士, 而非停定的巴士, 要該 exactly 數秒內這長距離之間沒有其他障礙, 這機會有多高呢 ? 你不會去衡量嗎 ? 這根本是「已知的風險」。

既然長鏡命中機會低, 你仍要去搏的話, 「食得鹹魚要抵得渴」, 衰咗請怨自己運滯, 這是自招的。

重申: 企馬路是不對的。

下一站係西營盤