hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【屯門公路轉車站】961改為161,山景-北角(銅鑼灣) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【屯門公路轉車站】961改為161,山景-北角(銅鑼灣)

lsc04d11 發表於 2013-2-26 21:31 | 顯示全部樓層

點解假日縮去天后???咁962加經轉車站便夠,如果反正都要經轉車站,整番條銅鑼灣-東區線唔好,而只往銅鑼灣?
 樓主| victorwong888 發表於 2013-2-26 22:03 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2013-2-27 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2013-2-25 22:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你星期日去下銅鑼灣看下人流啦!
迫過旺角!
161行西九龍走廊,停紅隧收費站,再沿116線去銅鑼灣,
星期一至六上下班時間去埋北角

總站在北角,

由於非繁忙時間只是去銅鑼灣,停站、用車減少,里程不會顯著增加,
所以把多出車輛加 ...
言下之意,即係建議既重點都係銅鑼灣,咁962系已經做緊屯門至銅鑼灣既服務
並無必要勞師動眾,大費周章去改961
而銅鑼灣以東,閣下亦指出,非繁未必夠客,咁只需要加強960B/960X既服務已經足夠

至於閣下話銅鑼灣多人,呢樣我唔反對
但即使整個九龍區,都未有一個區一條線可以過海齋做銅鑼灣,
我唔知閣下憑乜野認為屯門區有咁既能力可以擔養一條咁既線
至於大陸客,銅鑼灣搭任何一條紅磡線,向紅磡轉東鐵點都方便簡單快捷過去屯門轉B3

最後,煩請閣下打建議之前睇清諗清閣下想建議及所建議既係乜野,
既然只到北角,我唔知閣下點解會打到"鰂魚涌"三個字出黎
睇閣下既回文,我只係感受到呢個建議並非深思熟慮,回文亦只係為求令到自己既建議成立而令前言不對後語
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| victorwong888 發表於 2013-2-27 14:45 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2013-3-1 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2013-2-26 22:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

112、116有很多銅鑼灣特車

同時,大部分112假日晚上班次在北角-銅鑼灣只是坐上10-20乘客,
銅鑼灣就足夠把全車坐滿

即使112,116呢D可以話係紅隧缐王既路線都只能以特車形式黎開以銅鑼灣為終站既紅隧線
屯門又憑咩可以擁有一條只做銅鑼灣既紅隧線呢?

你亦都識得講,即使旺如112呢D路缐北角-銅鑼灣一段都只有10-20乘客
你又憑咩去話屯門-東區既潛在客源大到非要拎961較飛不可

而一條大家公認係紅隧其中一條大缐既112北角-銅鑼灣一段都只有10-20乘客
咁北角真可以超越中環、金鐘、尖咀、旺角,稱為香港第二中心嗎?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| victorwong888 發表於 2013-3-1 11:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
avianwind 發表於 2013-3-2 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 victorwong888 於 2013-3-1 11:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2.從深圳灣經屯門到銅鑼灣購物的乘客量不可忽視

那需不需要開多條B線清客

同過境巴爭下客呢
http://www.timessquare.com.hk/eng/access.php#coach

JASONKI 發表於 2013-3-3 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2013-3-1 11:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.晚上班次不等於日間時間乘客量
2.從深圳灣經屯門到銅鑼灣購物的乘客量不可忽視

你在前貼講,你離開香港一段時間,
對香港交通需求未能與時並進可以理解 ...

1:咁閣下有無留意過夜晚響灣仔(菲林明道巴士站)排隊等960同961GE人龍呢?而且,據我觀察,坐由天后開GE 968去灣仔轉960/961都係極少,由此證明改961根本無必要.還有的是:雖然我唔係經常要出入屯門,但係我清楚,一直以來的961都唔係獨立而重要GE路線,而係一條可以大大減輕960負荷GE路線......

2從深圳灣經屯門到銅鑼灣購物的乘客量不可忽視)??!!咁睇黎閣下要留意下時代廣場GE環島站頭GE人流量喇.....