hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 城巴租賃服務係咪禁行西隧及欖隧(來往金鐘) ...
開啟左側

城巴租賃服務係咪禁行西隧及欖隧(來往金鐘)

GCx468 發表於 2013-2-25 23:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

參考番2012 晴報專車載你去書展,Youtube有網民拍既行車片段,可見來回均行紅隧以及途經屯門市中心
但係來回都遇到擠塞,都係塞D例牌既塞車位!

小弟間學校將會o係3月9號或23號(六) (或兩日都租) 租雙層巴士for參觀濕地公園。
租雙層巴士仲唔係好多機會幫襯城巴非專利?
出發:金鐘@早上8點  濕地公園回程:1點到3點之間
金鐘<>濕地公園 呢程 同晴報專車 (嘉湖銀座<>會展) 個起訖點真係好相近播!

城巴非專利部有無規定"禁行西隧及欖隧"??
今日紅隧/西隧既隧道費差額已經去到$115,行西隧+欖隧既話仲有無可能會更加經濟?
GD1570 發表於 2013-2-25 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2013-2-25 23:13 發表
參考番2012 晴報專車載你去書展,Youtube有網民拍既行車片段,可見來回均行紅隧以及途經屯門市中心
但係來回都遇到擠塞,都係塞D例牌既塞車位!

小弟間學校將會o係3月9號或23號(六) (或兩日都租) 租雙層巴士for參觀濕地公園。
租雙層巴士仲唔係好多機會幫襯城巴非專利?
出發:金鐘@早上8點  濕地公園回程:1點到3點之間
金鐘<>濕地公園 呢程 同晴報專車 (嘉湖銀座<>會展) 個起訖點真係好相近播!

城巴非專利部有無規定"禁行西隧及欖隧"??
今日紅隧/西隧既隧道費差額已經去到$115,行西隧+欖隧既話仲有無可能會更加經濟?

通常租車,所有隧道費及停車費用都係由租用人/公司負責
租車費係唔包的...
咁已經可以解釋到點解唔行西隧同大隧

你係學校租,照計就多數都係紅隧同經屯門居多...
時間上未必唔係差好遠,但費用就差得太遠了...
你有你可愛,我有我好笑。
2A_DL13 發表於 2013-2-26 08:35 | 顯示全部樓層
非也,點對點租車一定包埋隧道費,只不過係如果
指明要行某些隧道要俾差價‧
Your global lifestyle partner..
053h4 發表於 2013-2-26 16:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DGCNYO 發表於 2013-2-26 20:18 | 顯示全部樓層
你俾錢,咪有快路囉
 樓主| GCx468 發表於 2013-2-28 23:33 | 顯示全部樓層
學校已經決定左轉book旅遊巴,9號同23號均8點幾出發。

但係 金鐘<>濕地公園 呢兩程,仍然涉及行唔行高收費道路既抉擇!

唔係淨係比唔比得起錢咁簡單,更加要取決於BOOK車時,兩方係點樣溝通? "知識"同"主動性" 電話之間兩方又有冇呢?

1) 旅遊巴公司會否開口問客戶願唔願意選擇行貴價道路
2) 能否講得到會慳到幾多時間,(要考慮埋屯公道路工程+意外更頻生)
3) 旅遊巴公司態度係點?有幾積極地遊說客戶選行快路?
4) 能否展示得到選行貴路之後,公司唔會額外再收服務費(只收與最便宜路費之差價)。
(假設 選行西+大欖:(90+115)X2=$410) 如果公司係要收$450咁就擺明掠水啦!
5) 我學校打電話book o個個識唔識路?知唔知車程上有分別?

過往幾次呢間學校book車都用"冠忠"!相信學校會著重時間多過(幾百蚊?)既差額!學費已包是次租車費用。

我個人傾向來回行紅隧+大隧。入天水圍:去到駿發花園應該靠左經翺翔道連翔道...長青隧道...欖隧...洪天路(跟969)...直行去濕地公園
返金鐘:濕地公園路--天慈路--朗天路--3號幹線--油柑頭--5號幹線--紅隧
DGCNYO 發表於 2013-3-1 22:57 | 顯示全部樓層

樓上講咁多,又咪錢問題,正常學校租車都係講錢,最低價錢自然用低低路線,除非路費係額外報價or獨立數就會通報

金鐘一定行西隧快,爆住speed直沖汀九紅隧係無可能,但個價錢都最貴,而大隧可以避屯公整路

但我覺得覺得黎個時段入新界行屯公無不可,風景一流全海境到屯門,時間亦只係用多D(大隧賺的時間不時紅隧同西隧的對比差距多,而油錢加人工其實屯公一定平),以香港島學子去睇睇大西北風光也無不可....

我相信大多公司要求行貴路,都係要你補錢囉...冠忠其實都未必快,不過大公司,有部份地區好難搵車做佢就無問題,有事出現冠忠替車都奇快

1 3 4 5都唔洗諗,無人咁得閒,當你問就會報,行快路又無賺,包車錢一樣咁多,識唔識都無分別

我覺得無你咁麻煩,包車都係包鐘咁包,唔洗打仗戰鬥格喎
LD9156 發表於 2013-3-15 21:58 | 顯示全部樓層
兩年前我學校租左三架雙層城巴由沙田校園去濕地公園,去程經城隧,屯門公路,屯門市中心再落天水圍,回程就經上水,粉嶺,吐露港公路入沙田。照睇就應該係避昂貴既隧道費而兜路啦。。。