hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 請教: Biz Netvigator 接駁router 之方法
開啟左側

請教: Biz Netvigator 接駁router 之方法

kachun28 發表於 2006-3-13 17:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想請教各位,Biz Netvigator其實可唔可以駁router 供兩部電腦同時上網既呢?

我既情況係咁既。一部 desktop 行Windows ME,連左部 Linksys WTR 54G 既 router,
一部 laptop 行Windows XP home。按照我之前係屋企裝 router既經驗同正常既安裝方法,
駁好之後入去router 做番D 設定就應該可以兩部同時上網架啦。

但係唔知點解係公司呢個情況會咁奇怪, laptop 收到router 發出既signal 但係上唔到網。
desktop 都係上唔到。之後將 D線插既port 轉過晒,desktop 用番網上行俾既程式上網,
dial up 左之後上到,laptop 上唔到; 之後disconnect desktop,用laptop dial up又上到。
即係兩部機唔可以同一時間上網。

但係我上網睇過人地講過 @work 係可以駁router 上網架,點解我會唔得既呢?
煩請高人指點。
tomchen 發表於 2006-3-13 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2006-3-13 17:38 發表
想請教各位,Biz Netvigator其實可唔可以駁router 供兩部電腦同時上網既呢?

我既情況係咁既。一部 desktop 行Windows ME,連左部 Linksys WTR 54G 既 router,
一部 laptop 行Windows XP home。按照我之前係屋 ...

你駁 router 後有冇試過 ping 出街?
又,你 router 入面 set o既 DNS server 係咪網上行 for biz o個組?
即 210.87.250.13, 210.87.253.1
 樓主| kachun28 發表於 2006-3-14 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2006-3-13 21:53 發表

你駁 router 後有冇試過 ping 出街?
又,你 router 入面 set o既 DNS server 係咪網上行 for biz o個組?
即 210.87.250.13, 210.87.253.1

係喎,唔記得試下ping......
咁我想問下,係咪一定要 set 果組DNS架? 因為我屋企果個係唔使set 既~~
tomchen 發表於 2006-3-14 02:23 | 顯示全部樓層

原帖由 kachun28 於 2006-3-14 01:06 發表

係喎,唔記得試下ping......
咁我想問下,係咪一定要 set 果組DNS洵飢瓻峊曭G個係唔使set 既~~

er
因為唔知你用o個隻 router 識唔識 get dns 後再派,如果你上唔到先試下自己 set fix 死 router dns。
CZ_6686 發表於 2006-3-14 09:24 | 顯示全部樓層
商業網上爬同普通網上行無分別
一裝就用到
你會唔會裝左隻新Router未Reset機?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
ricky 發表於 2006-3-14 10:56 | 顯示全部樓層
Router 應該本身有儲存PPPoE username 同 password 的功能。
另外,公司網絡多數不是用PPPoE原理上網,而是用DHCP上網,咁router setting 就要改。
前荃葵青區居民
tomchen 發表於 2006-3-14 15:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky 於 2006-3-14 10:56 發表
Router 應該本身有儲存PPPoE username 同 password 的功能。
另外,公司網絡多數不是用PPPoE原理上網,而是用DHCP上網,咁router setting 就要改。

照樓主o既文應該係 Biz PPPoE Plan 黎,有 D Biz o既 Plan 包 fix ip ,咁就要係 router 入面 set 定了。
 樓主| kachun28 發表於 2006-3-15 00:24 | 顯示全部樓層
我曾經係個rounter 控制台果度入左我上網既名同password, rounter 係connect 度個A/C既。
同埋我個 router 係detect 度個 DNS架,不過連左線之後係desktop 同 laptop 都上唔到網囉
我果個唔係fix ip 黎架

tomchen 發表於 2006-3-15 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2006-3-15 00:24 發表
我曾經係個rounter 控制台果度入左我上網既名同password, rounter 係connect 度個A/C既。
同埋我個 router 係detect 度個 DNS架,不過連左線之後係desktop 同 laptop 都上唔到網囉
我果個唔係fix ip 黎架

你有冇試下 ping 或 traceroute log 睇下?
ping ims 隻 dns 有冇正確 reply?
ping 到就即係出到街,跟住再 check dns 有冇事,
例如 nslookup netvigator.com 可唔可以正確 resolve 到 ip 出黎...