hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 發瘟雞(中巴504之歌 - by GAKEI)
開啟左側

發瘟雞(中巴504之歌 - by GAKEI)

ma2 發表於 2013-3-7 09:22 | 顯示全部樓層

當年傳聞中記係想自家引入一款另類智能咭收費系統
都唔用八仔。。同埋有傳中記買個最後14架va係想開
灣仔去屯門(兆康)西隧線。。
da54 發表於 2013-3-7 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2013-3-7 09:22 發表
當年傳聞中記係想自家引入一款另類智能咭收費系統
都唔用八仔。。同埋有傳中記買個最後14架va係想開
灣仔去屯門(兆康)西隧線。。

當年有傳過中巴同匯豐研究過用 Mondex 的.... (當時有少量小巴都有用)
至於你們信不信?反正我信了
FS1819 發表於 2013-3-7 20:27 | 顯示全部樓層
樓主你唱唔到呢個key就好心flat幾度啦
Edit: C-Sharp -> G http://www.youtube.com/watch?v=6afAk-xffgY

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Crotone + 1 好教材

查看全部評分

Ecnerwal 發表於 2013-3-7 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2013-3-7 09:07 發表

講開又講, 我只係見過憲報有登504, 537用熱狗時分別收40,37價
但係真係未見過590可以用熱狗/590熱狗價的憲報

當年我住海怡,朝朝要搭590出金鐘,
590間中會用熱狗替,
我搭過雞、珍寶、ML、最跨o個次係LX,
好記得有一次來咗架熱狗寫住收$5.4
跟住有客嘈話冇冷氣都收要咁貴
但係個車長都唔知要收幾錢,
最終個車長叫d客俾半價,
即係位位$2.7
到後尾係巴士站先有寫返熱狗價
好似係$3.X
king 發表於 2013-3-8 19:02 | 顯示全部樓層
豪華線派LX眞係有啲玩嘢喎。
superay 發表於 2013-3-9 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ME19andG316 於 2013-3-7 12:38 AM 發表
其實當時中巴空調車源甘緊張, 更換車隊速度仲係維持每年二十至三十部, 可見中巴當時真係無心戀戰,

反之當年城巴自坡柴及二手熱狗退役後, 起無需更新舊車下, 每年淨開新線都入多幾十部,
可見當年除左巴士迷 ...

曾經聽聞過,中巴壞車率低,除了維修質素好之外,用車亦唔會用到盡
有無版友可以證實呢點?

若果真係唔太盡去用車,今時今日應該唔太適合了,廢氣排放標準問題,加上好多人只想坐到新車。
miklcct 發表於 2013-3-12 19:36 | 顯示全部樓層

DT716@71A 發表於 2013-3-13 05:02 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

入紙時態度猶豫 呢個係事實 88 條路線打從公佈從新競投一刻
即連中巴在內呢個現有經營者都需要從新出過一份標書去保住盤生意

中巴嘅態度已明顯不如對消息熱衷嘅外界積極 咁反映d 乜野呢 請問

傳言 小道消息 抑或客觀觀感呢?
No abolishment. No Art.23
DT716@71A 發表於 2013-3-13 05:03 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

590 號係有特別班次指明 有非空調巴士做早晨支援往中環
以彌補590 嘅龐大客量同時面對嘅車源緊張,咁等於俾佢早上冷熱混合

公佈嘅已知班次:0715
只係504 真係非常離譜 完全唔派 唔似得九巴 指明冷就冷 夠車先開 唔會夾硬開線或去馬 唔夠冷馬而發生「墮馬」 老九會講明公佈清楚

1993.11.05 由於大埔區的271 全日行走,當時用以支援271 上下午繁忙時間及假日服務的72X 全部冷馬一律派往271, 72X 從該日起不設空調服務,全線收回熱狗正價

1994.05.16 89D 提升至繁忙時間來回程服務,需要調派更多巴士,繼而,89D 取消全空調安排,改為冷熱混合

1998.05.26 大欖隧道通車,使元朗及天水圍的地鐵接駁及往九龍市區之相應巴士服務不再需要經由洪水橋、虎地往荃灣及九龍市區,九巴開辦63M 及63X 作為填補,由於欖隧通車同期所有巴士路線均全線空調化,同時使填補服務沒有足夠的空調巴士可供調派,故此63M 與63X 均為冷熱混合路線
也同時成為非復辦路線外,最後兩條開辦時仍有提供非空調巴士服務的全日路線

以上三個新界市區路線例子說明,在擴充皇牌及重點的豪華巴士服務時,必需小心平衡公司內部的供求,如果因管理失效導致供不應求,則後果可大可小
雖然,九巴以上三例中,僅得98 年一例是曝露在競爭對手之下(全空調化的公共小巴在洪水橋、虎地作業);但其清晰的訊息發佈及與乘客之間當時的緊密溝通(雖然,公眾仍然時有對其路線網絡不滿及批評,但九巴一直有留意市況與進行調停,例如98 年例子中,一個月內進行調整,九巴重辦68 與68A 作為疏導路線),使之沒有空間被批評與擊倒,例如冷熱混合的部署得宜(中巴也有類似的路線,為何避而不用,使放棄市場的形象深入民心呢?e.g. 23/38 等,卻弄成 504 轉熱vs. CTB 40/40M?)

No abolishment. No Art.23
HE7921 發表於 2013-3-13 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 DT716@71A 於 2013-3-13 05:03 發表
590 號係有特別班次指明 有非空調巴士做早晨支援往中環
以彌補590 嘅龐大客量同時面對嘅車源緊張,咁等於俾佢早上冷熱混合

公佈嘅已知班次:0715
只係504 真係非常離譜 完全唔派 唔似得九巴 指明冷就冷 夠車先開  ...

2004年開辦之61M亦都係提冷熱混合服務,但在06年全冷

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DT716@71A + 1 你啱! 61M 最後報到 你料清楚過我~ ...

查看全部評分

期待香港出現載161人的E500 MMC