hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 贊成取消614/615嗎?
開啟左側

贊成取消614/615嗎?

樓主| 輕鐵常客 發表於 2013-3-22 20:26 | 顯示全部樓層

樓主| 輕鐵常客 發表於 2013-3-22 20:29 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2013-3-22 21:41 | 顯示全部樓層
其實大家係咪一定要傾向於「削減某些輕鐵路線的服務」這個方向想?點解大家唔可以嘗試朝著例如「增購輕鐵列車」的方向想?
始終前者的形象都是傾向於比較負面,例如會容易激嬲區議會。

可能大家會擔心「增購輕鐵列車」可能會導致例如輕鐵冇位收車等問題。

事實上並不是所有輕鐵列車收車後都一定是停泊在輕鐵車廠。而不少輕鐵總站確實是可以變成很好的收車地點。

只要大家有留意從元朗總站開出之尾班車的時間之後的元朗總站的情況,你就會發現元朗總站確實是另一個收車地點,每晚都會泊滿輕鐵列車過夜。
而且大家又不需要擔心保安問題,因為元朗總站是有大閘,而且仲有職員駐守。

這確實是德政,因為輕鐵列車不需要一定要老遠駛回位於屯門的輕鐵車廠過夜,而跨區輕鐵的服務時間可以較長。

因此大家可以放心建議港鐵增購輕鐵列車。如果大家擔心輕鐵冇位收車,大家大可以建議例如再把某些大型輕鐵總站加閘,加派職員駐守,甚至可以例如建議利用埋洪天路緊急月台這個迴圈泊車,建議在天水圍起多間輕鐵車廠等等。

巴士上的人 發表於 2013-3-22 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-3-22 21:41 發表
其實大家係咪一定要傾向於「削減某些輕鐵路線的服務」這個方向想?點解大家唔可以嘗試朝著例如「增購輕鐵列車」的方向想?
始終前者的形象都是傾向於比較負面,例如會容易激嬲區議會。

可能大家會擔心「增購 ...
信號系統問題
bestwishes706 發表於 2013-3-23 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-3-22 11:38 發表
615同610路線有8成重覆
取消615, 614P, 保留614, 615P, 加強610 較好
P同non-P車區間問題, 自西鐵通車十年都係搞到兆康至碼頭一時疏一時一齊黎, 近年部份南行車自兆康起會故意行得慢以拉平均班次, 可惜只標不治本(就算元朗-兆康的3條61X線D班次都好唔平均...)

可惜近年港鐵只加強610, 614/5P, 似乎想陰乾原有614/5然後取消, 只保留610一條元朗-屯門線
614/615而家成三個字一班, 點等!?

614又唔係話陰乾o既 因為上繁之前加左加班車 而日間亦有常規拖卡
呢類重組Post 我已經見過好多次

以下我少少o既感受
講真 次次話取消614 但就強行加552 553俾東北居民 冇實際
西北區同山景有咁多個站 有屯門站方便居民係應該

但東北區只有5個站(多客量只有2-3個) 經屯門站根本冇用 (景峰、新墟、何福堂出市區一定係兆康最快,杯渡過邊出市區一早行去屯門搭西鐵) 如果去西南又有幾多客,現時614(P)客源絕大部分係東南/屯市,咁改法幾乎冇可能o既事
在小弟的立場,只要614車全數比614P去到洪水橋一帶等方案 我無異議 但真係加落其它線/只係再分薄資源 我就好反感
615(P) 只係為甩班而產生/輔助既人流 加哂落 505 507 610已經得 507去埋兆康已可以取代615(P) 若果615行繁時我真係唔知有咩用 加哂落505 507 610班次已穩定得多

dogdog 發表於 2013-3-23 00:29 | 顯示全部樓層
其實講黎都無用,只可以做的就只有加減班次,始終佢地有一定需求。 而家只有等屯荃,屯門南通車先可以改到個人流方向,先有得改
樂仔〞 發表於 2013-3-23 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 巴士上的人 於 2013-3-22 22:11 發表
信號系統問題

輕鐵邊有信號系統問題 ... ?
paul2357paul 發表於 2013-3-23 07:15 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2013-3-23 00:33 發表

輕鐵邊有信號系統問題 ... ?

輕鐵所有列車都是手動駕駛的,因此信號系統問題絕對不是屬於不能增購輕鐵列車之合理理由。
GD1570 發表於 2013-3-23 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 bestwishes706 於 2013-3-23 00:05 發表
614又唔係話陰乾o既 因為上繁之前加左加班車 而日間亦有常規拖卡
呢類重組Post 我已經見過好多次

以下我少少o既感受
講真 次次話取消614 但就強行加552 553俾東北居民 冇實際
西北區同山景有咁多個站 有屯門站方便居民係應該

但東北區只有5個站(多客量只有2-3個) 經屯門站根本冇用 (景峰、新墟、何福堂出市區一定係兆康最快,杯渡過邊出市區一早行去屯門搭西鐵) 如果去西南又有幾多客,現時614(P)客源絕大部分係東南/屯市,咁改法幾乎冇可能o既事
在小弟的立場,只要614車全數比614P去到洪水橋一帶等方案 我無異議 但真係加落其它線/只係再分薄資源 我就好反感
615(P) 只係為甩班而產生/輔助既人流 加哂落 505 507 610已經得 507去埋兆康已可以取代615(P) 若果615行繁時我真係唔知有咩用 加哂落505 507 610班次已穩定得多

如果只係由505及拉長後的507嚟維持屯門西(良田建新寶)的話,我絕對相信係一定唔會夠用...
依家繁忙時間就咁喺良景站睇南北行線都已經飽和晒..
南行仲有一批由此區往屯門南的上班上學客,塞害位除咗我之前提過的兆康站外
仲加多過石排/嗚琴,而這三個站一到返學返工繁忙時間都已經非常之繁忙的時候..
我絕對睇唔到原來615系只係一個輔助的性質。

東北區需要輕鐵,我不會反對;但至少,真的無咗輕鐵的話,還有密密的紅小,
及一條到時就會有作用的53,而且部份地區行去屯門公路還有63X及68A。
我知道這是不能滿足,因為到時就屯門泳池站至兆麟站都會無咗直接車到藍地、洪水橋一帶
這個其實真的取消的話,拉一拉751其實係可以的,所以先暫不理會。
但西區呢?紅小?沒有,綠小?沒有(請別跟我說綠小40同42可以!)
巴士?如果960A及960B係的話,咁這個討論已經可以完結了...

雖然,西鐵拉到去屯門,確實可以幫助到一批想轉車的乘客..
但仍然有一批唔多想轉車的乘客,依然會覺得使用輕鐵係最方便..
至少,屯門去塘坊村、屏山以至水邊圍,我相信無乜邊幾個真係會走轉西鐵嘛?
就算我由市區搭西鐵想去洪水橋,我都寧願喺兆康叫三飛,都唔喺天水圍等751啦....
你有你可愛,我有我好笑。
bestwishes706 發表於 2013-3-23 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-3-23 09:53 發表

如果只係由505及拉長後的507嚟維持屯門西(良田建新寶)的話,我絕對相信係一定唔會夠用...
依家繁忙時間就咁喺良景站睇南北行線都已經飽和晒..
南行仲有一批由此區往屯門南的上班上學客,塞害位除咗我之前提過的兆康站 ...

所以繁時我認為615P繁時有保留o既必要 615我認為冇乜必要 所以我提出將615取消加落505 507 610 o既原因

751脫班問題係全線中數一數二
內有路線過長/過度迴圈問題 外有西鐵/天水圍706線停留問題 751經o既西鐵站係過多等問題(轉西鐵反而仲快過搭751),令不時2班車一齊到 再等10幾分鐘由再黎過

拉去屯碼 751 其它區要汁下先得
個人認為 751真係去屯碼或要取消經天水圍站/屯門站,已解決路線過於與西鐵重疊問題

或好似有其它討論網友提出過751 在天水圍醫院落成後改行東北
個人認為改行東北再加512取代現時751兆康南行方向 令751再加重要 平衡現時客量/提高班次穩定性