hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 引入高技術移民的迷思
開啟左側

引入高技術移民的迷思

PB602 發表於 2013-3-22 12:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

喺鐵路版見到有版友話星加坡積極引入「高技術移民」,反觀香港每日150個單程證限額入面,則以低技術新移民佔多數,因為而將星港兩地加以對比。
試想像一下:香港宣佈進一步開放「專材」,大量高學歷中國籍人士走去香港同你我爭飯碗。漸漸地,香港各大企業都由一班唔識講亦唔肯學廣東話進佔中高層職位,佔有企業權力同資源,佢地會好似各大專院校NDS咁逐漸圍埋一黨,而唔係融入香港文化。初時,可能只係私下批評港籍下屬,既然香港已經回歸祖國點解你地唔學好普通話。慢慢地,當越來越多所謂專材移民加入,佢地就會用佢地一套價值觀同做事方式,去取代香港嘅核心價值。香港人,漸漸由主人家,變成被排斥嘅一群。

香港勞工市場,目前最缺嘅正正就係低技術勞工,反而大把大學生搵唔到一份似樣而又配合本身專業嘅職位。新移民擔任低技術職位,俾香港人管住,因此要學習融入香港社會(例如去學廣東話)。反觀所謂專材,例如電視上成日見嗰啲來自中國嘅金融才晉,永遠只會見僗地講普通話,可視為唔肯融入香港社會嘅表現。

新加坡罕有地上月發生大規模示威,抗議政府計劃引入更多移民,當中原因正正係呢啲高技術移民搶走原屬於新加坡人嘅高薪職位。香港應該以此為鑑,無錯引入專材可以令經濟發展同GDP增長,但一般本地人唔會因為咁而分享到成果,更甚者係當精英階層大陸化後,佢地會改變商業世界嘅遊戲規則,進一步令香港人喺經濟上受壓。

想大陸人做你老細?想一世俾大陸人騎住?即管支持引入更多專材啦!
JF1261 發表於 2013-3-23 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-3-22 12:50 發表
喺鐵路版見到有版友話星加坡積極引入「高技術移民」,反觀香港每日150個單程證限額入面,則以低技術新移民佔多數,因為而將星港兩地加以對比。
試想像一下:香港宣佈進一步開放「專材」,大量高學歷中國籍人士走去香港同你我爭 ...

即係咁, 其實係要檢討150 單程証數目
其實係太多, 一年增加5萬4人, 計埋雙非接近9萬人一年
佢地係幫到香港勞工市場呀, 但拉低整體人工, 本土低技術工人咪受苦囉
仲有住屋問題, 宜家話就話要住夠7年先可以申請公屋
但實際上我唔知點解新屋村大部份都係中國新移民入住

專材你以為宜家無? NDS 就係例子
仲有咩鬼投資移民計劃
其實我果時又真係無考慮到呢樣野, 呢個的確係
不過專材呢家野引唔引入都好, 部份香港人都會破壞自己核心價值

好似普教中, 完全係糖衣毒藥, 遲下香港無左廣東話呢個屏障, NDS呀, 咩專材呀就更易打入香港市場
barking 發表於 2013-3-23 02:33 | 顯示全部樓層
普教中目的是令新一代減低對普通話的抗拒性
正如我們由細到大, 在學校必學英文一樣, 對英文近乎沒有抗拒性

當一眾香港人反地產, 罵李+X, 罵新界鄉紳之時,
又有冇諗過如果香港冇咗呢班財閥, 而大量國內資本家趁勢注入, 香港的核心價值將會被改頭換面了
到時, 見工第一門檻問 reception 就需要講普通話, 縱使應徵者識講"標準"普通話, 但竟然唔夠一位小小的 reception 講得一口流利的北京普通話之時, 雙方溝通甩甩咳咳, 應徵者就已動搖自信心了.
DGCNYO 發表於 2013-3-24 16:00 | 顯示全部樓層

http://paper.wenweipo.com/2011/01/25/YO1101250002.htm

"至於窮人買樓難,王震宇認為「低增值人士」應該離開香港,以騰出空間讓高增值人士來港。"

啦!黎D心態囉對有錢人看法

其實香港跟本要做翻大D產業,但政府又眼角高,一定要高增值

請問香港有咩本事選?香港地價高人工唔算平,仲要香港有大著數先做?

香港賣點只係QC都win,但高增值要求的配套你未必有

再講簡單D,時裝我睇死都唔當係高增值,但我夠膽講香港有心做無可能養唔起一班人....但香港政府覺得工廈不如改成寫字樓好過香港賣衫

你點睇?我就睇唔通
053h4 發表於 2013-3-28 12:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DGCNYO 發表於 2013-3-28 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-3-28 12:05 發表
香港時裝只係走貴價路線, 就唔係無人做, 而重做得好好TIM

其實咁講, 呢D就唔好賴政府
假如我有層樓, 拎一千萬出去買樓, 坐係度個個月收幾萬租
呢D好做定做生意好做

呢D心態, 幾多高技術人才都無用
而家係政府做生 ...

但高既養得幾多人,只係做衫板夠養幾多人?

香港係咪想一半工作人口科技性失業?我未聽過只做一D做少少賺多多既高質值就可以養一個city既人

如果無做活化,當年廣東廠其實都有部份想回流,一活化就收曬聲去非洲去越南

香港有QC有效率有世界級的出口能力,做中檔量產一樣有得做,但租金貴跟本就自毀......要記住有錢人在不境氣時抽身得最快

偏偏香港現在囉得最多各種鋪/廠的就是這種人.....我不禁想,爆一鑊會幾慘
053h4 發表於 2013-4-2 11:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽