hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 <再列舉>最「灰」0既電視劇
開啟左側

<再列舉>最「灰」0既電視劇

Ketsu 發表於 2006-3-21 10:17 | 顯示全部樓層

突然醒起仲有一套好灰既韓片 - 《鋼琴戀曲》
佢係由上果代灰到落下一代
最終又係悲劇收場

(話時話呢套劇既男主角曹在顯(有d 地方譯佢做趙在賢)
響《happy together》同車太鉉齊齊做古惑仔大放笑彈
但係響呢套劇就係咁放吹淚彈...
做佢老婆既
又正好係《happy together》既大家姐燦珠...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
TP人 發表於 2006-3-21 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR50 於 16/3/2006 00:35 發表

最後俾人投訴,之後響娛樂大搜查中播放happy ending

大家都可以按此進入 TVB 網站睇番新結局,
以及黃子華的見解

個人覺得,
原本的結局 (莫探員慢慢地消失於相中) 較好,
較有故事性

創出自己一片天空  重新領回自我國度
Ketsu 發表於 2006-3-21 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2006-3-21 12:36 發表

大家都可以按此進入 TVB 網站睇番新結局,
以及黃子華的見解

個人覺得,
原本的結局 (莫探員慢慢地消失於相中) 較好,
較有故事性

可惜好多香港人既口味
係一定要大團圓結局先收貨

(果時睇葉旋同林峰套《再生緣》
都算係夾硬大團圓結局既「代表作」...)

大團圓結局唔係唔好
我仲好鍾意添
但都要合邏輯先得架!
Abusing dead rule -> Denial of reality
鄭笑 發表於 2006-3-21 16:48 | 顯示全部樓層

Ketsu 發表於 2006-3-21 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-3-21 16:48 發表

今生無悔最後黎明死時,係咪長開眼而無合過眼?

今生無悔黎明最後係冇死到既
但係裡面死既人真係可以整個list

1. 白茵 - 周海媚阿媽
好似係病死

2. 劉兆銘 - 黎明老豆
跳樓死
之前係俾溫兆倫唆

3. 楊美儀 - 黎明細妹
跳樓死
本身佢想整個毒蛋糕毒死溫兆倫
但事敗自己跳樓死

4. 邵美琪 - 算係黎明既情人
佢係俾一個鐵騎士開鎗射殺
但鐵騎士本身個目標係黎明
佢係為黎明擋鎗
(幕後主腦...唔使講啦!)

5. 溫兆倫 - 本身係黎明既老友
好似又係中鎗死
呢個唔sure
射佢既好似係警察

(其實應該唔止呢五個
但其他既我就唔係好記得喇)

但難聽講句
成套戲既導火線
就係周海媚本身係鍾意黎明
但又應承同溫兆倫結婚
仲要結婚果日玩逃婚
再加埋溫兆倫響同楊美儀結婚果日
(佢地係因為酒後發生關係
楊美儀有左BB先至結婚)
佢聽到周海媚話鍾意黎明
(但黎明根本都冇話鍾意佢先陰公!)
於是佢就展開一大輪復仇大計

呢個故事真係應驗左一句講左好耐既說話:
原來女人真係好就女人
唔好就累人
仲要係累死好多人...

(雖則周海媚響劇裡面
都唔係話係一個壞女人)

DK704_3N133 發表於 2006-3-22 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 winston 於 2006-3-16 23:25 發表

記得:
王喜殉職身亡後, 歐錦棠返到屋企同瑤瑤講: '瑤瑤, 你以後要乖D 呀' ;
而張可頤 就同瑤瑤講: '姐姐今晚同你食飯好唔好.'

之後瑤瑤已經係房喊晒口
EV2021 發表於 2006-3-22 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-3-21 10:17 發表
突然醒起仲有一套好灰既韓片 - 《鋼琴戀曲》
佢係由上果代灰到落下一代
最終又係悲劇收場

(話時話呢套劇既男主角曹在顯(有d 地方譯佢做趙在賢)
響《happy together》同車太鉉齊齊做古惑仔大放笑彈
但係響呢 ...

《鋼琴》有別的譯法叫《鋼琴別戀》。

講開呢套劇,《歡樂時光》的金荷娜
亦是靠這片一戰成名。
Ketsu 發表於 2006-3-22 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 EV2021 於 2006-3-22 23:36 發表

《鋼琴》有別的譯法叫《鋼琴別戀》。

講開呢套劇,《歡樂時光》的金荷娜
亦是靠這片一戰成名。

李秉憲同宋承憲都好似係因為呢套劇
大家結拜左做兄弟
(呢個要搵人證實一下喇)

不過老實講
呢套劇宋承憲同金荷娜既感情線都幾悶
但睇完金荷娜響呢套劇同《鋼琴別戀》既表現
真係估唔到佢響《我的band 5男友》
可以做得咁放同扮得咁"yor"...
EV2021 發表於 2006-3-23 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-22 23:56 發表

李秉憲同宋承憲都好似係因為呢套劇
大家結拜左做兄弟
(呢個要搵人證實一下喇)

不過老實講
呢套劇宋承憲同金荷娜既感情線都幾悶
但睇完金荷娜響呢套劇同《鋼琴別戀》既表現
真係估唔到佢響《我的band  ...

其實我覺得金荷娜在劇中的演譯都不太差…
或許是李秉憲及全智賢更搶鏡吧﹖
還記得智賢是靠《歡樂時光》取得新人獎…
Ketsu 發表於 2006-3-23 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 EV2021 於 2006-3-23 20:30 發表

其實我覺得金荷娜在劇中的演譯都不太差…
或許是李秉憲及全智賢更搶鏡吧﹖
還記得智賢是靠《歡樂時光》取得新人獎…

其實全智賢響呢度唔係做得特別出色果個
因為其實佢既戲份唔係太多
發揮唔算太多
李秉憲比佢較搶鏡
(仲有做李秉憲個仔既小朋友都頗搶鏡)
但論出色搶鏡
都莫過於果兩個失敗既古惑仔
車太鉉同趙畢斗曹在顯
尤以後者真係十分突出
但係如果你睇完呢套劇先至睇《我的野蠻女友》
你會發覺佢既演技係冇乜進步過...

反之宋承憲既表現較令人失望