hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門廠試行入街油
開啟左側

屯門廠試行入街油

ATE24 發表於 2013-4-22 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ME9661 於 2013-4-22 19:06 發表

咁請問應該入什麼水?

防鏽水
公器公用 香港早要有品
ME9661 發表於 2013-4-23 18:30 | 顯示全部樓層
而家都唔見站頭有得入水箱防锈水了........
 樓主| marktang 發表於 2013-4-23 23:52 | 顯示全部樓層
4月23日晚開始擴展至 58X 及960 , 現補充所有需要入街油的路線、字軌

Day A
59A - 02, 03, 05
59M - 04, 06, 07, 08
59X - 09, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 19, 20
960 - 02, 07, 08, 13, 14, 18
58X - 01, 03, 04, 06, 07, 08, 14, 15

Day B
259D - 01, 03, 05*, 07*, 08, 09, 10, 11, 12, 13
59M - 02, 03, 05
59X - 01, 02*, 03, 05*, 06, 07, 10
960 - 03, 10, 19
58X - 02, 05, 09, 12, 13, 16, 17
我回來了!
EH4312 發表於 2013-4-25 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ME9661 於 2013-4-23 18:30 發表
而家都唔見站頭有得入水箱防锈水了........

其實我覺得封左佢係唔比人私自入水.....
因為我聽番黎係有人開水箱蓋既時候俾水整到工傷,所以先封..
逼你有事要入水唔會自己搞,要搵工程部.
真實身份,無需說明!
toyl 發表於 2013-4-25 22:02 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

呢堆車入油時需唔需要用油咭?
另外掛牌車出唔到而出替車時又洗唔洗照樣入街油?
另外如果部車係要入氨素,入完街油咪又係返廠排隊等入另一缸

ME9661 發表於 2013-4-29 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 marktang 於 2013-4-23 23:52 發表
4月23日晚開始擴展至 58X 及960 , 現補充所有需要入街油的路線、字軌

Day A
59A - 02, 03, 05
59M - 04, 06, 07, 08
59X - 09, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 19, 20
960 - 02, 07, 08, 13, 14, 18
58X - 01, 03, 04, 06 ...

請問有無指定油站的???
司機係咪要拿張油卡去入??
張油卡誰保管?
FD_8592 發表於 2013-4-30 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ME9661 於 2013-4-29 19:58 發表

請問有無指定油站的???
司機係咪要拿張油卡去入??
張油卡誰保管?

指定南廠對面既esso
用油站員工卡入油(esso 可以咁做)

不過呢個街油政策有好多問題:
1.架車點洗車?同要唔要洗車?
2.如果拎左入街油車,但唔係果個字軌 補水點計?
3.如果拎左唔係入街油車,但又係入街油個字軌,補水點計?
 樓主| marktang 發表於 2013-5-2 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2013-4-30 12:45 PM 發表

指定南廠對面既esso
用油站員工卡入油(esso 可以咁做)

不過呢個街油政策有好多問題:
1.架車點洗車?同要唔要洗車?
2.如果拎左入街油車,但唔係果個字軌 補水點計?
3.如果拎左唔係入街油車,但又係入街油個字軌,補水點 ...

1. 洗車對運作影響不大,因很多車長因趕工程車而不入洗車機
2. 如果套車去第二個字軌或線,跟原本第二個字軌或路線的柯打做,沒有影響補水
   而且解決左你問題1 洗車問題
3. 咁就要返廠入油,另外補水 (+入廠時間 +排隊時間)

其實站頭有份指引列出可以入街油的車牌及需要改返廠入油情況
例如 : 八號風球, 砵車, 大洗, 留車
我回來了!
KMBAVC19 發表於 2013-5-2 20:45 | 顯示全部樓層
聽人講話入街油要用野頂開油缸蓋
同埋街油係慢槍,以上要入街油既車最少要入300-400升油,唔知要入幾耐
如果入油入得多或有車入得慢,分分鐘冇得慳錢
反而我覺得用繁時加車起夜晚同部分全日車調字軌,俾部分全日車提早入廠入油兼休息;而繁時加車(指替全日車果D)可以起夜晚收車果陣唔入油,等第二朝果個卡佬入油再出廠,條數會仲慳D
toyl 發表於 2013-5-2 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 marktang 於 2013-5-2 14:34 發表

1. 洗車對運作影響不大,因很多車長因趕工程車而不入洗車機
2. 如果套車去第二個字軌或線,跟原本第二個字軌或路線的柯打做,沒有影響補水
   而且解決左你問題1 洗車問題
3. 咁就要返廠入油,另外補水 (+入廠時間 +排隊時間)
其實站頭有份指引列出可以入街油的車牌及需要改返廠入油情況
例如 : 八號風球, 砵車, 大洗, 留車

有無路線全線字軌有藍點車同普通車混合?如果呢個字軌輪到係藍點車係咪都係變做返廠入油?