hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 「讓愛與和平佔領中環」
開啟左側

「讓愛與和平佔領中環」

LF5502 發表於 2013-3-30 01:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一睇個句個個媒體都用到的 soundbit,
都知道成班都係 _ 人 la.....

佔領中環「信念書」全文
http://news.sina.com.hk/news/20130328/-2-2929571/1.html

========下面係轉載網上文章==========

「讓愛與和平光復上水」運動(簡稱:和平光復)

這個運動的起點是我們對水貨客的關愛。我們相信只有公義的政治制度才能建構真正和諧的奶粉供應。

這個運動的目標是要爭取水貨客認同。我們認為這運動的成敗取決於水貨客的覺醒。為要喚起水貨客的反思和參與,我們必須進行對話、商議、公民授權和不合作運動等。我們會像傳道者般,積極與不同水貨客進行對話,把上車要排隊、行李要過磅這些普世價值傳揚給水貨客,並希望他們願意為了在香港的制度和社會落實這些價值而付出代價。

(重點係我地唔會癱瘓水貨客運奶, 同埋預咗畀水貨客打)
12A 發表於 2013-3-30 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-3-30 01:59 發表
「讓愛與和平光復上水」運動(簡稱:和平光復)..

有無光復紅磡同土瓜灣,
一車車自由行都好影響當區運作
真的想政府限制自由行, 等當區招乎自由行的店舖消失
回復昔日面貌
九巴十六 與你在 GA5505 相見
MW2917@60x 發表於 2013-3-30 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 30/3/2013 13:17 發表

有無光復紅磡同土瓜灣,
一車車自由行都好影響當區運作
真的想政府限制自由行, 等當區招乎自由行的店舖消失
回復昔日面貌

唔掙在光復埋屯門  依家成個屯市比蝗蟲'佔領'了
屯市d鋪頭越來越蝗蟲化
 樓主| LF5502 發表於 2013-3-30 20:47 | 顯示全部樓層

但係支持「讓愛與和平佔領中環」個班 _ 人,

好多都反對「光復上水」 ga......
AVD1 發表於 2013-3-31 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-3-30 20:47 發表
但係支持「讓愛與和平佔領中環」個班 _ 人,

好多都反對「光復上水」 ga......

事實上佔領中環同光復上水根本就係兩種唔同 o既訴求,
前者係要求中央比香港真普選, 後者係要趕走大陸人; 完全係兩件事 ~

而現在 o既政治人物, 無論係泛民定係建制,
無論係有普選定係冇普選, 最重要都係選票去決定佢有冇支格去出任議員一職,
實情呢班人所做 o既野究竟係真心為香港定係真心為選票, 呢一樣野你甚至大家都應該知道的 ~

好老實講, 起港英時期香港實情一樣唔係真民主,
但係社會穗定, 大家有飯開,
而家 ? 如果唔係點會咁多人仲會咁記掛港英年代 o既香港 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-3-31 21:06 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

講開英國,我今日搭車聽人講,
話當年工業北移正正係英國佬「陰謀」,
等大家得番金融、地產,做唔到「正行」,地產霸權由此而生。

如果咁睇,董建華其實睇得比好多人清,亦都嘗試過做嘢,
但形勢嘅嘢唔到人去改變,佢亦都無咁嘅料

吾生也晚,呢樣嘢信不信由你。
kay 發表於 2013-3-31 22:24 | 顯示全部樓層

我始終覺得呢壇野唔會WORK,最尾輸既只會係香港人。

依家香港就係衰太分化,如果七百萬人都有同一信念,
我就唔信上面唔讓步。可惜香港地今時今日講團結都唔易。

口講一套,做就另一套,和而不合,無論邊一門派都係咁。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| LF5502 發表於 2013-3-31 23:12 | 顯示全部樓層
一日 150個落黎溝淡香港人,
過多幾年咪團結 lo....

至多個班「讓愛與和平佔領中環」的 _ 人咪走 / 移民 lo.....
http://hk.news.yahoo.com/video/% ... D%AE-082900450.html

原帖由 kay 於 2013-3-31 22:24 發表
我始終覺得呢壇野唔會WORK,最尾輸既只會係香港人。

依家香港就係衰太分化,如果七百萬人都有同一信念,
我就唔信上面唔讓步。可惜香港地今時今日講團結都唔易。

口講一套,做就另一套,和而不合,無論邊一門派都係咁。 ...
238X 發表於 2013-3-31 23:37 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

你整個「」 係咩意思先?
你唔同意移民,唔代表有得移民嗰啲人係出賣緊你。

不如你話俾我聽點做先啱?
我都唔怕同你講,我都唔信咩「愛與和平」,
同共產黨講呢啲嘢盞做炮灰。但點先係最好情況?

以下兩個可能比較誇張,但可能啱你胃口:
一、世界各國武力介入,重演一下八國聯軍入北京,
  等中南海班大爺同嗰班義和團感受下得罪自己人民 + 全世界有咩下場。
二、國際社會俾武器、錢、仲有根據地做支援,
  香港民主人士成立游擊隊,好似敘利亞咁殺到天昏地暗,
  最後香港 + 廣東獨立民主自由,自給自足。

但問題係,如果唔係以上情況,即係無根據地、無錢、無軍火,
你憑咩同共產黨鬥?定係你覺得做烈士好過癮?

AVD1 發表於 2013-4-1 07:15 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-3-31 21:06 發表
講開英國,我今日搭車聽人講,
話當年工業北移正正係英國佬「陰謀」,
等大家得番金融、地產,做唔到「正行」,地產霸權由此而生。

如果咁睇,董建華其實睇得比好多人清,亦都嘗試過做嘢,
但形勢嘅嘢唔到人去改變,佢亦都無咁嘅料。
...

好坦白講, 如果香港當初唔係靠第三產業的話都好難做到而家咁嘅樣,
係咁做第一/二產業基本上係好難發到圍, 可能九七回歸時個情況比大陸某部份沿海城市更差.
話英國佬有陰謀, 不如話班有錢佬冇良心好過 (不過有錢佬又有幾多個真係有良心? 真係萬中無一)

然而董建華實際上係三個特首入面真係為香港好的一個,
可惜佢急功近利, 自取滅亡; 個人認為佢都係唔抵可憐.
至於三個入面, 最差的就肯定係 689, 呢條友講就天下無敵; 大陸一嘈即時縮沙, 真係不知所謂.
LJ7006 = MF5119 = AVD1