hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 搭車27分鐘,行路15分鐘
開啟左側

搭車27分鐘,行路15分鐘

dennislokawai 發表於 2013-4-1 00:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日(31/3)見有時間去試搭28B,我選擇由啟業搭28B上彩福,
然後再由彩福行返落啟業,
結果發現搭車要27分鐘,
行路由總站至總站去埋廁所都只係15分鐘!

當然呢條線應該就唔EXPECT總站搭去總站既,
不過如果我係九巴,
我寧願拉14B上彩福,
而28B則縮短為啟業 - 樂華好了。
youtube.com/c/dennislokawai
AVW21 發表於 2013-4-1 04:06 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

就重組路線嘅方式而言,係分開咗幾個段嘅客

1.九龍灣區內客
2.原28A客(樂華<->觀塘)
3.彩福上落山

兩個總站可以話望到大家,兩邊都係住宅區,應該無人坐全程
但如果照你所講,拉14B上去,九巴多個藉口加價,又要牛記班客同彩褔客一齊逼
呢條新線又無咗班客,大家齊齊受…
lsc04d11 發表於 2013-4-1 06:50 | 顯示全部樓層
但係28B與9號特別線同111P既站牌咁特別既??(字體上)
 樓主| dennislokawai 發表於 2013-4-1 09:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW21 於 2013-4-1 04:06 AM 發表
就重組路線嘅方式而言,係分開咗幾個段嘅客

1.九龍灣區內客
2.原28A客(樂華<->觀塘)
3.彩福上落山

兩個總站可以話望到大家,兩邊都係住宅區,應該無人坐全程
但如果照你所講,拉14B上去,九巴多個藉口加價,又要牛記班客同彩褔客一齊逼
呢條新線又無咗班客,大家齊齊受…

現時14B只係5.9km,
拉去彩福段路不足3km,

延長並唔需要加價,

但對彩福來講14B無論班次同服務時間及用車(雙層車)都較優勝。
當然我唔係彩福人,
我只係覺得晌我角度14B比28B更適合上彩福。
至於你話拉14B要牛頭角客同彩福客一齊逼,
我唔清楚14B晌繁忙時間有幾爆,
但如果28B縮短將資源放番落14B加班(大前題係轉番雙層),
甚至晌繁忙時間開牛頭角特車(如有需要),
我諗會達至雙贏效果。
youtube.com/c/dennislokawai
3AD110 發表於 2013-4-1 09:47 | 顯示全部樓層
硬係唔明
點解111P就有獨位號碼
9號特車就唔叫9P
林莉每日專車.3AD110
happykeroro 發表於 2013-4-1 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2013-4-1 09:47 發表
硬係唔明
9號特車就唔叫9P

其實好多路線都係咁

城記赤柱堆線都有幾種行法, 但都無開NUMBER
3bx 發表於 2013-4-1 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2013-4-1 09:29 發表

現時14B只係5.9km,拉去彩福段路不足3km,
延長並唔需要加價,
但對彩福來講14B無論班次同服務時間及用車(雙層車)都較優勝。
當然我唔係彩福人,
至於你話拉14B要牛頭角客同彩福 ...

就係九巴覺得14B延長無得加價無著數,28B改在樂華開變相無得收$4.9高價。
如新巴M49->30X,九巴86B->286X,仲之就係要加價。
6516 發表於 2013-4-1 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-4-1 06:50 發表
但係28B與9號特別線同111P既站牌咁特別既??(字體上)
貼紙黎架
S3BL100 發表於 2013-4-1 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2013-4-1 09:29 發表

現時14B只係5.9km,拉去彩福段路不足3km,
延長並唔需要加價,
當然我唔係彩福人,
至於你話拉14B要牛頭角客同彩福 ...

我諗大家要明白一樣野,28B開來係塞住人把口的,
要塞住人把口,自然要開線去地區人士最關心的醫院

如果論整體規劃,14B拉上去的確好過而家呢條不倫不類的28B,
而14B真係多人的係物華街/裕民坊 - 廣田邨一段,牛頭角至觀塘一段連繁忙時間都仲有窗口位剩。

之但係點解九巴點解唔肯拉14B上彩福,或者用其他簡單方法
提供更直接往返彩福同觀塘巿中心的同時,又滿足個別人士對有車往返醫院的訴求,
但偏要將28A同224M合併浪費資源,據說連有關當局都諗唔明。
fb.com/scientisthk2usa/
Quanta 發表於 2013-4-1 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD110 於 2013-4-1 09:47 發表
硬係唔明
9號特車就唔叫9P

可能同新城 / 九巴習慣唔同有關?
9 號只係九巴做, 111 新巴有份...