hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 讀書..俾左錢就大晒?
開啟左側

讀書..俾左錢就大晒?

3ASV196 發表於 2006-3-16 11:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨晚係U去上一班master 堂....(我本身係degree yr2 only,
去sit 堂)...上堂時間係6:30-9:30, 但有個學生(可能本身
都做緊野), 成差不多8:30-9:00先入課室, 咁上緊堂的
professor 就問佢啦..你黎做咩架之類(當然, 用英文), 但
竟然第一句就答, "我俾左錢, 所以黎lor"...

我當堂呆一呆, 一個讀緊master 的人...受過高等教育的
人...都可以咁答野.....

1. 自己遲大到, 仲咁串, 好無禮貌

2. 個答案都幾不知所謂...原來黎上堂, 唔係因為要學野,
而是因為俾左錢.....@@

究竟...學校同一般商業服務...係唔係應該唔同呢?
呢個問題, 應該清楚諗諗.....
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2006-3-16 13:40 | 顯示全部樓層
我以前repeat讀私校果陣
都見過類似既學生
不過就仲有下文

個阿sir見佢冇返幾個月學突然出現
所以就同佢頂左兩句
然後仲要趕佢出班房
但佢突然一句:
「我俾得學費你就冇權趕我走!」
之後就賴死唔走

結果最後呢個老師要請主任入黎「邀請」佢出去
呢個學生臨走前仲要大力拍張以示不滿

(事後我就唔知佢有冇去消委會投訴喇...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
joelty 發表於 2006-3-16 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-16 13:40 發表
都見過類似既學生
不過就仲有下文

所以就同佢頂左兩句
然後仲要趕佢出班房
但佢突然一句:
之後就賴死唔走 ...

個阿sir可以說要保障其他消費者,
所以要請這個人離開
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
loveandpeace 發表於 2006-3-17 02:34 | 顯示全部樓層

昨晚係U去上一班master 堂....(我本身係degree yr2 only,
去sit 堂)...上堂時間係6:30-9:30, 但有個學生(可能本身
都做緊野), 成差不多8:30-9:00先入課室, 咁上緊堂的
professor 就問佢啦..你黎做咩架之類(當然, 用英文), 但
竟然第一句就答, "我俾左錢, 所以黎lor"...

我當堂呆一呆, 一個讀緊master 的人...受過高等教育的
人...都可以咁答野.....

1. 自己遲大到, 仲咁串, 好無禮貌

2. 個答案都幾不知所謂...原來黎上堂, 唔係因為要學野,
而是因為俾左錢.....@@

究竟...學校同一般商業服務...係唔係應該唔同呢?
呢個問題, 應該清楚諗諗.....

坦白講,
我完全唔覺得果位同學係"串"同埋"好無禮貌",
我唔覺得"個答案都幾不知所謂",
我亦都唔見得佢咁樣做係"讀書..俾左錢就大晒"law!

如果俾著係3ASV196你問我,
我一樣會係咁樣答你啦.

另外,
你所講0既呢個問題,
我已經"清楚諗諗"咁諗0左好多年,
我認為"學校同一般商業服務...係唔應該唔同".

P.S.
本來呢個topic,
我係無興趣click入0黎睇0既.
如果唔係見啊站長回0左文,
我都唔會click入0黎睇.

kychung 發表於 2006-3-17 03:07 | 顯示全部樓層
請恕我得罪講句
part-time果邊D學生好多都十分無品
恃住自己平時做野
識ge比full-time學生多果些少
上堂嘈生晒當其他學生同阿sir無到
講野又零舍寸咀
有D仲鐘意恥笑人
我絕對唔係話個個都係咁
但係咁ge人絕對俯拾皆是

對不起
多言了
南粵急行 rail.kychung.com
loveandpeace 發表於 2006-3-17 03:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-16 13:40 發表
都見過類似既學生
不過就仲有下文

所以就同佢頂左兩句
然後仲要趕佢出班房
但佢突然一句:
之後就賴死唔走 ...

照你咁講,
係個啊sir0既態度有問題bor!

P.S.
見係你Ketsu回文,
我就講多幾句啦!

其實我都做過教育工作者,
我年中都遇過好多你口中所提及0既呢類學生;
不過呢我從來都唔會鬧佢0地,
而我亦都覺得唔應該要咁樣做.
 樓主| 3ASV196 發表於 2006-3-17 07:42 | 顯示全部樓層

原帖由 loveandpeace 於 2006-3-17 02:34 發表

坦白講,
我完全唔覺得果位同學係"串"同埋"好無禮貌",
我唔覺得"個答案都幾不知所謂",
我亦都唔見得佢咁樣做係"讀書..俾左錢就大晒"law!

如果俾著係3ASV196你問 ...

如果你認為""學校同一般商業服務...係唔應該唔同",
咁唔覺有問題都係正常.....但我覺得如果學校/大學
只是一個付款知識傳播的地方, 甚至"顧客"(學生)永
遠是對的, 我只會覺得係太簡單的睇法......

cmho1010 發表於 2006-3-18 02:28 | 顯示全部樓層
學校同一般商業服務﹐係有唔少共同點﹐
但係都有少少唔同0既。
教育是比較互動的﹐不是單向由一方給予另一方。

你那位遲到的同學﹐可能返工俾老闆留到咁夜﹐
已經好興﹐趕到黎仲要俾人問哩問路﹐難免會懆。
大概無人會身痕花咁多錢報個課程﹐放工趕黎俾人串掛﹖
畢竟出黎撈﹐人在江湖﹐身不由己﹐遲到其實可能佢自己都唔想。
不過咁唔等於佢用上述態度答個教授係可以接受。

有時候嘗試用其他人的角度去看一件事﹐會令你領悟更多。
 樓主| 3ASV196 發表於 2006-3-18 03:26 | 顯示全部樓層
原帖由 cmho1010 於 2006-3-18 02:28 發表
學校同一般商業服務﹐係有唔少共同點﹐
但係都有少少唔同0既。
教育是比較互動的﹐不是單向由一方給予另一方。

你那位遲到的同學﹐可能返工俾老闆留到咁夜﹐
已經好興﹐趕到黎仲要俾人問哩問路﹐難免會懆。 ...

我都有諗過呢個原因, 其實如果係返工, 絕對可以講一句,
因為返工...咁無人會怪佢....

講真, 大把大學教員...唔俾人遲到, 唔少仲會趕人
出班房, 理由都唔會問, 不過呢D夜班, 亦可能比
較鬆少少.....而且有時會有d人入錯班房, 問下
係乜事都正常....

可能佢真係燥, 如果今日遇到的教授係好人, 就無事,
但如果下次遇到唔同人, 講得衰d, 最後有乜事..唔著
數, 都只有佢一個....如果從佢的角度去睇...好現實
咁睇, 都係一個幾傻的做法.....尤其佢講, 係俾左錢
的話....

Ketsu 發表於 2006-3-18 08:56 | 顯示全部樓層

原帖由 loveandpeace 於 2006-3-17 03:12 發表

P.S.
見係你Ketsu回文,
我就講多幾句啦!

此話何解?

回正題:
其實當時個學生既態度更有問題
因為佢連點解幾個月都唔返學
都完全唔解釋
(唔係唔返幾個月學
老師問下點解都唔得呀話?)
Abusing dead rule -> Denial of reality