hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18X無左下文?
開啟左側

[問題] 新巴18X無左下文?

LF5502 發表於 2013-4-11 18:59 | 顯示全部樓層

2 號個 D 客仔咪變相加價 lo......

原帖由 wingho_cwh 於 2013-4-11 18:49 發表

其實小弟唔明白, 點解2同18硬係唔可以合併? 將呢條2+18定為筲箕灣西營盤咪ok lo,  都係拉長少少姐, 但係可以分多D車喎, 又唔使怕減價果度落唔到台, 仲可以使原有2乘客有更好既服務... 兄台們可否解答? 先謝 ...
kay 發表於 2013-4-11 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2013-4-11 18:09 發表

咁又唔係呀, 因為新巴車隊資源有限, 所以18X唔會多車, 要清晒D客始終需要A12(尤其繁時, 各位唔信A12好客的, 請於上繁及下午2時打後去嘉安街A12大站睇下, 童叟無欺)

A12 99.9%會坐滿既時段: (機場只上小貓三幾個客 ...

堆車剩係由行全日變行工半比我就唔妥啦

好似新巴條30X,由M49拆出黎,同埋4X
拆左咁耐,尾班都係得8點9點,新巴係服務時間方便有時企得好硬
佢計過無得賺就一定唔開

個時傾RDP個陣,西區頭班車係10點,新巴話有A12,18X會搶佢生意,結果比人插到飛起先投降改做7點
佢原本個方案,早上只有西行、無東行服務,服務係傾斜向東區度

之於其餘時間,18X同A12玩聯合班次,但同時間亦分薄左舊餅,亦唔見得對A12有好處
仲未計如果A12早過18X到,18X就會凍過水
世界很簡單 人類很複雜
teddybus 發表於 2013-4-11 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2013-4-11 18:15 發表

果個都叫證據= =...你認為姐
其實根本冇人全天候睇住呢條線每班車既客量
就唔好一口咬定冇客甚至講到差到貼地

好過有人連條線多唔多人都唔睇唔講, 齋憑個班次就去推論條線多人...
呢個係我咁耐以黎最大開眼界既一個推論

原帖由 106116_1023 於 2013-4-11 18:28 發表

算吧啦,你地都喂喂喂
我點講都冇用
總括黎講,就係為左條四個字晏早收既偽特快線就搵其他線交差
2仔就係不幸既一條

如果呢個原因都成立既話, 條798當初就唔應該開...
學你個句, 18x唔掂的話都係18X 自己既事, 同2號有無人坐無關...
wingho_cwh 發表於 2013-4-11 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-4-11 18:59 發表
2 號個 D 客仔咪變相加價 lo......

唔好意思, 我講緊既係2+18收$4.1, 即係西營盤客減價
(雖然版友們可能認為咁樣新巴會賺少左, 但其實都唔算係好多, 況且新巴宜家應該都專注18P多D啦, 順便將18稍為減班, 擺車落720+18X, 新巴應該有so喎

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 認同!流水線最緊要密,2合1正確

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2013-4-11 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-4-11 19:16 發表

堆車剩係由行全日變行工半比我就唔妥啦

好似新巴條30X,由M49拆出黎,同埋4X
拆左咁耐,尾班都係得8點9點,新巴係服務時間方便有時企得好硬
佢計過無得賺就一定唔開

個時傾RDP個陣,西區頭班車係10點,新巴話有A12,18X會搶佢生 ...

其實小弟個人認為18X可以搞"晨早特別班", 堅城開, 山道出4幹, 唔埋A12大站, 不停站直飛北角, sell 勁快, 順便減兩三班18P堅城開既班次, 改為整一兩班嘉安街開, 改善石塘咀既服務, 增加乘客對18P既乘搭慾(因為有位坐, 仲平D), 令A12北角落既客轉投18P, 減低A12頂閘既問題
咁樣就可以達到堅城提速, 石塘咀有位坐既終極改善目標
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2013-4-11 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-4-11 19:26 發表

好過有人連條線多唔多人都唔睇唔講, 齋憑個班次就去推論條線多人...
呢個係我咁耐以黎最大開眼界既一個推論

如果呢個原因都成立既話, 條798當初就唔應該開...
學你個句, 18x唔掂的話都係18X 自己既事, 同 ...

但某程度上,班次的確係反映緊需求
尤其係一間控制成本好了得既新巴,無人搭佢晨早就cut左車,唔會事先同你講減班

2號比較尷尬問題係
全段睇成條路線,大家當然可以不停砌佢全段平均數低
不過就等於運吉話690全日平均得15-20%客量再講取消無分別,因為最高係有75%,數字反映唔到75%出黎,唔夠全面

但換個角度睇,如果唔睇全段平均,睇最高同最低,睇埋某D路段多人定唔多人
先可以推斷2號點解仲有D班次開得咁密

以我所見,2號非繁計人頭係多過722,東區開出班次好多時都有接近半車人,窗口位要滿都唔難
如果2號都叫差,722就要執笠,因為非繁東行中環-太古坊段根本接近空載,車程接近同2號一樣,西行都唔夠2號多客

不過如果唔計人頭,而計人頭X收入,2號應該同722打和,但RDP載客率係計人頭,唔係計人頭X收入

所以其實大家都唔駛咁執著,因為大家一定會拎到D對自己有利既數字黎講
如果運吉話2號人頭X收入唔達標先砌佢,相信好多人都會明白事理既

再者到今時今日,2號都未減班,如果2號真係蝕到入肉,18X唔開,2號都應該分階段減班
成件事只有兩個原因,一係新巴嫌錢多,鐘意蝕;一係2號根本唔係大家想象中差,只係欠左一個藉口去砌佢(18X)..
世界很簡單 人類很複雜
richardchan1988 發表於 2013-4-11 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2013-4-11 18:28 發表

算吧啦,你地都喂喂喂
我點講都冇用
總括黎講,就係為左條四個字晏早收既偽特快線就搵其他線交差
2仔就係不幸既一條
根本你一開始就唔應該講
你既立場同上面既大Sir完全相反
甚至都唔明人地諗乜、講乜

你見我有之前有無叉把嘴埋黎講?
明知18X點都會開、應該開 甚至係一定要開
唔係你地拋一堆理由出黎話唔開就唔開 (只係時間問題)

討論下就算啦 你點講真係無咩用架喎

大家唔滿意2號有客都要交車出黎
呢點我一路都持相同立場 但點解大家從來唔諗 香港島仲有電車呢?
而家仲有nextram功能 準過2號多多聲
2號既所謂平 響電車比較下已經輸左
所謂獨市得啖笑 行多2個街口又搞掂
況且電車一D都唔慢…我送客去電車好 23好 25好 少賺4.1 賺多8蚊 做得過啦

學某人話齋 車跟人走
雖然我自己短途都走去坐電車 但2號擺明有客 車就唔走得開
新仔可能諗緊點用批車
2+18係一個方法 削720A係方法 硬cut 2號班次 乜都係方法 最終目的都係撥車開18X

反對有咩用?
18X實夠客 睇A12就知
18X代A12既角色 係撥亂反正 偽咩特快? 你比人話係正常
即使係兩味都應該要做 一開始北角上橋我都唔介意
但終極目標一定要飛起佢 儲夠客就上全日 當年18P都係咁做起

至於地鐵既優勢......
有心搞 要做到18X西環返筲箕灣贏地龍容乜易
有客就乜都得 而家無咩?
短雙層坐滿又叫滿 單層坐滿都叫滿
最緊要有錢賺 新仔定線保守者
只要地鐵一日未通到西環 主導權都仲響新仔到

呢度太多井底蛙同埋大帝
夏蟲不可語冰矣
現階段為西區至北角以東既路線插旗正名係需要既 單睇現時18P+A12既客量
單用"輸"比地鐵黎做拒絕既理由根本唔明智
遲D地鐵開左你就插唔到落去

倘若無客就真係唔駛講 問題而家唔係
若賺左呢一水錢話唔定過渡到通車後依然keep到個客源
隨時連柴灣小西都有條18S添

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +3 收起 理由
teddybus + 1 呢d 先叫分析
nwfb1601 + 1 + 1 客觀的解釋
wingho_cwh + 1 + 1 詳盡正解!

查看全部評分

大家講道理者
t105 發表於 2013-4-11 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 11-4-2013 07:49 PM 發表

但某程度上,班次的確係反映緊需求
尤其係一間控制成本好了得既新巴,無人搭佢晨早就cut左車,唔會事先同你講減班

愚問:減班係咪唔駛經區議會通過?
小弟自己就覺得2號未必係好蝕水,甚至可能有些微利潤(純猜測,歡迎狠抨)
非繁時段,上層東行去到炮台山都間中會半滿
再俾多少少資訊:
2號東行由中環至天后既客量都幾平均,非繁時段每個站大約上2-4個,金星大廈有時會多DD
過左天后之後既客量就視乎前面有冇D 2A,77,99之類既野(81唔計啦,感覺上仲疏過2號)
有既話,D客多數俾前面D車食哂咁滯,我亦都試過搭正架2號死跟前面架2A,一過北角即刻爬頭
西行自問搭得唔算好多,唔講啦

原帖由 106116_1023  於 11-4-2013 06:15 PM 發表

果個都叫證據= =...你認為姐

容許我識少少扮下代表
以搭50次2號得3次要企人嚟計算
咁實際上2號要企人既機會率介乎0% - 12.583%
P.S. 我係construct左個95% confidence interval for the sample proportion 3/50=0.06, 知我做緊乜既歡迎評價下咁計有冇問題

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
teddybus + 1 呢d 先係證據, 個d 叫吹水

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2013-4-11 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 t105 於 2013-4-11 22:38 發表

愚問:減班係咪唔駛經區議會通過?
小弟自己就覺得2號未必係好蝕水,甚至可能有些微利潤(純猜測,歡迎狠抨)
非繁時段,上層東行去到炮台山都間中會半滿
再俾多少少資訊:
2號東行由中環至天后既客量都幾平均,非繁時段每 ...

2 號點會賺 ... 2 號死證就係收得太平
t105 發表於 2013-4-11 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 11-4-2013 10:42 PM 發表

2 號點會賺 ... 2 號死證就係收得太平

抱歉我對油錢+司機人工既支出真係唔多了解
有冇人估計到2號一單成本大約幾多?