hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18X無左下文?
開啟左側

[問題] 新巴18X無左下文?

106116_1023 發表於 2013-4-9 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 snoopy2008hk 於 2013-4-9 22:53 發表
長遠而言應該把2號廷長及提升為特快缐由筲箕灣(不經耀東)至堅尼地城(北角健康東街東廊上橋, 七號幹缐不停站直達西營盤)跟18P行法至堅尼地城, 反方向如是. 其實2號的大部行路段已有替代路線, 所以不是預期太大影響,  ...

根本就唔關2號事,唔好拖埋落水
不知沿途幾多流水客,咁都可以叫不是太大影響?
18系還18系,流水還流水
平時2A已經唔夠載,81去唔到銅記兼且收得貴站位又唔同
代替品多唔等於足夠
5系+10夠多代替品,你又唔提出變哂做特快缐?

原帖由 張偉沖 於 2013-4-9 22:29 發表
今日做"工半" 啫, 唔代表以後都係囉,
好客的, 老新點都會同你死部車來加班拉長服務時間啦下話.

到時咪又係左抽右抽,影響埋其他路線仲衰

Chelsea FC
FBI2 發表於 2013-4-9 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2013-4-9 23:19 發表

根本就唔關2號事,唔好拖埋落水
不知沿途幾多流水客,咁都可以叫不是太大影響?
18系還18系,流水還流水
平時2A已經唔夠載,81去唔到銅記兼且收得貴站位又唔同
代替品多唔等於足夠
5系+10夠多代替品,你又唔提出變哂做特快 ...

其實成件事關鍵係,2仔咁長收4.1,對巴士公司,係著數左,還是負擔重左.如果係前者,應該繼續維持,如果係後者,就要想辦法重組減成本,或增加收入.

唔好用社會責任去解釋,係巴士公司和運吉角度,除左51和大嶼山外,冇一個地方說得上"社會責任"四個字,除非巴士公司公營化.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
snoopy2008hk 發表於 2013-4-10 00:07 | 顯示全部樓層
我係用有限資源來重新分配作建議標準, 2號上百德新街打後都是行海旁, 不算進銅鑼灣中心地帶, 況且海旁有720, 720A, 720P, 722. 所以話2號影響了進入銅鑼灣(中心)的客, 未免說得有點嚴重. 81號是舒緩太古至天后一段的客源, 分散及讓出2A的空間給進入銅鑼灣(中心)的客. 至於2號既然上文有板友提過業積不算好, 加上改720/ 722又複雜, 開18X又多漏洞, 提升2號又不用增加資源, 又可滿足要求, 和做好前期功夫迎擊西港島綫, 利多於敝.

81站位只由健威花園至炮台山道不同, 人係生, 站係死, 統一同2A有什麼問題?

至於補償81+5/ 5B/ 11轉乘

樓主| whyloveislove 發表於 2013-4-10 02:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-4-9 22:18 發表

722做得住?下繁開緊15分1班兼且脫班
非繁時,耀東-太古坊西行一段,頂多坐滿窗口位,反方向中環-灣仔段好多時客量十隻手指數得晒
咁都叫好客?

同一時間2號做既客多過722喎

鰂魚涌每分鐘入站搭車向西行既客都會多過地上 ...

1. 自己試下搭下A12, 數下人頭每日有幾多人西環上車去港島東
甚至我識人住小西灣,佢地亦情願A12都吾想18P轉788

2. 自己試過A12直到小西灣尾站,大概65分鐘,但18P+788都要55分鐘,吾計車費,坦白講你明點解啦

3. 去太古、西灣河、筲箕灣既人,更加一定A12啦,吾係既吾通慢慢等3、4部720博有機做閘長?

4. 再講,點解新巴寫2000尾車係因為佢地估計夜晚單靠a12載得晒姐,但呢幾晚依我觀察到2205果班A12仍然要企幾個,所以你話長遠會吾會再遲收真係講吾埋

5. 個人讚成健康村上橋,但就算糖水道上亦吾介意,因為點都係一程過

6. 其實之前都有人講過,開18X =/= cut 2仔,點解吾可以用19既資源?最多咪18同2仔減一架車

7. 其實已經講過,兩味需求甘大點解吾開左先? 就算你點拗都好,我諗兩味既需求毋庸置疑啦掛?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
張偉沖 + 1 + 1 客觀意見, 轉車唔一定快得過一程車. =) ...

查看全部評分

LF5502 發表於 2013-4-10 02:21 | 顯示全部樓層
城巴收 $3.4 tim la....

又唔見 1/5/5B/10 做到咁 ????

原帖由 FBI2 於 2013-4-9 23:28 發表

其實成件事關鍵係,2仔咁長收4.1,對巴士公司,係著數左,還是負擔重左.如果係前者,應該繼續維持,如果係後者,就要想辦法重組減成本,或增加收入.

唔好用社會責任去解釋,係巴士公司和運吉角度,除左51和大嶼山外,冇一個 ...
106116_1023 發表於 2013-4-10 02:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-4-9 23:28 發表
唔好用社會責任去解釋,係巴士公司和運吉角度,除左51和大嶼山外,冇一個地方說得上"社會責任"四個字,除非巴士公司公營化.

其實成件事關鍵係18X值唔值得開,關2仔乜事
而家邊一度有寫話2仔收支唔平衡?
社會責任,小童長者半價唔係社會責任咩?如果巴士公司係蝕得咁勁,就唔會整咩回程減2蚊,轉乘優惠之類
巴士公司蝕定賺都係公司內部既事,唔輪到乘客去管,除非你既做內部決策
Chelsea FC
053h4 發表於 2013-4-10 05:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2013-4-10 07:22 | 顯示全部樓層
原帖由 whyloveislove 於 2013-4-10 02:17 發表

1. 自己試下搭下A12, 數下人頭每日有幾多人西環上車去港島東
甚至我識人住小西灣,佢地亦情願A12都吾想18P轉788

2. 自己試過A12直到小西灣尾站,大概65分鐘,但18P+788都要55分鐘,吾計車費,坦白講你明點解啦

3. 去太古、 ...

鐵路未通車就當然可以話多客
但我個問題係,鐵路通左又點計?A12用既時間,鐵路隨時平手
仲未計18X入唔到柴灣/小西灣

鐵路係以小巴車海班次密度,同巴士鬥大家都係一程車,除左上上落落,但巴士等車都要時間,唔係個個會同你計,無地鐵就一定計時間等車,有就可以慳返
鐵路係港島的確係好方便,時間又有得預,又可以避開某d時間地上交通繁忙
巴士吸引力唔係想象中咁大乍,尤其係一條廿分一班18X

19cut出黎既車據講已經有路線有著落,但無18X份

就算開兩味,都要抽其他線資源

如果你地唔介意抽18/18P車開18X,我無所謂喎
但事實係,可以抽資源既得2號

我唔反對18X存在,但18X係咪好似D人所講咁有吸引力我就好有保留

世界很簡單 人類很複雜
張偉沖 發表於 2013-4-10 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-4-10 07:22 發表
鐵路未通車就當然可以話多客
但我個問題係,鐵路通左又點計?A12用既時間,鐵路隨時平手
仲未計18X入唔到柴灣/小西灣

鐵路係以小巴車海班次密度,同巴士鬥大家都係一程車,除左上上落落,但巴士等車都要時間,唔係個個會同你計,無地鐵就一定計時間等車,有就可以慳返
鐵路係港島的確係好方便,時間又有得預,又可以避開某d時間地上交通繁忙
巴士吸引力唔係想象中咁大乍,尤其係一條廿分一班18X

19cut出黎既車據講已經有路線有著落,但無18X份

就算開兩味,都要抽其他線資源

如果你地唔介意抽18/18P車開18X,我無所謂喎
但事實係,可以抽資源既得2號

我唔反對18X存在,但18X係咪好似D人所講咁有吸引力我就好有保留

柴灣/小西灣無辦法啦,
點都要比港鐵食,
但太古, 西灣河, 筲箕灣唔係丫嗎.

上面都講左,
港島線車站行番上路面要一段不短的時間;
再看番西港島線三個車站, 大部份出入口要靠行人通道和高速升降機連接,
即係間接話比你知車站位置對比巴士站不方便囉.
18X 一落街就有, 港鐵仲要行一大段路, 落左MTR仲要行番上路面.
如果鐵路真係咁方便, 2X 唔會做長做長有, 唔好唔記得2X 和港島線重疊緊, 一樣要面對塞車風險, 但2X 絕大部份時間開緊單位數班次.

19 CUT 左車, 無18X 份, 即係變相話你知, 呢世都無得開18X 囉,
真係多謝晒反對開18X 的朋友啦, 不過最大得益都係港鐵啫.

新巴798 初初有人夠話有轉乘得啦, 有人夠話搭鐵路穩定過巴士唔駛塞將隧啦,
但現實就係798 開左線咁耐加左班起碼兩次, 仲延長埋服務時間添.
LP1200 發表於 2013-4-10 11:02 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

19既車有分比23同970
係人都知呢兩條線係黑洞黎
而新橙一有車剩就一定塞呢兩條線先
一來一定有錢賺
二來亦都反映出18X根本就係唔急要開lor
Lovey Dovey