hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18X無左下文?
開啟左側

[問題] 新巴18X無左下文?

106116_1023 發表於 2013-4-10 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2013-4-10 17:31 發表
都係個句啦, 8分鐘一班真係除時減
只係幾時郁手咁解
"其實好多地方都想特快出灣仔"而2號已有多種安排工具特快出中環
而家只係減到去一個合理班次, 而唔係要執左佢, 做咩要補償?
根本就唔夠客, 只係閣下堅持要條線
再講多次, 由平貴, 又快到減, 港島北已經大班選, 根本談唔上什麼社會責任
如果你貼錢營運點RUN都得, 市場經濟並唔係滿足你一己之私

大佬,2號只係做流水姐,唔可以拖埋其他中環特快線/偽特快線黎講
況且東西特快同2號無關,無理由係轉捩點
根本就冇証據話2號唔夠客,只係閣下堅持話條線唔夠客
你都唔可以為滿足你一己之私開條東西特快而影響其他線
市場上係唔可以一味得D特快/偽特快線,流水同樣重要,現在不是已經有5X,18P加多半條A12服務嗎?
Chelsea FC
t105 發表於 2013-4-10 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 10-4-2013 06:31 PM 發表

大佬,2號只係做流水姐,唔可以拖埋其他中環特快線/偽特快線黎講
況且東西特快同2號無關,無理由係轉捩點
根本就冇証據話2號唔夠客,只係閣下堅持話條線唔夠客
你都唔可以為滿足你一己之私開條東西特快而影響其他線
市 ...

我搭過好多次2號(>50次),繁時+非繁都搭過,中途要企人既最多試過3次,頂閘更加係未試過
閣下認為呢D算唔算證據?
castanopsis 發表於 2013-4-10 19:06 | 顯示全部樓層

回復 71# 的帖子

其實上面2/18合併甚至閣下的2/10合併已經可以節省用車兩者兼得
同時A12這樣下去不是辦法
市場上係唔可以一味得D流水/偽流水線,特快同樣重要,現在不是已經有1,5,5B加多半條18服務嗎?
kay 發表於 2013-4-10 19:21 | 顯示全部樓層

如果稍為更改2同722定位
2號縮做耀東-中環碼頭,走線大致不變,但跟722非繁班次,約15分
兩邊總站

722就修改成為類似18X定線

咁起碼唔會因為多左18X,令東區出現720/720A/722/18X尷尬局面

不過長遠720A都應該要減時服務,而且鐵路通車後,如何處理18都係一個問題
18快又唔係快,流水又唔算流水,只係比2號好少少
世界很簡單 人類很複雜
3xx 發表於 2013-4-10 20:08 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2013-4-10 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-4-10 19:21 發表
如果稍為更改2同722定位
2號縮做耀東-中環碼頭,走線大致不變,但跟722非繁班次,約15分
兩邊總站

722就修改成為類似18X定線

咁起碼唔會因為多左18X,令東區出現720/720A/722/18X尷尬局面

不過長遠720A都應該要減時服務,而 ...

非繁722做12-13,
只係佢非繁客量唔算高咁解...

同埋...
當北角去中環2/18非繁客量唔算高既時候,
西港島線通車2/18合併係有好大討論空間既..
只係咁做既時候你要考慮好多因素...

722有東區議員叫佢改,
但咁做西行冇乜著數...

你可以話條線西行照停灣仔,
只係最大問題係耀東需唔需要攬住兩條線出中環...

拉左722落山到耀東有機會抽水話慢左(722早繁試過企人落山,但太古係落左一堆)
但你唔拉722落山既話資源會浪費...

所以點搞2/722之間定位都係頭痛問題...
西行722係可以30分鐘內出到中環碼頭,
2仔點快北角點冇人都好都好難做到呢個時間...

(回前面版友帖子)
身為東半山人,
2A需要提速既空間唔算太大,
收$4.1早繁可以做到由總站平均30分鐘落到銅鑼灣既時候,
就算要付出多少少時間其實都冇乜野...

下繁都勉強有提速空間,
但而家2A你要做提速頗影響到鰂魚涌,
所以做唔做都要好睇你條線係點行...

耀東最頂果幾座行落去搭地鐵都閒閒地兩個字,
搭埋地鐵去銅鑼灣都係差唔多時間...
同埋東區走廊早繁都會塞車,
碌英皇道其實唔算太慢...

原帖由 castanopsis 於 2013-4-10 19:06 發表
其實上面2/18合併甚至閣下的2/10合併已經可以節省用車兩者兼得
市場上係唔可以一味得D流水/偽流水線,特快同樣重要,現在不是已經有1,5,5B加多半條18服務嗎? ...

2+10好難有討論空間,
你點樣行灣仔條線係一個問題...
如果你行大道東既話變相722下繁要加密班次,
如果你行灣仔北的話變左大道東變成真空...

106116_1023 發表於 2013-4-10 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 t105 於 2013-4-10 18:57 發表
我搭過好多次2號(>50次),繁時+非繁都搭過,中途要企人既最多試過3次,頂閘更加係未試過
閣下認為呢D算唔算證據?

原來你就係證據,咁只怪我同你睇到既情況唔同

原帖由 castanopsis 於 2013-4-10 19:06 發表
市場上係唔可以一味得D流水/偽流水線,特快同樣重要,現在不是已經有1,5,5B加多半條18服務嗎? ...

由話開18x果刻,就知新巴唔會想合併,仲唔即時提高下車費咩,就算合併都唔會收番4.1
既然大家意見唔同,所以咪hold住先囉
有共識先決定都未遲

原帖由 3xx 於 2013-4-10 20:08 發表
2取消左佢都唔係唔得, 替代品實在太多
不過堆代品如
720/720A/722同2A/81真係要改一改佢地個服務質素先得
既然樓上講到2好好客, 請問你拎咩黎比?
2A? 82? 5B? 10?
你唔拎野同佢比我話76好好客都得咖
因為佢比起KMB  ...

如果係做到,2A,81,720-722一早就加左班,唔洗好似而家咁,我亦看唔出新巴會做到
其實你既好好客定義係咪一定要班班頂閘?
一定要班班頂閘先可以生存?

各位巴迷大佬,我只係將我看到感受到的,作為乘客的角度反映
並唔係故意唱反調
我係一般乘客身份來反映,唔係公司決策
佢內部D成本盈利唔輪我出聲
Chelsea FC
teddybus 發表於 2013-4-10 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2013-4-10 21:41 發表

原來你就係證據,咁只怪我同你睇到既情況唔同

一開頭又係你話要證據, 到有人比左個不利你個point既證據就講晦氣說話
除非你全天候睇住呢條線每班車既客量
否則我唔認為你有資格質疑其他人提出既證據...
castanopsis 發表於 2013-4-10 22:58 | 顯示全部樓層

回復 77# 的帖子

2號的客量講真是欠佳
但仍然未至於差得貼地
因為就算是2X,也有很多時段客量比較低

但我認為班次不可以驗證客量
舉個例,692系早上一條10-13,一條13-17,聯合起來平均6-7分鐘一班,比2號早上8分鐘還要頻密
我可否說692系客量比2好?
kay 發表於 2013-4-10 23:05 | 顯示全部樓層

其實都係個句,如果真係無客,點解唔慢慢地減班?
調整班次、用車分配唔一定要擺上RDP,有D直頭擺上去減班比人反對,巴士公司係照樣減班都試過

好似當年新巴整死8號咁,陰D陰D派單層搞到你上唔到車,全部客趕走晒
到時咪將2號變成18X大家都吹佢唔脹

好過依家開得唔算疏又有人要用佢搞到唔上唔落

其實2號都有部份時間開15分鐘,計埋塞車因素,好多時都要等好耐
如果唔係18X因為要兩繁出動,否則都無必要狂搶2號D資源
非繁佢想開少部當然可以理解同接受,繁時或者考慮點樣將影響減到最少
世界很簡單 人類很複雜