hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排 ...
開啟左側

[ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排

3bx 發表於 2013-4-16 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AP149 於 2013-4-15 21:13 發表

新城係工數長,但天都光哂都未收得工o既字軌好似冇咩,唔小通宵車長都係好怕對住個太陽揸車

我所知新城最晏收o既通宵車係N969某個字軌做埋0640摩頓開o既969番去收,大約8點左右收工 ...

我記得曾睇過一個節目,講某N8車長,做完N8後早上八點幾行一單914先收得工。

原帖由 slashkennedy 於 2013-4-16 11:24 發表

不是慣性於該位置的人是不會有切身感受及體會,
而且不是每個人也能由天黑做到天光也沒有反應,
請你要知道,駕駛不是在玩耍

我上過夜班當然有體會,而每個人的體質也不一。
只是問為何只係將九巴問題放大,我想指出即使新城也有這情況,甚至其它運輸行業司機
也有這情況。尤其夏天未到六點天都光晒,如果做夜班司機適應唔到"見光死",
自問會累及自身健康及乘客安全,我真心建議他們轉回非通宵字軌。
可能有人會覺得我說話涼薄,不體諒他們情況,但現實說,渣通宵班多是為了津貼
,其次就是路面較少車,渣得較為舒服。選擇甚麼工作環境,要有取捨。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
smal + 1 + 1 別要馬兒好,又要馬兒不吃草

查看全部評分

ME9661 發表於 2013-4-17 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2013-4-16 12:27 發表

我記得曾睇過一個節目,講某N8車長,做完N8後早上八點幾行一單914先收得工。

我上過夜班當然有體會,而每個人的體質也不一。
只是問為何只係將九巴問題放大,我想指出即使新城也有這情況,甚至其它運輸行業司機
也有這 ...

不過你未真係做過通宵真係唔知道
通完後真係好累...........
仲要渣13X呢D個幾鐘既線又真係好辛苦
情願做98A短棍都話無咁衰呀..........
一係做早少少都好過做咁長路線.......

3bx 發表於 2013-4-17 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2013-4-17 00:00 發表
通完後真係累到XX咁...........
一係做早少少都好過做咁長路線....... ...

首先,你怎知我未做過通宵班,難度你是上通宵班嗎?

我可以話俾你聽,有些人通宵班臨天光已像個死人樣,但也唔少人繼續係好精神,
因人而異。當然返通宵班天光臨收工,車長意願最好係駕駛較少客及唔塞車路線,
甚至最好係"見光"前收工。但以巴士公司角度看,早繁短時間應乎大客量,
要通宵更車長尾單支援長途線才下班也無可厚非。
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-17 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ME9661 於 2013-4-17 00:00 發表

通完後真係累到XX咁...........
一係做早少少都好過做咁長路線....... ...

做N691朋友話,有時做30車柯打13X仲早過2車柯打98A特收工,如果俾另一個鍾意補水嘅做,
佢情願做13X,最好當然係做完N線就收工,要柯打就夜晚未做N線先做日間線頂尾車好過,
至少都係天黑時間
真正辛苦嘅工作係要忍耐
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-17 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2013-4-17 02:02 發表

首先,你怎知我未做過通宵班,難度你是上通宵班嗎?

我可以話俾你聽,有些人通宵班臨天光已像個死人樣,但也唔少人繼續係好精神,
因人而異。當然返通宵班天光臨收工,車長意願最好係駕駛較少客及唔塞車路線,
甚至最好係"見光" ...

知道你意思,不過好多方面睇~
如果做柯打要見光但係又冇補水,請問個人仲有咩動力去精神呢?
相反,好似做N691-30柯打13X,無論係做0525返到調景嶺點慢都好,之後寶達一定有一個鐘食飯,
點都可以叉一叉電再做柯打,月薪工講補水,有錢就精神到,但係做N691-01同02柯打98A
01開0505,如果有酒鬼搞事,拖慢車程,0620未私到坑口,一係就補半仔食飯鐘錢,一係就變開0740,
做正八小時冇水補,如果做通宵冇得比原定時間早收,即係唔俾少少甜頭,邊個咁好心機同佢做呀?
而02開0545LAST王,有時成晚過鐘,過到六點一先開,之後過七點到坑口,補不足一小時飯鐘水,
之後0800就開,仲要未到開車時間要睇住98A普通車開前面到未,等入坑,隨時養神時間都冇,
N691正是九廠最狗編排路線,做N691被掛牌的朋友所言︰
「返其他咩N線都好,死都唔想做N691,每單行車時間十分緊張,隨時多五個人坐就即開,甚至過鐘連做六小時,
再做到柯打之前先休息,個個以為半夜路面少車就好行,危機仲大過日頭,唔打醒廿四分(十二兩倍)精神,
同帶錢返工冇分別,賠都賠死你呀,同班主任講連做成晚可唔可以考慮CUT早上柯打,又講搵邊個做返,
做完返到廠未入油,24/28B/74A就趕住攞車,仲問做咩搞到咁晏,冇計啦,行車時間不足,上頭話唔好跑,
過鐘唔好理,安全駕駛最重要,咁咪同佢超安全駕駛囉~」
如果以閣下所言,唔該搵一搵好有駕駛N691熱誠嘅飛車車長,替返人地想正常駕駛但又「被掛牌」車長,
以免人家冇心機做而令乘客有不同影響,包括特車慢過普通車出到觀塘,又或者無法依照原定開車時間開出等問題

原帖由 3bx 於 2013-4-17 02:02 發表

但以巴士公司角度看,早繁短時間應乎大客量,6 J2 K& l" x- C6 q* D) V1 u
要通宵更車長尾單支援長途線才下班也無可厚非。

想法正確但太主觀,點解唔俾通宵早收,架車俾日間車長用,日日都十幾廿人坐派更等通宵車收工接車,
班日間車長係出緊人工嘅就可以返工報到齋等,人地通宵就一定要做盡一工八個鐘?咩道理呀?
回到車俾人地日間工長應付返佢地工作時間中嘅繁忙時間仲好啦,通宵只有少部分字軌會載滿人,
大多數都唔慣用最後剩餘精神去面對一大班日間行動慢成倍嘅「貴客」
真正辛苦嘅工作係要忍耐
Neutroginger 發表於 2013-4-17 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2013-4-17 13:03 發表

之後寶達一定有一個鐘食飯,! q) ~: {$ F0 p1 K( P- X" H
點都可以叉一叉電再做柯打,月薪工講補水,有錢就精神到...

補水一個鐘兩仔都係五十幾蚊
仲要係見光之後再去搏鬥
我諗唔係個個做通宵既都想要

通宵更我諗天光收工已經夠哂皮
掛牌佬可能頂得順, 但係間唔中替既車長就真係未必咁容易頂

巴士呢行唔同其他運輸業囉
揸得巴士既都知道幾趕, 幾大壓力
成車人, 行快d 又唔得, 慢d 又趕時間, 又有行車班次, 追唔到又比人投訴
點可以同其他運輸業比?

有陣時真係唔想黑心
係唔係通宵更既車長係天光果陣炒穫甘甘地既意外
公司先會改?
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-17 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2013-4-17 13:13 發表

補水一個鐘兩仔都係五十幾蚊
仲要係見光之後再去搏鬥
我諗唔係個個做通宵既都想要

通宵更我諗天光收工已經夠哂皮
掛牌佬可能頂得順, 但係間唔中替既車長就真係未必咁容易頂

巴士呢行唔同其他運輸業囉
揸得巴 ...

十萬個讚同,其他後備嘅通宵車長都話,有時中午知道做咩路線字軌後,
如果要返到見晒光,三四日就鋤佢一晚~皆因大部分都係一到天光就收工~
真正辛苦嘅工作係要忍耐
GU9338 發表於 2013-4-17 19:05 | 顯示全部樓層
o.t :
其實最遲收工既通宵更係咪 N121-3 ?
做完 98C 私得番廠都差唔多食午飯
請用文明來說服我。
ME9661 發表於 2013-4-17 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2013-4-17 13:03 發表

知道你意思,不過好多方面睇~
如果做柯打要見光但係又冇補水,請問個人仲有咩動力去精神呢?
相反,好似做N691-30柯打13X,無論係做0525返到調景嶺點慢都好,之後寶達一定有一個鐘食飯,
點都可以叉一叉電再做柯打,月薪工講補水,有 ...

'''0620未私到坑口,一係就補半仔食飯鐘錢,一係就變開0740,''

乜可以咁架咩?唔係站長決定開車時間?

不過而家成日欠車收車
早更車長訓醒成車渣
通頂個個就要做鬼埋先收工
又真係難免人地唔多高興既
btw
98a短棍同13x個order本身邊個做???
不可以叫r車長做嗎?
ME9661 發表於 2013-4-17 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2013-4-17 19:05 發表
o.t :
其實最遲收工既通宵更係咪 N121-3 ?
做完 98C 私得番廠都差唔多食午飯
請問n121 3車 order98C開幾多點??幾時開始有這order?